Starity

Az önismeret forradalma

2024. február 20. 14:02   |   

Személyiségünk fejlesztése sokáig tabutéma volt, aki pedig pszichológushoz fordult, elkönyvelték bolondnak. Ma már az önismeretre való törekvés olyan, mint a levegővétel. Ha élni akarunk, nem kérdőjelezhetjük meg, hogy szükség van-e rá.

hirdetés
Az önismeret forradalma

A pszichológia több, mint elméleti tudomány vagy terápiás eszköz. Módszer, amelynek révén jobban megértjük önmagunkat és a világot. A felismerések birtokában hatékonyabban kezelhetjük a problémáinkat, kiegyensúlyozottabb életet élhetünk. A pszichológusok segítségével ehhez számos technikát elsajátíthatunk.

Kinek nem érdemes tovább olvasnia?

  • Aki teljes mértékben elégedett azzal, ahogy a dolgai állnak. 

  • Nem érzi szükségét semmiféle változtatásnak. 

  • Meg van győződve arról, hogy a gondjain képes egyedül úrrá lenni. 

  • Nem kíváncsi a viselkedése hátterében meghúzódó rejtett érzelmekre, szokásokra, mintákra.

  • Nem kész szembenézni a múltjával, dolgozni az érzéseivel.

Figyelmeztetés

A tudatos üzemmódra való kapcsolás nem mindig könnyű, de az eredményért megéri. Néha tengerparton forgatott videós posztokban megosztott sikertörténetekben mérhető. 

Kézbe venni az életünk – önmagunk – irányítását olyan, mint amikor éles képbe rendeződnek a homályos részletek. Ki ne érdemelné meg, hogy átélje ennek a felfedezésnek az örömét?

Mit tehetnek a pszichológusok értünk?

A pszichológusok segítenek megtalálni a helyünket a káoszban, hogy lássuk, hol vagyunk, (hová jutottunk) és merre tartunk. Beavatnak a stresszkezelés titkaiba, hogy a fegyverünk a mélylégzés legyen és ne a hűtő tartalma. Rá tudnak venni bennünket arra, hogy otthagyjuk a Netflix maratont, mert igenis vannak célok, amikért érdemes kikelni az ágyból. 

Pontosan tudják, hogy mindannyian sémák mentén működünk, és valahol mélyen harmonikusabb párkapcsolatra, őszinte intimitásra vágyunk. Hallanunk kell, amint valaki kimondja: vannak rejtett erőforrásaink, amelyeket a céljaink szolgálatába állíthatunk. Jól esik a bátorítás, hogy bízhatunk a megérzéseinkben, és a döntéseinket szorongás nélkül is meghozhatjuk. 

A pszichológusnál levehetjük az álarcot. Bízhatunk bennük, értenek egy sóhajtásból is. 

Itt a megoldás!

Ha meghoztuk a döntést, és tényleg hajlandóak vagyunk tenni önmagunkért, csak meg kell találnunk a megfelelő szakembert. Párterapeutára vagy szexuálpszichológusra van szükségünk? A családban van a baj, vagy csak mi látjuk rosszul a dolgokat? Nem akarunk vagy tudat alatt félünk felmondani a munkahelyünkön? Számtalan kérdés, ami meghatározhatja a döntést, kit választunk az úthoz, amit be szeretnék járni.

Kérhetünk ajánlást, számításba vehetjük a képzettséget, dönthet a szimpátia vagy akár mind együtt. A pszi.hu országos pszichológus keresőjére bátran rábízhatjuk a többit.

Ne feledjük, a folyamat nem egy versenypálya. A kormány végig a mi kezünkben marad, és a gázpedált sem nyomja helyettünk senki. Idővel elfogynak a stoptáblák, és biztonságban elérünk a következő benzinkútig.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek