Starity

Miért nem szívesen vállalják az ötvösök a gyűrű méretezését?

2023. szeptember 13. 13:01   |   

A gyűrűk méretezése kapcsán nagyon sok téves információt lehet kapni. Talán veled is előfordult már, hogy betértél az ékszerüzletbe, hogy a túl nagy vagy túl kicsi gyűrű méretének változtatásában segítséget kérj, azonban közölték, hogy ez sajnos nem lehetséges. De ez tényleg így van?

hirdetés
Miért nem szívesen vállalják az ötvösök a gyűrű méretezését?

Előfordulhat, hogy kivételes eset áll fenn és tényleg nincs mit tenni, azonban a szakértők szerint szinte minden gyűrűt lehet méretezni. Még abban az esetben is, ha az ékszerész ennek ellentettjét állítja. Az Ékszerpalota ékszerüzletben a karikagyűrű méretezése szinte mindennapos kérés a vásárlók részéről.

Gyűrűk, amiket nem lehet méretezni

Sokkal egyszerűbb elmagyarázni azt, hogy mi az, amit nem lehet méretezni, mint azt, hogy mit lehet.

Azokat a gyűrűket, melyek teljes hosszában fut egy minta vagy kövekkel van kirakva, nem lehet méretezni. Minden más gyűrű esetében nincs akadálya a méretváltoztatásnak.

Ha visszautasítottak az ékszerüzletben, ahol jártál, akkor joggal teszed fel a kérdést, hogy a te többköves ékszeredet miért utasították vissza, hiszen nincs végig kövekkel kirakva, és mintával sem rendelkezik. Nos, ennek oka a kőben keresendő, ugyanis a méretezés során ezek könnyen kiesnek.

Miért esik ki a kő az ékszerből?

Nem a gyűrű minőségével van probléma és nem is az a gond, hogy a kövek rosszul vannak befoglalva. Egész egyszerűen a méretezés során változik az ékszer formája és ezzel együtt a felületén kialakított kis foglalatok formája is. Természetesen az ötvös igyekszik minél kíméletesebb módon eljárni, azonban ennek ellenére előfordulhat, hogy például meglazul egy kő. Ha ezt észreveszi, akkor természetesen a foglalatot is javítja. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy nem veszi észre a problémát.

Ha a méretezéssel végzett a szakember, azzal nem ér véget a folyamat, ugyanis meg is kell polírozni a gyűrűt, majd bekerül egy ultrahangos tisztítóberendezésbe. Ezek a hatások önmagukban, egyenként is komoly terhelést jelentenek az ékszernek, így ha a méretezés során kilazult a kő, akkor ezeknél a folyamatoknál biztosan ki is fog esni.

Azonban az sem kizárt, hogy a kő akkor esik ki, amikor a vásárló átvette és a mindennapok során viseli az ékszert. Mindezek tudatában már egyértelmű, hogy sok ötvös, ékszerüzlet miért nem vállalja el szívesen vagy utasítja vissza a méretezést.

Garanciavállalás az Ékszerpalotánál

Az Ékszerpalota ékszerüzletben nemhogy visszautasítástól nem kell félni, de a szakemberek az úgy nevezett “kérdés nélkül pótoljuk – kő kiesés garancia” keretein belül pótolnak minden egyes követ 2,5 mm alatt. Még abban az esetben is, ha gyémántról van szó.

Mindennek oka, hogy a gyártó műhelyben olyan szakemberek dolgoznak, akik precíz munkájuknak köszönhetően csak nagyon ritkán találkoznak kőkieséssel. Ha pedig mégis bekövetkezik, akkor lelkiismeretesen pótolják a drágakövet.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek