Starity

Hogyan válasszunk függőlámpát?

2023. július 26. 18:06   |   

Kevés olyan döntés van, amely annyira meghatározó egy tér általános hangulatát illetően, mint a függőlámpa kiválasztása. Kialakításával és fényének intenzitásával hatással van a térre. Számos kritériumot kell figyelembe venni. Ezért fontos, hogy ismerjük a helyiség méretét, a függőlámpa rendeltetését vagy az általa preferált anyagot. Sorra vesszük az összes fontos szempontot.

hirdetés
Hogyan válasszunk függőlámpát?
Fotó: DesignVille.eu

Általánosságban elmondható, hogy jó, ha van egy domináns kategória, amely meghatározza a lámpa kiválasztását. A DesignVille.eu weboldalon például a függőlámpák szekcióban jelenlévő szűrők is hasznosak, amelyek segítségével kiszűrhetünk egy adott színt vagy anyagot.

Hogyan válasszunk lámpát a szoba szerint:

Általánosságban elmondható, hogy minden helyiségre bizonyos fényerősségi elvek vonatkoznak. A függőlámpákat leggyakrabban étkezőben, nappaliban, hálószobában vagy olyan nyitott helyiségekben használják, amelyek egyesítik az említett funkciók valamelyikét. A függőlámpával szemben támasztott fénysűrűségi követelmények is ezeken alapulnak. Míg a nappaliban előnyös a halvány megvilágítás, addig az étkezőasztal fölé, amelyet gyakran munkavégzésre is használnak, érdemes erősebb fényforrást vagy dimmerrel ellátott lámpatestet választani.

Hogyan találom meg a megfelelő fényerősséget a térhez?

Az étkezőben elhelyezett lámpatestek ajánlott fényerőssége 200 lx körül van, míg a szöveges munkához használt álmennyezeti lámpáknak 500 lx-et kell sugározniuk. A fényerősséget luxban (lx) adják meg, ebből az értékből kiszámítható a helyiség méretének megfelelő fényerősség, amelyet lumenben (lm) adnak meg. Az eredményt úgy kapjuk meg, hogy a helyiség négyzetméterét megszorozzuk a helyiség ajánlott fényerősségével.

Ezt az értéket ezután el lehet osztani a térben elhelyezni kívánt lámpatestek számával. Azt sem árt észben tartani, hogy magasabb mennyezetek esetén a fényerősség természetesen csökken a lámpatesttől való távolsággal. A spotlámpák esetében 400 lm fényerősség ajánlott, a csillárok és a fő helyiségvilágítás esetében ennek kétszerese, azaz körülbelül 800 lm.

A függőlámpatest kiválasztása a design szerint

Ha egy adott térben egynél több lámpatest lesz, fontos, hogy a kialakításukra is figyeljünk. Különösen a nagyobb helyiségekben célszerű nem egyetlen központi fényforrásra támaszkodni. Az a szabály, hogy minden lámpatestnek egyformának kell lennie, már kissé elavult, de mindenképpen kölcsönhatásba léphetnek egymással, és közös domináns elemeket használhatnak. Ráadásul az már az Ön ízlésétől függ, hogy például egy nappaliban egy függő lámpatest domináns elemmé válik-e, vagy inkább beleolvad a térbe. Az előbbi esetben a Gubi Multi-lite kollekciója vagy a Bomma Soap függőlámpái izgathatják. A beolvadáshoz például kellemesen tompított, papír vagy szövött árnyékolóval ellátott lámpatesteket ajánlunk, mint például a HAY ikonikus Nelson Bubble kollekciója vagy a New Works váratlanul elegáns Tense kollekciója.

Különleges igényektől függően

Külön kategóriát képeznek azok a lámpatestek, amelyek kiválasztását az adott helyzethez kell igazítani. Az előbb említett kategória képviselője lehet egy gyermekszobába szánt lámpatest, ahol különböző történetek játszódnak, és a tér folyamatosan élettel teli. Megfelelő választás lehet az Unfold nevű Muuto függőlámpatestek. Tartós gumiból készültek, így megőrzik a dizájn tulajdonságait, ugyanakkor kitartó fényforrásként ellenállnak a gyerekek hirtelen támadt buktatóinak.

A fotó forrása: DesignVille.eu

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek