Starity

A fehérjepor helyes használata: gyakori kérdések és válaszok

2024. február 27. 19:07   |   

Bár rendkívül sokan hívják segítségül a különböző fehérjeporokat táplálkozásukban, a mai napig felmerülnek kérdések a fogyasztása kapcsán. Egyesek esküsznek rá tápértéke és egyszerű fogyaszthatósága miatt, mások azzal érvelnek, hogy „műétel”, így próbálják őket kerülni.

hirdetés
A fehérjepor helyes használata: gyakori kérdések és válaszok

Cikkünkben arra próbálunk magyarázatot adni, hogy kinek érdemes vagy szükséges fehérjeport fogyasztania, és mikor vihetjük túlzásba az efféle étrendkiegészítők fogyasztását - hiszen ez is hozzátartozik a fehérjepor helyes használatához.

Kinek érdemes fehérjét fogyasztania?

Röviden: mindenkinek, hiszen egy olyan makrotápanyagról beszélünk, ami konkrétan nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez.  Ha nagyobb a fizikai aktivitásunk – például sportolunk, vagy (nehéz) fizikai munkát végzünk, szükséges a fehérjedús táplálkozás. Ezt tojással, húsokkal, hüvelyesekkel, tejtermékekkel is fedezhetjük, de ahhoz, hogy elegendőt vigyünk be belőle, elég sokat kellene ennünk, ami pedig felesleges kalóriafogyasztáshoz is vezethet. Ennek megoldására alkották meg a fehérjeporokat, ami sok fehérjével, de mérsékelt kalóriával látja el a testünket.

A vegetáriánusoknál és a vegánoknál általános probléma lehet, hogy nem fogyasztanak elegendő mennyiségű fehérjét. Esetükben a húsok, illetve az állati eredetű termékek teljesen kiesnek az étrendből, fehérjeszükségletüket azonban nekik is fedezniük kell. Számukra remek megoldást nyújthatnak a növényi eredetű fehérjeporok.

Miért fontos a megfelelő fehérjebevitel? Mi történik, ha nem fogyasztunk elég fehérjét?

Ahogyan azt már említettük, a megfelelő fehérjefogyasztás elengedhetetlen a szervezet helyes működéséhez. Ez a makrotápanyag építőköve az izmoknak, a szerveknek és a szöveteknek. Ha nincs fehérje, az izmok leépülnek, csak lassan tudnak regenerálódni megterhelés után, és általános gyengeség is felléphet a közérzetünkben. A hosszú távú, alacsony fehérjefogyasztással járó étrend akár súlyos egészségi problémákat is okozhat, melynek egyértelmű következménye az immunrendszer gyengülése.

Túlzásba lehet-e vinni a fehérjefogyasztást?

Mint mindent, úgy a fehérjefogyasztást is túlzásba lehet vinni, bár ez a hétköznapi életet élőkre csak ritkán igaz, inkább az ellenkezőjére kell általában megoldást találni. De mi történik, ha naponta többször, magas fehérjetartalmú ételeket, italokat fogyasztunk?

A túlzott fehérjefogyasztás növeli a vesekárosodás kockázatát. Savasít, melynek következményeképpen állandósult fáradtságot, ingerlékenységet, gyengeséget tapasztalhatunk. A túl sok fehérje gátolhatja a fogyást, és ha ez még mind nem lenne elég, akár pattanások is megjelenhetnek a bőrön, kellemetlen szájszag alakulhat ki, és a körmök és a haj is hajlamossá válhatnak a töredezésre. Igyekezzünk

Bár a fehérje fontos építőköve a testünknek, túlzott mennyiségben is káros lehet. A túlzott fehérjefogyasztás növelheti a vesekárosodás és más egészségügyi problémák kockázatát. Fontos, hogy az egyén testtömegéhez és életmódjához igazítsuk a fehérjebevitelt, és ne lépjük túl az ajánlott napi adagot.

A megfelelő fehérjefogyasztást aránylag egyszerű meghatározni, és tartani is, például a fehérjeporok segítségével. Az ajánlások szerint 1,2-2 gramm fehérjét érdemes fogyasztani naponta testsúlykilogrammonként, mely egy 70 kilós személy esetében – fizikai aktivitástól függően – 84-140 gramm fehérjét jelent minden nap.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek