Starity

Szivattyúk otthoni és ipari felhasználásra

2024. február 14. 20:08   |   

A szivattyúk világa igencsak sokszínű. A fűtési és hűtési berendezésekről, az innovatív megoldásokról, amelyek megkönnyítik a mindennapi életünket ódákat lehetne zengeni. De így van ez az ipari területeken is - érdekes és fontos téma például a tengervíz szivattyúzása. Persze joggal merül fel a kérdés: mi alapján és hogyan válasszunk?

hirdetés
Szivattyúk otthoni és ipari felhasználásra

A Szivattyuk.hu széles kínálatában szivattyú és az az adott típushoz tartozó nélkülözhetetlen és egyéb hasznos alkatrészek egyaránt megtalálhatóak.

Milyen szivattyúk léteznek házi és ipari felhasználásra?

Amennyiben otthon van szükségünk szivattyúra, olyan típusokkal találkozhatunk, mint a házi vízellátók vagy éppen keringető szivattyúk. Fűtésre és hűtésre, energiahatékonysági szempontokra egyaránt megfelelőke. De akár akkor is, ha a kút mélyéről kell kinyomni a vizet. 

A természetes vagy mesterséges vízfolyások is szabályozhatóak egy-egy komolyabb szivattyú által - például árvízvédelemhez vagy csatornarendszerekhez. Igaz, ez már nem épp a “DIY” (do it yourself) kategória, hanem inkább az ipari felhasználás. De mi a helyzet például tengervíz szivattyúzása esetén?

Hogyan lehetséges a tengervíz szivattyúzása?

A tengervíz szivattyúzása már kicsit nehezebb feladat, mint a kút mélyéről felhozni a vizet. Általában mérnökök végzik el a munkát. Szükség is van a szakértelemre, hiszen a szerkezeti elemeknek a sós, korrozív környezettel kell szembenézniük. Ez egyfajta agresszív, nehezítő körülményt jelent. Pontosan ezért speciális anyagokra is szükség lesz a tartósság és megbízható működés érdekében. Ilyenek például a bronz, az AISI 316 és 316L rozsdamentes acélok, vagy épp az NBR tömítések is. Ezekkel garantálható leginkább a hosszú távú ellenállás.

Mi alapján válasszunk szivattyút?

Nézzük meg kicsit közelebbről ezeket az anyagokat! Az AISI 316 és 316L típusok például a magas molibdéntartalmuknak köszönhetik a korrózióval szembeni ellenálló képességüket. Utóbbit például implantátumoknál, óráknál, vagy épp az említett tengervizes szivattyúzásnál használják gyakran, a nagyobb korrodáló hatás kockázata miatt.

Ahányféle AISI acél, annyiféle tulajdonság. A 304-es típus például szintén korróziálló, de kevésbé alkalmas sós környezetben. A 317-es pedig még nagyobb ellenállást nyújt, így a legagresszívebb környezetekhez is ideális választás lehet.

A kiválasztás leginkább az adott víz kémiai összetételétől és a környezeti feltételektől függ - tehát mennyire agresszív a terület, mekkora ellenállásra van szükség.

A Szivattyuk.hu webáruházból könnyen megvásárolhatja a kiválasztott szivattyút és a szükséges kiegészítőket, amiket hamarosan kézhez is kap. Az adott típusokról pedig részletes információkat is lehet találni az oldalon - vagy épp kérdezni tőlük. De akár Budapesten, személyesen is megtekintheti a termékeket!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek