Starity

Miért fontosak az okostelefonok és okosórák frissítései?

2023. augusztus 14. 14:02   |   

Amikor egy okostelefon vagy okosóra frissítése szóba kerül, akkor szinte mindenkinek ugyanaz jut eszébe: “ne most!”

hirdetés
Miért fontosak az okostelefonok és okosórák frissítései?

Persze a legjobb, ha akkor végezzük el ezt a műveletet, amikor nem vesz el tőlünk időt, amikor épp nem használjuk a készüléket (többnyire éjjel). De amire mindenképp érdemes figyelnünk az az, hogy el ne mulasszuk ezeket a frissítéseket! Hatalmas előnyei vannak egy-egy ilyen csomagnak.

Mindegy, hogy okostelefon vagy okosóra, fontosak a frissítések!

Nem gondoltuk volna pár tíz évvel ezelőtt, hogy a csuklónkra erősített óránkat is majd egyszer frissítenünk kell, igaz? Márpedig ma már ott tartunk, hogy egyre több okosóra kerül a karunkra, melyeket bizony időnként frissíteni kell. De ami biztos, hogy megéri!

Az okostelefonunkon talán mindezt már megszokhattuk, mert azokat régebb óta használjuk, van már benne rutinunk bőven. Viszont itt sincs mindenki tisztában azzal, hogy mennyire nagy jelentősége is van egy-egy ilyen csomagnak.

Milyen frissítéseket kaphatunk?

Alapvetően kétféle frissítést kaphatunk a készülékeinkre. Az egyik típus a biztonsági frissítéseket jelenti, melyek arra szolgálnak, hogy a készülékeink ne legyenek sebezhetőek, könnyen meghekkelhetőek. Sajnos a hackerek kártékony kódokat és biztonsági réseket kihasználva jutnak el a minden nap használt eszközeinkre. Ahhoz, hogy a feltárt hibákat orvosoljuk, hogy “betömjük a lyukakat”, mindenképp telepítenünk kell az érkező csomagokat!

A másik típus frissítései a fejlesztésről szólnak. Ezeket rendszerint mi felhasználók jobban várjuk. Ezeknek köszönhetően ugyanis gyakorlatilag egyfajta tuningoláson esik át az okostelefonunk, okosóránk. Így érezhetjük, hogy törődik velünk a gyártó, még a termékei megvásárlását követően is.

Nagyszerű példa a Google

Nagyszerű példát mutat a frissítések kezelésére a Google. Ők júniusban adtak ki egy olyan “Feature Dropot”, ami az általuk gyártott Pixel okostelefonokra és a Pixel Watch okosórákhoz is új funkciókat adott hozzá. Természetesen időközönként szoktak csak biztonsági frissítéseket is küldeni, de gondoskodnak az ügyfeleik elégedettségéről is, így folyamatosak náluk a fejlesztések.

A júniusi csomaggal plusz funkciót kapott a Google Asszisztens, melyet immár megkérhetünk arra, hogy indítson egy vészhelyzeti megosztást, vagy ütemezzen be egy biztonsági ellenőrzést. Ez pl. arra jó, ha éjjel elmegyünk futni, majd 30 perc múlva nem válaszolunk a készüléknek, hogy minden rendben van-e, akkor értesíti a kapcsolattartókat a pontos tartózkodási helyünkről.

Az ütközésészlelést is felturbózták, immár a valós idejű tartózkodási helyünket is megosztja a segélyhívó kapcsolattartóival. De a kamerák is kaptak egy kis extrát, makrófókusz funkciót és önidőzítőt is, mely a tenyerünk felmutatásával indul. De az optimalizált, akkumulátorkímélő töltés is újdonság.

Az okosórájuk pedig immár képes a véroxigén-telítettség (SpO2) kimutatására is. Továbbá immár jelzi azt is a készülék, ha túl alacsony, vagy túl magas a pulzusszámunk.

Ezek alapján már biztos érthető, hogy miért olyan fontosak a frissítések.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek