Starity

Immunerősítő tippek a téli időszak átvészeléséhez

2024. február 14. 20:08   |   


A hideg időjárásnak, a napfény hiányának és a bezártságnak köszönhetően ősszel és télen a szervezetünk fokozottan ki van téve a kórokozók támadásainak. Ezért is kell Önnek is mindent megtennie annak érdekében, hogy ne gyengüljön le, és ne alakuljon ki vitaminhiány.

hirdetés
Immunerősítő tippek a téli időszak átvészeléséhez

Az első lépést ehhez a bélflóra egészségére való odafigyelés jelenti, hiszen az immunsejtek döntő többsége a bélrendszerben képződik, ami csak akkor képes megfelelő hatékonysággal működni, ha legalább hatvan százalékban jótékony baktériumokat tartalmaz. 

Emiatt is célszerű minél több savanyított tejterméket és prebiotikumokat tartalmazó ételeket, például zöldséget, aszalt gyümölcsöt, babot vagy zabpelyhet beépíteni az étrendbe.

Erősítse az immunrendszerét természetes étrend-kiegészítőkkel!

Az immunerősítés terén az egyik leghatékonyabb talán a teljes spektrumú CBD olaj, amely gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően az endokannabionoid rendszeren keresztül befolyásolhatja az immunrendszer bizonyos aspektusait.

Ennek a rendszernek a két fő G-fehérjéhez kapcsolt receptora megtalálható az immunsejteken is, amelyek működését a szervezet által termelt endokannabinoidok szükséges esetén képesek aktiválni vagy meggátolni. 

A CB2 receptor aktiválása például gyulladáscsökkentő hatást válthat ki. Valószínűleg ezért is számít az autoimmun rendellenességek és a neurodegeneratív betegségek terápiás célpontjaként.

A bizonyos gyógynövények is szóba jöhetnek

A homoktövis egy igazi aduásznak számít, ha immunerősítésről van szó, mivel B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, K-, P-, PP-, E- és természetes C-vitamint tartalmaz, továbbá utánpótlást biztosít a szervezet számára a karotinoidokból, az ásványi anyagokból, a mikroelemekből és a flavonoidokból. 

De ugyanúgy szóba jöhet a csipkebogyó is a magas C-vitamin-, karotinoid-, pektin- és fenoltartalmának köszönhetően, illetve a természetes antibiotikumként ismert fokhagyma is, amely a vírusok, paraziták, baktériumok ellen is hatékonyan bevethető.

Fontos a megfelelő belső hidratáció

A megfelelő mennyiségű folyadék bevitele az év minden szakaszában kiemelt jelentőséggel bír, mivel ez az anyag a legtöbb sejtünk alkotóeleme, kivéve persze a zsírsejteket. 

Fontos tehát, hogy télen minél több ásvány- vagy forrásvizet fogyasszon. De az egyre hűvösebb időszakban jól esik a zöld tea vagy csipkebogyóból, bodzából, homoktövis bogyóból és levélből, citromfűből vagy borsmentából készített tea is. 

Az édesítésüket célszerű mézzel megoldani, mivel rendkívül gazdag ásványi anyagokban, aminosavakban, vitaminokban és nyomelemekben, amelynek köszönhetően jó szolgálatot tehet az immunrendszer védelmében.

Ha megpróbál a fentebb említett dolgokra odafigyelni, és elébe megy a problémának, akkor az év hidegebb időszakában nagy valószínűséggel elkerülik majd a betegségek. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek