Starity

A jó szalámi nem csupán a fűszerezésen múlik

2024. március 24. 23:11   |   

A húsos finomságok készítése során nem csupán a kifogástalan fűszerezés fontos, hanem a feldolgozási mód is befolyásolja a végeredményt. A természetes szalámibél mellett ezért is választják egyre többen a füstöt és vízgőzt átengedő rostokkal megerősített, cellulózból készült műbelet, ami nagyszerű ízt és hosszú eltarthatóságot eredményez. A jó légáteresztő képességét pedig még nem is említettük.

hirdetés
A jó szalámi nem csupán a fűszerezésen múlik

Hogyan kell előkészíteni és megtölteni?

A töltés előtt a belet meleg vízbe kell áztatni, hogy könnyen kezelhető legyen. Majd jöhet a töltés, amely egy kétemberes feladat. Az egyik személy tölti és hajtja a darálót, míg a másik a belet szorítja oda a töltőrúdra, és a kellő feszesség elérése érdekében szép fokozatosan engedi. Az ArthurMarket oldaláról beszerezhetjük a műbelet is a folyamathoz.

De mindenekelőtt fontos megszurkálni, hogy megakadályozzuk a levegősödést. Amennyiben ugyanis ezt nem tesszük meg, akkor a túl feszes töltés főzésnél kipukkanhat. Persze az sem jó, ha a töltelék és a bél közé levegő szorul, mert attól a végeredmény megpenészedik.

Miután a töltéssel megvagyunk, el kell kötnünk vagy klipszelnünk a belet, és hagynunk kell legalább egy napig pihenni, mielőtt füstölni vinnénk. 

A szalámi füstölése

A szalámi füstölését minimum 7-10 napig, 20°C alatti hőmérsékleten érdemes végezni egy hagyományos kőfüstölőben, amelyben alul a fahasábok égetése mozgatható tolókocsin történik. A folyamat végén megváltozik majd a színe, pirosodni fog, mivel a paprika szinezőanyaga a füst, és az olvadó zsiradék hatására kioldódik. 

Ha jó eredményt szeretnénk elérni, fontos, hogy a füstölés közben kerüljük az erősen aromás, gyantás fűrészport, kizárólag ellenőrzött helyről vásároljunk! Továbbá törekedjünk arra, hogy lehetőleg éjjel, minél hidegebb estéken füstöljünk.

Majd vegyük le, és legalább 1 hónapig szikkasszuk! Ehhez a legjobb egy hűvös és szellős kamra, de ha ezzel nem rendelkezünk, akkor tárolhatjuk zsírpapírban vagy vákuumozva, mélyhűtőben is.

Pár szó a szaláminak szánt húsról

Bár manapság már nagyon sokféle húsból készíthető szalámi, de mi mégis arra biztatnánk mindenkit, hogy maradjon a tradicionális, hagyományos magyar vonalnál, és használjon sertést! Ez lehet akár tarja, lapocka, dagadó vagy comb is, amelyekből természetesen a porcokat, a hártyákat és minden inas részt éles késsel ki kell vágni. És nemcsak azért, mert a daráló nehezebben viszi, hanem azért is, mert senki sem szereti a rágós, mócsingos szalámit.

Majd a megtisztított, előkészített húsokat csíkokra kell vágni, mivel a húsdaráló sokkal könnyebben, gyorsabban és szebben dolgozik a csíkra vágott hússal, mint a kockázott darabokkal.

Fontos, hogy minden eszköz makulátlanul tiszta legyen

A friss, füstölt szaláminak nagyon sok ellensége van, így kiemelten fontos odafigyelni a higiéniára. Ezért is szeretnénk végső tanácsnak azt adni, hogy mind az edények, mind a daráló alkatrészek, mind a kések legyenek mindig makulátlanul tiszták, és ne feledkezzünk meg a töltő kívül-belül történő elmosásáról és egy tiszta ruhával való szárazra törléséről sem!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek