A fehérjepor helyes használata: gyakori kérdések és válaszok
Bár rendkívül sokan hívják segítségül a különböző fehérjeporokat táplálkozásukban, a mai napig felmerülnek kérdések a fogyasztása kapcsán. Egyesek esküsznek rá tápértéke és egyszerű fogyaszthatósága miatt, mások azzal érvelnek, hogy „műétel”, így próbálják őket kerülni.
Cikkünkben arra próbálunk magyarázatot adni, hogy kinek érdemes vagy szükséges fehérjeport fogyasztania, és mikor vihetjük túlzásba az efféle étrendkiegészítők fogyasztását - hiszen ez is hozzátartozik a fehérjepor helyes használatához.
Kinek érdemes fehérjét fogyasztania?
Röviden: mindenkinek, hiszen egy olyan makrotápanyagról beszélünk, ami konkrétan nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Ha nagyobb a fizikai aktivitásunk – például sportolunk, vagy (nehéz) fizikai munkát végzünk, szükséges a fehérjedús táplálkozás. Ezt tojással, húsokkal, hüvelyesekkel, tejtermékekkel is fedezhetjük, de ahhoz, hogy elegendőt vigyünk be belőle, elég sokat kellene ennünk, ami pedig felesleges kalóriafogyasztáshoz is vezethet. Ennek megoldására alkották meg a fehérjeporokat, ami sok fehérjével, de mérsékelt kalóriával látja el a testünket.
A vegetáriánusoknál és a vegánoknál általános probléma lehet, hogy nem fogyasztanak elegendő mennyiségű fehérjét. Esetükben a húsok, illetve az állati eredetű termékek teljesen kiesnek az étrendből, fehérjeszükségletüket azonban nekik is fedezniük kell. Számukra remek megoldást nyújthatnak a növényi eredetű fehérjeporok.
Miért fontos a megfelelő fehérjebevitel? Mi történik, ha nem fogyasztunk elég fehérjét?
Ahogyan azt már említettük, a megfelelő fehérjefogyasztás elengedhetetlen a szervezet helyes működéséhez. Ez a makrotápanyag építőköve az izmoknak, a szerveknek és a szöveteknek. Ha nincs fehérje, az izmok leépülnek, csak lassan tudnak regenerálódni megterhelés után, és általános gyengeség is felléphet a közérzetünkben. A hosszú távú, alacsony fehérjefogyasztással járó étrend akár súlyos egészségi problémákat is okozhat, melynek egyértelmű következménye az immunrendszer gyengülése.
Túlzásba lehet-e vinni a fehérjefogyasztást?
Mint mindent, úgy a fehérjefogyasztást is túlzásba lehet vinni, bár ez a hétköznapi életet élőkre csak ritkán igaz, inkább az ellenkezőjére kell általában megoldást találni. De mi történik, ha naponta többször, magas fehérjetartalmú ételeket, italokat fogyasztunk?
A túlzott fehérjefogyasztás növeli a vesekárosodás kockázatát. Savasít, melynek következményeképpen állandósult fáradtságot, ingerlékenységet, gyengeséget tapasztalhatunk. A túl sok fehérje gátolhatja a fogyást, és ha ez még mind nem lenne elég, akár pattanások is megjelenhetnek a bőrön, kellemetlen szájszag alakulhat ki, és a körmök és a haj is hajlamossá válhatnak a töredezésre. Igyekezzünk
Bár a fehérje fontos építőköve a testünknek, túlzott mennyiségben is káros lehet. A túlzott fehérjefogyasztás növelheti a vesekárosodás és más egészségügyi problémák kockázatát. Fontos, hogy az egyén testtömegéhez és életmódjához igazítsuk a fehérjebevitelt, és ne lépjük túl az ajánlott napi adagot.
A megfelelő fehérjefogyasztást aránylag egyszerű meghatározni, és tartani is, például a fehérjeporok segítségével. Az ajánlások szerint 1,2-2 gramm fehérjét érdemes fogyasztani naponta testsúlykilogrammonként, mely egy 70 kilós személy esetében – fizikai aktivitástól függően – 84-140 gramm fehérjét jelent minden nap.
Ajánlott cikkek
Legolvasottabb hírek
Továbbra is gyászol a híresség.
Közeli barátját veszítette el a színész.
Nagyon komolyan vette a marketinget.
A korábbi titkárunk is felszólalt.
Erről vallott a híresség.
Tudtad, hogy nem Emma a neve?
A két híresség kéz a kézben érkezett.
Nagyon benne van a pakliban.
Szomorú hír érkezett.
Már találkozott Brad barátnőjével.