Starity

Ismerd meg a gipszkartonban rejlő lehetőségeket!

2024. március 19. 19:07   |   

A gipszkartonról szinte mindenki tudja, hogy válaszfalak készítésére alkalmas, de hogy felhasználási területeinek, belsőépítészeti alkalmazási lehetőségeinek csak a képzeletünk szab határt, arról gyakorlatilag már csak a szakembereknek van fogalma.

hirdetés
Ismerd meg a gipszkartonban rejlő lehetőségeket!

Persze aki maga kezd az otthona felújításába, azt bizonyára érdeklik a különféle anyagok nyújtotta lehetőségek, így gipszkarton témában is jártasabb, és köszönhetően a képmegosztó és közösségi média oldalaknak, számos ötlettel rendelkezik. Ráadásul a gipszkartonozás a kevés, télen végezhető munkafolyamat egyike, így lehetőséget ad kreatívkodásra ebben az időszakban is. Bevezetünk a gipszkartonozás ötletgazdag világába, tarts velünk, és újítsd meg az otthonodat!

Mi a gipszkarton?

A Festékpalota.hu kínálatában is megtalálható gipszkarton, amint a neve is mutatja, tiszta gipsz és jellemzően újrahasznosított karton ötvözete, a szárazépítészet egyik legnagyszerűbb és legsokoldalúbb környezetbarát alapanyaga. Megmunkálása könnyű, nem igényel speciális szerszámokat, súlya kicsi, így akár különösebb tapasztalat nélkül házilag is egyszerűen és gyorsan lehet vele dolgozni. Méretre és formára vágása minimális törmeléket keletkeztet, így a klasszikus falazatokhoz képest tiszta kivitelezést tesz lehetővé.

Kiváló páraáteresztő tulajdonságokkal rendelkező, lélegző anyag, amely a hagyományos változat mellett impregnált és tűzgátló típusban is rendelkezésre áll. Akár hajlítható és íves konstrukciókban is elérhető, különböző vastagságokban és táblaméretekben kapható. 

Mi mindent készíthetünk gipszkartonból?

A gipszkartonozásban rejlő lehetőségek végtelenek, így helyiségek, szobák kialakítása, elválasztása, válaszfalak, álmennyezetek építése mellett változatos belsőépítészeti alkalmazásokra ad lehetőséget. A speciális impregnált, vízálló alternatívának köszönhetően pedig vizes helyiségekben, fürdőszobákban, konyhákban is nagyszerűen használható.

Gyors és költséghatékony megoldást jelent régi, sérült falak takarására, ugyanis szép és egyenletes felületet biztosít, de ötletesen használható vezetékek, csövek elfedésére, egyedi világítási rendszer kialakítására. Szerelőablakokkal ellátva a későbbi javítás és karbantartás is egyszerűen, különösebb bontás nélkül megoldható.

Hőszigetelő anyaggal kombinálva a falak hő- és hangszigetelésére is alkalmas, illetve nagy belmagasságú helyiségek esetén álmennyezetként építve a fűtésszámlát csökkenti.

Készülhet belőle falba mélyített egyenes vagy íves polc, térelválasztó, falfülke, szekrény, bárpult, radiátortakarás, kandalló, ágyvég, oszlop, mosdó- vagy konyhapult, kanapé vagy akár ágy is. 

Mire figyeljünk gipszkartonozásnál?

A gipszkarton, számtalan előnye mellett néhány hátránnyal is rendelkezik, amelyek ismeretében elkerülhetjük a bakikat. Sérülékeny, nem kellően szilárd, nem bírja a fizikai behatásokat, nem terhelhető, érzékeny a nedvességre.

Ezeket figyelembe véve azonban sokoldalúan és kreatívan használható.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek