Starity

Operációs rendszereket csak és kizárólag jogtiszta forrásból érdemes vásárolni

2023. március 21. 13:01   |   

Napjainkban kiemelt fontosságú az, hogy egy vállalkozás informatikai háttere biztos alapokra kerüljön már az elindulásnál. Természetesen akkor sem kell pánikba esni, ha erre nem igazán figyeltünk oda a kezdeteknél, ez esetben érdemes minél hamarabb konzultálni szakemberrel, és felújítani a rendszerünket.

hirdetés
Operációs rendszereket csak és kizárólag jogtiszta forrásból érdemes vásárolni

Ez azért is fontos, mert rengeteg veszély leselkedik ránk még egy átlagos böngészés során is.

Egyáltalán nem mindegy honnan vásárolunk, de miért is?

Az első lépés, hogy keressünk egy megbízható eladót, webáruházat, ahol mindent megkaphatunk, amire szükségünk lehet. Például a Szoftver24.hu felhozatalában Windows Server termékek is megtalálhatóak. Ez azért fontos, mert sajnos nagyon sokan használnak még munkahelyi környezetben is szürkezónás forrásból származó szoftvereket, az otthoni állapotokról nem is beszélve. A logika (sajnos) érthető, mivel az ember szeretne mindent minél olcsóbban megúszni, de sokan nem számolnak ennek veszélyeivel és hátrányaival. 

Ha szürkezónás vagy egyenesen illegális oldalról vásárolunk kulcsot, vagy kapunk egyet ingyenesen, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a szoftver egyáltalán nem aktiválható vele. Ha nem költöttünk rá, akkor maximum egy kis időt vesztegettünk el, de ha fizettünk is érte, akkor szinte semmi esély, hogy azt az összeget viszontlátjuk majd. Sajnos azt kell mondanunk, hogy ez sok esetben még a kisebbik probléma. 

A rosszabb forgatókönyv az, ha ezek a szürke/illegális oldalak visszaélnek a személyes adatainkkal, például a bankkártyánk adataival, és felhasználják azt más tranzakciókhoz. Ekkor aztán hívhatjuk a bankot, megpróbálhatjuk töröltetni a tranzakciót, le kell tiltatni a bankkártyát, és igényelhetünk egy újat. Ez szerintünk senkinek sem hiányzik.

Nemcsak a vásárlás lehet veszélyes, hanem a használat is

Eddig még mindig csak a vásárlásról beszéltünk, de van más veszély is: az így beszerzett szoftver használata. Itt szintén a személyes adataink bánhatják, mivel könnyen vírusokat engedhetünk be egy “ingyenesen” letöltött program segítségével. 

De akár az is megeshet, hogy a céges adatokat lopják el illetéktelenek, elérhetetlenné tesznek fájlokat, vagy kizárnak minket az egész számítógépből, sőt, a cég hálózatába bekerülve az egész informatikai rendszer veszélybe kerül. Ennyit semmilyen ingyenesség nem ér, mivel nagyon kellemetlen helyzetbe kerülhetünk.

Megbízható megoldások gyorsan, okosan

Érdemes olyan webáruházat keresni, ami megbízható, valós visszajelzések találhatóak rajta, és minden segítséget megad nekünk a vásárláshoz. E-mailben megkapunk minden útmutatót, mint amilyen a telepítési és aktiválási segédlet, valamint ha új rendszert szeretnénk kiépíteni, abban is tudnak tanácsokat adni. Inkább szánjunk több időt (és pénzt) a vásárlásra, mint később meglepetés érjen minket.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek