Starity

Így óvd meg új mobilod: készülékbiztosítás a váratlan helyzetekre

2024. március 13. 12:12   |   

Nagyon kevés tárgy játszik olyan kiemelt szerepet az életünkben, mint a mobilunk – természetes, hogy szeretnénk biztonságban tudni. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a mobilbiztosításokról.

hirdetés
Így óvd meg új mobilod: készülékbiztosítás a váratlan helyzetekre

Milyen helyzetekre köthetünk biztosítást?

Bár nagyon sokan foglalkoznak mobilbiztosításokkal, és az egyes cégeknek is többféle csomagja van, már általában az alap csomagok is tartalmaznak rongálás és a véletlen károsodás elleni védelmet.

Ez azt jelenti, hogy ha véletlenül eltörik, elreped vagy ellopják, netán megrongálja egy harmadik személy, a biztosító állja az ebből eredő károkat.

A drágább csomagoknál emellett jellemző, hogy a gyári garancia letelte utáni belső meghibásodásokra, illetve párásodásra is kiterjed a készülékbiztosítás.

És mi az, amire nem?

A kínálat sokszínű abból a szempontból is, hogy mire nem terjed ki egy-egy csomag, de jellemzően nem térítenek az olyan hibákért, amelyek garanciális, vagy helytelen használatra vezethetők vissza (például ha szándékos károkozás, vagy gondatlan magatartás történik).

Jó tudni, hogy lopásnál és rongálásnál először rendőrségi jegyzőkönyvet kell felvennünk, és csak ezután foglalkozik a biztosítást vállaló cég az ügyünkkel.

Mennyibe kerülhet a biztosítás?

A mobilbiztosítások havidíja az igénybevett extra szolgáltatások mellett az érintett készülék értékétől is függ. Egy olcsó mobil egyszerűbb biztosítása jellemzően pár száz forintnál kezdődik, míg csúcskészülék esetében néhány ezer forintos tételről van szó.

Nem csak anyagilag térülhet meg

A legtöbben azért kötnek készülékbiztosítást, hogy ne kelljen adott esetben tíz- vagy százezreket fizetniük, ha valami történik a telefonnal (a teljesség kedvéért azt is jó tudni, hogy önrészt is kell fizetnie a tulajdonosnak).

Ez azonban csak az egyik előny: legalább ilyen hasznos tud lenni, hogy ha megtörténik a baj, a legtöbb biztosítónál egyáltalán nem kell foglalkoznunk a javítással sem. A készülékünket futár viszi el, aki megfelelő kölcsön készüléket is ad. Ha pedig sikerült a javítás, újra házhoz jön, hogy odaadja a telefonunkat és elvigye a kölcsönmobilt.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek