Starity

Az étkészletek és evőeszközök szakszerű kiválasztása a háztartásunkba

2023. január 15. 20:08   |   

Ha eljött az ideje új étkészlet vásárlásának, érdemes először fontolóra venni, melyik lenne számunkra a legalkalmasabb. Számos típus, stílus, szín és anyag közül válogathatunk, így alapos átgondolást igényel a kérdés.

hirdetés
Az étkészletek és evőeszközök szakszerű kiválasztása a háztartásunkba

Külön is megvehetjük a tányérokat, de ez csak akkor célszerű, ha bizonyos típusokra egyáltalán nincs szükségünk, amiket egy készlet tartalmaz. Egyébként tanácsosabb egy komplett garnitúrát kiválasztani, mert így az ára is kedvezőbb.

Szempontok étkészlet vásárláshoz

Emellett mindenképpen szükséges hozzá illő evőeszközöket is beszerezni, amelyeket szintén megtalálunk a mabadi.hu webáruház konyhafelszereléseinek választékában. Nézzük meg vásárlás előtt, milyen szempontokat szükséges figyelembe venni!

  • Anyag: Ez lehet elsősorban porcelán, kerámia, fajansz vagy üveg. A porcelán a készítési technikájának köszönhetően nagyon szilárd és tartós anyag. A kerámia, a fajansz és az üveg szintén időtálló, de kicsit kevésbé, mint a porcelán.

  • Stílus: A hétköznapokra a legjobb, ha elsősorban a tartósságát nézzük, illetve azt, hogy tudjuk-e használni mikrohullámú sütőben, illetve mosogatógépben tisztítható legyen.

Alapszettnek kiváló egy semleges színű klasszikus darab, amit különleges alkalmakkor igényesen és mutatósan feldobhatunk a dekorációval. 

Ha kifejezetten ünnepi eseményekre szánjuk, akkor fektessünk be egy minőségi porcelán szettbe.

  • Mennyiség: Ez főleg a család, a lakók számától függ, ennek alapján számoljuk ki, alapvetően hány darabra lesz szükségünk.

  • Szín és minta: Az egyszínű, egyszerű étkészletek keverhetők más garnitúrákkal is, illetve bármilyen dekorációval díszíthetjük ezeket. A minták a stílusunk kifejeződései lehetnek, és kitűnően feldobhatják a tálalt ételeket is.

Tárolás és egyéb tippek, ötletek

A mindennapi használatban lévő szetteknek könnyen hozzáférhetőnek kell lenniük kényelmünk érdekében. Divatosak a megszokottól eltérő formájú vagy nagyobb méretű tányérok is, ezek nem biztos, hogy beférnek a szekrényünkbe vagy a mosogatógépbe.

Praktikusabbak a magasabb szélű tányérok, mert nagyobb biztonságban van bennük az étel, ha épp visszük a kezünkben, vagy esetleg véletlenül valaki meglöki az asztalt.

Érdemes 1-2 darabbal többet venni étkészlet vásárlásnál, mert előfordulhat, ha egy-egy eltörik, nem tudjuk már később a boltokból pótolni.

Mindennapos használatra ne válasszunk aranyozott vagy fémmel díszített változatokat, mert ezeket nem tudjuk a mikróban használni.

Poharak

Többnyire tartozik az étkészletekhez valamilyen pohár is, leginkább kávés, teás vagy vizes pohár, az is előfordulhat, hogy mind a három. De nem árt, ha ezeken a fajtákon kívül tartunk otthon egyéb poharakat is.

A különböző italok egyedi ízei, harmóniája a kifejezetten arra tervezett poharakban köszön vissza a leginkább. Ha van otthon egy-egy szett pezsgős, likőrös, boros, whiskey-s, esetleg koktélos pohár, akkor nem fogunk szégyenben maradni soha vendégeink előtt.

Ideje körülnézni a konyhánkban, ugye?

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek