Starity

Ezért ragaszkodunk olyannyira a tárgyakhoz

2024. február 24. 15:03   |   

Mindannyiunknak garantáltan volt egy olyan kis rongyija vagy egy ütött-kopott játéka, amelyet egész nap húzott-vont maga után, és még az ágyba is magával vitte, mivel enélkül nem volt élet az élet.

hirdetés
Ezért ragaszkodunk olyannyira a tárgyakhoz

Amikor pedig a szüleink kimosták, vagy megjavították, akkor már nem volt az igazi, holott ugyanaz a tárgy maradt. Ez a fajta ragaszkodás a legtöbbünknél felnőttkorban tovább folytatódik, csak a rongyit és a játékot lecseréljük mondjuk egy bögrére vagy egy csészére.

A bögrékhez való érzelmi ragaszkodásnak egyébként több oka is lehet

A közelmúltban lefolytatott felmérések szerint a tulajdonlás vagy birtoklás érzése nagymértékben hozzájárul a köztünk és a bögrénk között kialakuló szoros kötelékhez. 

Egy olyan nagyon cuki bögre esetében pedig, amelyen mondjuk a kedvenc állatkánk látható rajta a nevünkkel, ez különösen igaz. A felkutatásába ugyanis a szívünket-lelkünket beletettük, amelynek köszönhetően már nem csak pénzben kifejezhető értéke van a számunkra.

A rutin szintén magyarázza az érzelmi kötődést

A legtöbbünk a reggelt általában egy bögre finom teával vagy kávéval kezdi, amely a nap fénypontja szokott lenni. Ilyenkor van ugyanis időnk egy kicsit magunkra fókuszálni. És miután minden egyes reggel ebből a bögréből isszuk a kedvenc forró italunkat, apránként a rutinunk, és ezáltal a mi részünkké is válik. 

De egyébként a Yale és a Colorado-i Egyetem kutatási eredményei azt mutatják, hogy nem feltétlenül szükséges a kedvenc bögrénknek kávét vagy teát tartalmaznia, már a sima forró víz is elég ahhoz, hogy elinduljon bennünk egyfajta kellemes érzés.

További érdekes tény, hogy a tudósok szerint, ha meglátunk egy olyan bögrét a boltok polcain, amely nagyban hasonlít a minden nap használt saját darabunkhoz, akkor az érzelmi kötődés ez esetben is ugyanúgy képes kialakulni, és annak ellenére, hogy többe kerül, akkor is megvesszük.

A tárgyak képesek emlékeket felidézni

Az esküvőn viselt fátyol, a sikeres vizsgán hordott cipő, a nagymamánk kedvenc órája, a párunktól az első évfordulóra kapott szerelmes üzenettel ellátott bögre - ezek csupán néhány azok közül a tárgyak közül, amelyeknek a látványa nem csupán kellemes emlékeket idéz fel bennünk, hanem a hatására az érzelmek is elöntenek minket. Ennek köszönhetően pedig valahogy a szeretteinkhez is közelebb érezhetjük magunkat.

Végül a bögre mindig velünk van

Az élet váratlan fordulatokat tartogathat számunkra, és könnyen lehet, hogy évekre elsodor a középiskolai barátok, a munkatársak vagy a család mellől. De, ha van egy olyan fényképpel vagy valamilyen szívhez szóló szöveggel ellátott bögrénk, amit tőlük kaptunk ajándékba a születésnapunkra, akkor az mindig velünk marad, és ha vigyázunk rá, akkor segíteni fog majd felidézni az adott személlyel kapcsolatos kedves emlékeinket.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek