Starity

Mire való a makroelem lombtrágya?

2024. március 17. 18:06   |   

A növények számára olyan formában kell gondoskodni a tápanyagokról, hogy minél hatékonyabban fel tudják azokat venni. A makroelem lombtrágya alkalmas erre, amely további előnye, hogy rendkívül gyorsan lehet hasznosítani a benne lévő tápanyagokat.

hirdetés
Mire való a makroelem lombtrágya?

Miből áll a makroelem lombtrágya?

A Gazdadiszkont kínálatában kapható makroelem lombtrágyák makro- és mikroelemekből, továbbá akár huminsavból és aminosavakból állhatnak. Ezek egyvelege a garancia a növények számára, hogy minden olyan tápanyaghoz hozzájussanak, ami nélkülözhetetlen az egészséges ütemű növekedésükhöz, fejlődésükhöz. Mindezen elemek hiánya csak akkor lesz igazán látványos, ha stresszhatás éri őket, vagy tápanyaghiányos időszak köszönt be.

Makroelem levéltrágyának nevezzük azon lombtrágyákat, amelyek a három elsődleges makrotápanyag közül legalább az egyiket tartalmazzák. Ezek név szerint a nitrogén, a foszfor és a kálium. Ezen tápanyagokra együttesen makrotápanyagokként szokás hivatkozni. A növényeknek összességében jelentős mennyiségre van szüksége ezekből.

Miért olyan fontos a nitrogén?

A növények fejlődése, növekedése szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bír a nitrogén. Ez az elem a klorofill egyik leglényegesebb összetevője. Mint ismert, a klorofill segítségével tudnak a növények fotoszintetizálni, azaz a fényt kémiai energiává alakítani.

A nitrogénnek más szerepe is van a növények életében. Részt vesznek a fehérjék, valamint az enzimek képződésének folyamatában is. Enélkül elképzelhetetlen volna, hogy a növényi sejtek a várakozásoknak megfelelően növekedjenek, fejlődjenek.

A foszfor szerepe sem elhanyagolható

Ahhoz, hogy kialakuljon a növények kellően masszív gyökérzete, majd később a virágok, mindenképpen szükség van foszforra. Ez a tápanyag felelős azért, hogy úgy zajlódjon le a növényen belüli energiaátvitel, ahogyan kell.

Ha egészséges gyümölcsöket, zöldségeket szeretnénk szüretelni, akkor mindenképp kerülni kell, hogy a növényeink, bokraink, fáink foszforhiányos állapotba kerüljenek. Makroelem lombtrágya segítségével a negatív következmények könnyen elkerülhetők. Így ráadásul a növények szárai, ágai is erősek lesznek.

Mi a kálium szerepe?

A káliumot hagytuk a felsorolás végére, de nem azért, mert kevésbé volna fontos, mint a nitrogén vagy a foszfor. A növények általános egészsége csak megfelelő mennyiségű káliummal biztosítható.

Ez a makrotápanyag a vízháztartás szabályozásában játszik kiemelkedő szerepet. A növények stressztűrő képessége, valamint a fotoszintézis hatékonyságának növelése kapcsán ugyancsak szükség van káliumra. Látványos lehet a különbség, ha összevetjük egy megfelelő kálium-ellátottsággal rendelkező növény terméshozamát és a termések minőségét egy olyannal, amely nem jut hozzá kellő mennyiségben ebből a tápanyagból, természetesen az előbbi javára.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek