Starity

Hogyan működik? Beszéljünk a szivattyúkról!

2022. december 11. 15:03   |   

Az öntözéstechnika egy eléggé komplex terület, amely megannyi terméket és módszert magába foglal. Akár a ház körüli vízellátásról, akár az öntözésről legyen szó, vannak olyan eszközök, amelyekről érdemes többet megtudni. Ha megértjük a működési elvüket, akkor talán egy kicsit könnyebb dolgunk lesz.

hirdetés
Hogyan működik? Beszéljünk a szivattyúkról!

Mire való például a szivattyú és hogyan működik? Ismered a típusait? Ha éppen aktuális a téma és szeretnél többet megtudni róla, akkor tarts velem! 

Erre való egy szivattyú

Számos olyan helyzet adódhat, amikor felismerjük; igen, nekem egy szivattyúra van szükségem! A kerti kutak, tavak telepítése, az öntözőrendszer vagy a házi vízműrendszer kiépítése során például nagy eséllyel gondolni kell a szivattyú beszerzésére is. Habár az AutomataÖntözőrendszer.com szivattyú kínálatában többféle szivattyúval is találkozhatunk, ez a széles kínálat még nem ad arra választ, hogy pontosan melyik szivattyú kell nekünk. Ehhez tudnunk kell, mire fogjuk használni az eszközt. 

A szivattyú, mechanikai munkát végző gép, s a folyadékok - legfőképpen a víz - kinyeréséért, mozgatásáért felelős. Egyszóval, sokkal könnyebbé tehetjük vele a vízkezelést. 

Hogyan működik? 

Ez lényeges kérdés, hiszen csak a válaszok segítenek átlátni a folyamatokat. A szivattyú működését több irányból közelíthetjük meg. A leggyakrabban mégis a centrifugálszivattyú elv kerül szóba. Ez azt jelenti, hogy a készülékben egy forgó mozgást biztosító motor dolgozik, s ez a forgás felel a víz szállításáért. 

A szivattyú szívó csatlakozásán keresztül áramlik be a készülékbe a víz, ami aztán örvényszerű mozgásba kezd, végül áthalad a masinán. Az örvénylést a lapátkerék generálja, ami a motor tengelyén helyezkedik el. A forgásban lévő folyadék a tengelyre merőleges irányban távozik a lapátkerékről. 

A víz a szivattyúházban egy bizonyos irányban halad tovább, majd a nyomócsonkon át fog távozni. 

Mire képes egy önfelszívó szivattyú?

Ahogy azt már említettük, sokféle szivattyú kapható. Különbség van a méretüket, a teljesítményüket és persze a típusukat illetően is. Az önfelszívó szivattyú például leginkább a tiszta víz szivattyúzását végzi el. 4, 6 vagy akár 8 méteres mélységű ásott és fúrt kutak esetében is használható, vízkinyeréshez, öntözéshez, de komplex öntözőrendszerek táplálásához egyaránt bevethető.

Ezt a típust viszont kizárólag zárt helyre érdemes telepíteni. Strapabíró szerkezetük hosszú távú alkalmazást biztosít számunkra, mégis óvnunk kell az időjárási körülményektől. 

A szivattyúk világában megannyi praktikus berendezés vár rád, de a döntés a te kezedben van. Valamennyi darab működtethető ipari és háztartási környezetben is, így mindenki megtalálja, amit keres. Remélem, most már érted, hogy hogyan működik a szivattyú és hogy miért fontos minőségi darabokkal dolgozni. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek