Starity

Alvászavar, a modern kor népbetegsége

2024. május 08. 13:01   |   

“Mostanában nem alszom jól, este sokáig ébren forgolódom, és az éjszaka folyamán is többször felébredek” – ma már fel sem kapjuk a fejünket arra, ha valakitől egy ehhez hasonló mondatot hallunk.

hirdetés
Alvászavar, a modern kor népbetegsége

Úgy tűnik, mintha elfogadtuk volna, hogy az alvásproblémák a mindennapi élet természetes velejárói, holott ez egyáltalán nem igaz! Az alvászavar ugyanis, ha hosszabb távon fennáll, akkor drasztikusan lerontja az életminőséget.

Eltávolodás a természettől

Amikor még nem léteztek órák, sem mesterséges világítás, akkor az emberek egyszerűen a nap ciklusához igazították a napirendjüket. Pirkadatkor keltek, alkonyatkor pedig lefekvéshez készülődtek.

Napjainkra viszont ez gyökeresen megváltozott. Ma már nem feltétlenül van szükségünk a napfényre ahhoz, hogy lássunk, hiszen feltalálták a mesterséges fényforrásokat. Ezáltal pedig az esti, éjszakai órákban is tevékenyek tudunk lenni. De biztos, hogy ez egy jó dolog?

Nos, kétségkívül vannak előnyei, ugyanakkor hátrányai is szép számmal. Ezáltal ugyanis teljesen felborul a cirkadián ritmusunk, ami egyébként a Nap járásához igazodna. Ez az életvitel pedig, bárhogy is nézzük, szembemegy a természet rendjével, így semmi meglepő nincs abban, hogy egyre többek küzdenek alvásproblémákkal.

Hogyan segíthetjük elő a pihentető alvást?

Akit éjszakánként elkerül az álom, az sokszor a kémiai altatóktól reméli a megoldást, de ezek a gyógyszerek valójában inkább csak ártanak, mintsem használnak. A természetes, gyógynövényes altatóknál szerencsére nem áll fenn sem a hozzászokás, sem a mellékhatások veszélye.

Ezeket tehát bátran fogyaszthatjuk, ugyanakkor nagyon fontos, hogy nem szabad kizárólag ezektől várnunk a megoldást. Mellette változtatunk kell a szokásainkon, napi rutinunkon is. Nézzük is a legalapvetőbb teendőket!

  • Legyen egy nagyjából állandó napirendünk, azaz a lefekvés és felkelés ideje mindig közel azonos legyen, hogy ne zavarjuk meg a biológiai óránkat.

  • A kék fényt kibocsátó elektromos eszközök bizonyítottan zavart okoznak az alváshoz szükséges melatonin termelődésében, így ezeket száműzzük a hálószobából, és kerüljük a használatukat a lefekvés előtti 1-2 órában.

  • A nehéz ételek szintén gátolják a pihentető alvást, így vacsorára könnyed fogásokat válasszunk, és alvás előtt 2-3 órával fogyasszuk el.

  • A hálószobából zárjunk ki minden külső, zavaró hang- és fényforrást. A falak szigetelése és egy redőny vagy sötétítő függöny sokat segíthet.

Milyen gondokat okoz a krónikus alvászavar?

Könnyelműség azt hinni, hogy a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás csupán azt eredményezi, hogy fáradtak leszünk. Ennél sokkal komolyabb következményekkel is járhat. Ezek persze nem feltétlenül egy-két átvirrasztott éjszaka után jelentkeznek, hanem hónapok vagy évek múlva.

Az alvásproblémák ugyanis a memória és a koncentrációs képesség romlását, magas vérnyomást, az immunrendszer gyengeségét, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, stresszesebb mindennapokat okozhatnak.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek