Starity

Megbízási szerződés – Mikor van rá szükség?

2023. április 16. 14:02   |   

A megbízási szerződés nem jelent munkaviszonyt, ezért elsősorban azok szokták választani, akiknek nincs szükségük bejelentett állásra. A megbízó szempontjából is kedvező, hiszen a megbízott fizetsége után nem terheli szociális hozzájárulási adó.

hirdetés
Megbízási szerződés – Mikor van rá szükség?

A megbízás során mindig egy vagy több konkrét feladat elvégzése, a produktum előállítása a cél. A megbízási szerződés értelmében a megbízottat gondossági kötelem terheli, az az köteles legjobb tudása szerint, szakértelmével, alaposan eljárni az ügyben. Emellett a várt eredményre nem vállal felelőséget, sem garanciát. A konkrét megbízáson túl, minden egyéb kockázat a megbízó felelősége marad. Az eredmény elérése érdekében a megbízó rendszeresen egyeztet a megbízottal, aki a megbízás ügyében vállalja, hogy személyesen jár el.

Kiknek ajánljuk?

  • Szezonális, időszakos munkavállalóknak.

  • Kiegészítő keresetként bárkinek, akinek van kapacitása és a munkája mellett egy-egy megbízásnak, megrendelésnek eleget tud tenni. Akár szabó, szobrász, festő, grafikus vagy kertész legyen is, amíg ez egy kisebb, egyszemélyes munkavégzés, addig a megbízási szerződés alkalmas jogi keretet jelenthet.

  • Rendszeres használatra vállalkozóknak is kényelmes jogviszony, például egy kiszállító, fuvarozó cég számára a vállalkozó sofőrökkel, futárokkal elegendő lehet, ha megbízási szerződést köt.

Mivel a megbízási szerződés az egyszerűbb kötelmi szerződések közé tartozik, megesik, hogy könnyedén vesszük a szerződés szerkesztését. Nem szeretnénk senkit megijeszteni, de mivel a szerződés aláírása által a benne foglaltakra kötelezzük magunkat, ezért ennél a szerződéstípusnál is érdemes gondosan eljárnunk. Mindig történhetnek váratlan helyzetek, amelyekre jó, ha a szerződésben előzetesen kitérünk. Gyakorlatilag mindent, amiben megegyeztünk rögzítsünk.

Vajon a megbízási szerződés elég részletes?

Ennek eldöntése érdekében kérhetünk ügyvédi tanácsot, vagy akár a szerződést teljes terjedelmében megírathatjuk ügyvéddel is. Egy másik, gyorsabb megoldás, ha az okos megbízási szerződés generálást választjuk. Ez esetén nem gond, ha mégsem gondolunk minden részletre, mivel a dokumentum generátor megteszi helyettünk. Csak végig kell mennünk a kérdéseken, és kitöltenünk az adatainkat. Minden lehetséges kérdést és szükséges magyarázatot megkapunk az oldalon.

Hogyan használjuk az okos dokumentumokat?

Lehetséges, hogy a szerződő felek egyike, vagy talán egyike sem ismeri még az okos dokumentum generátor platformját. Ez nem okozhat gondot, hiszen az oldal használata teljesen egyértelmű. Gyors regisztrációt követően ki tudjuk választani a megbízási szerződést, amit szerkesztés alatt megoszthatjuk partnerünkkel, így biztosan mindkét fél elégedett lesz a dokumentum tartalmával. A kitöltést könnyedén, bármilyen okos eszközről megtehetjük. A Szerzi a kitöltés során lépésről lépésre vezet minket, kiegészítő magyarázatokkal segít értelmezni a szerződés szövegét. A dokumentum használati díja egyszeri, előre ismert, független a kitöltési időtől. A Szerzi fejlesztők a felhasználók érdekeit tartották szem előtt, mivel csak a kész, felhasználni kívánt szerződést szükséges megvásárolnunk annak érdekében, hogy letölthessük és az aláírhassuk.

Rendszeresen köt megbízási szerződést?

Visszatérő felhasználóként személyes profilunk adatait a Szerzi kérésünkre beilleszti a következő szerkesztésre kiválasztott dokumentumba is, ezzel is időt spórolva nekünk. Egyszerre több szerződést is szerkeszthetünk, egyedi kéréseink, kérdéseink esetére pedig az oldalon keresztül aktív ügyvédekkel köt össze minket a program, hogy gyors, 20 perces jogi tanácsadást kaphassunk. Látható, hogy nem csak naprakész szerződéseket, hanem valódi segítséget nyújtanak a szerződéskötésben. Szerződéseinket szabadon másolhatjuk, csoportosíthatjuk. Rendszeres felhasználóként érdemes kedvezményes szerzi-pont csomagra előfizetnünk.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek