Starity

Az inverter a napelemes rendszer lelke

2022. december 10. 14:02   |   

Napjainkban már tapasztalhatjuk a régóta emlegetett energiaválság első, meghatározó jeleit. Éppen ezért annyira fontos, hogy szem előtt tartsuk az alternatív megoldásokat. A napelemek népszerűsége az utóbbi időben töretlen, ám azt csak kevesen tudják, hogy milyen szempontokat kell megvizsgálni a rendszer kiválasztásakor, kezdve az invertertől egészen a panelekig.

hirdetés
Az inverter a napelemes rendszer lelke

Lényeges, hogy milyen rendszert választunk

Egy napelemes rendszer nem pusztán magukból a panelekből épül fel, annál sokkal több alkatrész szükségeltetik a megfelelő működéshez. A Wagner Solar Hungária inverterei nélkülözhetetlen részét képezik az egységnek, ám nem mindegy, hogy melyik modell kerül beszerelésre, hiszen ez lesz a szerkezet lelke.

Amikor invertert választunk, jó, ha tudjuk, hogy egy 30 évre szóló beruházásról beszélünk. Nem mindegy hát, melyik modellt választjuk, érdemes feltérképezni a piacot. Tény, hogy a SolarEdge okosinverterek modul szintű monitoringot és maximális tető kihasználtságot kínálnak, mégis meg kell ismernünk a SolaX 97,8%-os hatékonysággal működő hibrid darabjait is. A hazai körülményekhez igazított Fronius pedig már 20 éve aktív szereplője a piacnak, így emellett sem mehetünk el szó nélkül. 

Hova helyezzük el az invertert?

A tervezésnél örök kérdés, hogy pontosan hova kerüljön az inverter? Jó, ha tudjuk, hogy minél hosszabb a napelemet és az invertert összekötő egyenáramú szakasz, annál nagyobb az energiaveszteség. Az invertert tehát a napelemekhez közel, a tető alatt célszerű elhelyezni, ahol nemcsak kellő közelségben van, de hűvös, védett helyen is.

A SolarEdge darabokat a wifis rendszerkövetés miatt telefonon és számítógépen könnyen ellenőrizhetjük, így nem kell szem előtt lenniük. Ha úgy véljük, rontanák az ingatlan összképét, akkor nyugodtan a garázsba vagy a gépészeti helyiségbe is elhelyezhetjük. Az inverter mérete nem túl nagy, általánosságban elmondhatjuk, hogy modellenként változik, de nagyjából 65x54x31 cm-es arányokkal számolhatunk. A telepítéskor ne feledkezzünk meg a tűzvédelmi kapcsolóról, hiszen ennek meglétét rendelet írja elő. 

További érdekességek

Gyakori kérdés az inverter típusa mellett az, hogy alkalmas-e a rendszer fűtésre. Ha rövid és tömör választ szeretnénk adni, akkor: igen. A megfelelő méretezéssel és alapos tervezéssel abszolút megoldható az épület fűtése. Elektromos fűtésről akkor érdemes beszélni, ha az ingatlan nagyon jó szigeteléssel rendelkezik és kicsi a hővesztesége. 

A másik, sokszor előforduló feltevés, hogy lehetséges-e a meglévő rendszert további panelekkel bővíteni? Erre már egy kicsit nehezebb univerzális választ adni, de a legtöbb esetben egy inverter +20-40%-os teljesítménnyel túlméretezhető, azaz további panelek telepítésére is lehetőség van. A folyamat nem engedélyköteles, tehát bejelenteni sem kell a szolgáltatóhoz.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek