Starity

Az angolos elegancia és egy jó tea

2024. január 10. 13:01   |   

Az angolos elegancia nem csupán divat, hanem egy hosszú történelmi örökség, mely a hagyományokhoz való szilárd ragaszkodást tükrözi. Az angolok már hosszú évszázadok óta ápolják a kultúrájukat, mely az öltözködésben, életstílusban és társadalmi eseményekben is megmutatkozik.

hirdetés
Az angolos elegancia és egy jó tea

A monarchia szerepe, az angol királyi család stílusa, és a teázás, mint társasági esemény mind olyan elemek, melyek gazdag hagyományokkal és jelentőséggel rendelkeznek az életükben. Így az angol elegancia nem csupán az időtlen öltözködési stílust jelenti, hanem egyfajta életmódot, melynek alapjait a minőség, a tartósság és a letisztultság jelképezi. Az öltözködésükben szerencsére a fanyar humor nem jelenik meg. Sokkal inkább a James Bond stílus és a kifinomult elegancia vált az angol divat követendő irányvonalává, mintsem Mr. Bean agyonhordott tweed zakója.

Old money stílus, a monarchia hatása a divatra

Az angol monarchia hosszú ideje meghatározó szerepet játszik az angol divatban és kultúrában. A királyi család tagjainak megjelenése, mind a protokolláris eseményeken, mind a privát életükben - fontos pillanatok a divat számára. A ruházatuk, kiegészítőik, és az általuk viselt stílus gyakran trenddé válik, hatással van a divatra és az öltözködési szokásokra.

A mostanában sokat emlegetett Old money stílus is szorosan kapcsolódik a brit monarchiához és a divathoz.  Az angol divat alapját a letisztult elegancia és a hagyományok tisztelete jellemzi. Az időtlen ruhadarabok, mint az öltönyök, klasszikus ingek és minőségi cipők, a brit divat elengedhetetlen részei. Ezeket tette magáévá az Old money stílus is, mely a minőséget, a tartósságot és a mértékletességet tartja szem előtt. Az Old money stílushoz szorosan kapcsolódik a Quiet luxury irányzat, mely az előzőhez hasonló, minőségi, kisszériás darabokat részesíti előnyben, ám a lakosság számára is elérhető áron, kerülve a nagy márkajelzéseket és logókat. 

A klasszikus angol ruhatár alap darabjai

Az angol divat egyik legfontosabb jellemzője, hogy nem követ minden divatirányzatot vakon, inkább az időtlen és letisztult vonalvezetést, valamint a minőségi anyagokat részesíti előnyben. Pontosan ezért illeszkednek mindenki ruhatárába. Nézzük mit tartanak évtizedek, de akár évszázadok óta is divatosnak: 

Öltöny: a tökéletesen illeszkedő, személyre szabott öltöny az angol divat egyik alappillére. Általában sötétebb színek – navy kék, szénfekete vagy szürke - dominálnak, és a klasszikus, szűkebb szabásúakat részesítik előnyben. Az öltönyök általában két- vagy háromsoros gombolásúak.

Ing: a fehér vagy világos színű, gombos ingek alapdarabok az angol stílusban. A klasszikus Oxford vagy puplin anyagokból készülnek, és a gallér, mandzsetta stílusa változhat az alkalomhoz és az egyén stílusához igazítva.

Nyakkendő: az angol férfiak általában visszafogott mintájú vagy szolid színű selyem nyakkendőket viselnek, melyek illeszkednek az öltönyhöz vagy az inghez. 

Kabátok és zakók: a klasszikus Humphrey Bogart által is gyakran viselt trench coat vagy a Peaky Blinders féle Crombie gyapjú kabát, tökéletesek a hétköznapi, elegáns megjelenéshez. A bársony zakók pedig az öltöny helyett is hordhatóak, adhatnak egyfajta laza eleganciát. Az angol férfiak gyakran viselnek könnyedebb jellegű sportzakókat. Ezek tweedből vagy könnyű gyapjúból készülhetnek. Lazább, mégis elegáns megjelenést kölcsönöznek.

Cipők: a bőr oxfordok vagy brogue-ok általában az angol férfiak kedvencei. A klasszikus stílusú, bőrből készült, kényelmes és strapabíró cipők ideálisak mindennapos viseletre vagy formális alkalmakra. 

Ne feledkezzünk el az anyagokról sem! Az angol divatot mindig is meghatározták a kiváló minőségű anyagok és azok részletekbe menő gondossága, mely az öltözék egyedülálló stílusát alakítja. A tweed, ez a híres és időtálló gyapjúszövet egyértelműen jelképezi az angliai vidéki stílust és az ellenállhatatlan eleganciát. Ez a durva textúrájú gyapjúszövet híres a tartósságáról és hagyományos mintázatairól. A tweed dzsekik és kabátok az angol stílus részét képezik, elegánsak és praktikusak a hideg időben.

A kiváló minőségű, vastagabb gyapjú anyagok gyakoriak az angol divatban, különösen az öltönyök alapanyagaként. Kényelmesek, tartósak és ideálisak mindennapos vagy ünnepi viseletre.

James Bond és az angol elegancia

A Bond-filmek nemcsak izgalmas történeteket és akciót kínálnak, hanem a karaktert is igazi stílusikonná tették. A 007-es ügynök ikonikus stílusa szorosan kapcsolódik az angol divat hagyományaihoz és eleganciájához.

Öltözködés: James Bond mindig elegánsan és stílusosan öltözködik. Az öltönyök, az egyedi szabású zakók és a minőségi kiegészítők – mint a klasszikus Omega órák vagy a stílusos nyakkendők – mind hozzájárulnak ahhoz a kifinomult megjelenéshez, ami az angol divatra oly jellemző.

Szabások és anyagok: A Bond-filmekben viselt öltönyök és ruhadarabok gyakran igényes szabásokkal, tűzésekkel, kitűnő minőségű anyagokból készülnek, ami egyértelműen az angol divat minőségi szemléletét tükrözi.

Kiegészítők: A részletekre való odafigyelés kiemelkedő jellemzője Bond stílusának. A különböző kiegészítők – mint a luxusautók, az exkluzív órák vagy épp a stílusos bőröndök – mind-mind részei ennek az elegáns, angol stílusnak.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek