Starity

Gábor Zsazsa

Gábor Zsazsa Gábor Zsazsa nemzetisége 4090. 77rajongó 10vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 89%
 • stílus: 94%
 • szimpátia: 87%
 • Születési név
 • Gábor Sári
 • Születési idő
 • 1917. február 06.
 • Születési hely
 • Budapest, Magyarország
 • Foglalkozás
 • Színésznő
 • Családi állapot
 • férjezett, 1 gyermek
 • Partner
 • Friedrich von Anhalt
 • Magasság
 • 163 cm
 • Eredeti hajszín
 • szőke
 • Szemszín
 • zöld
 • Csillagjegy
 • Vízöntő
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Marlene Dietrich Orson Welles

Gábor Zsazsa életrajza

ÉLETE
Gábor Zsazsa Budapesten született második gyerekként. Apja, Gábor Vilmos, katona volt, anyja, Gábor Jolie (született Tilleman Janka) 1894-ben, Budapesten született és 1997-ben, 103 évesen hunyt el Kaliforniában, Rancho Mirage-ben. Anyja később Edmund de Szigethy-hez, egy magyar grófhoz ment feleségül.

Nevét Fedák Sári színésznő után kapta, akit szintén Zsazsának neveztek. Gábor Zsazsa édesanyja zsidó származású volt, rokonságban állt Annette Tillemannal, Tom Lantos feleségével, míg édesapja származásáról eltérőek a vélemények. A Gábor lányok (Magda, Zsa Zsa és Éva) kiemelkedően szépek voltak és már Budapesten extravagáns életstílusukról voltak ismertek.

Zsazsa egy svájci internátusban tanult, majd 1936-ban elnyerte a Miss Hungary (Miss Hungaria) szépségkirálynő címet. Még ebben az évben Bécsbe utazott, ahol a híres tenor, Richard Tauber felfedezte és meghívta, hogy énekeljen egy szubrettet a Der singende Traum ("Az éneklő álom") című operettben a Theater an der Wienben. Ez volt Gábor Zsazsa első nyilvános szereplése.

1941-ben, miután házasságának Burhan Belge-gel, egy török diplomatával vége szakadt, követte testvéreit Hollywoodba. Itt színésznőként dolgozott (1952-től több mint 50 filmben szerepelt) és hamar hírnévre tett szert legfőképpen szépsége, afférjai, botrányai, milliomosokkal kötött házasságai és válásai, valamint egyszeri rövid letartóztatása miatt. A sajtóban gyakran párhuzamot vonnak közte és Paris Hilton között, akivel egyébként Gábor Conrad Hiltonnal kötött házassága révén rokonok.

Gábor Zsazsa 1968 októberében hazalátogatott Budapestre, ahol Lajos György készíthetett róla fotósorozatot.
1989. június 14-én Gábor Zsazsát azzal vádolták meg, hogy arcon ütött egy Beverly Hills-i rendőrt, Paul Kramert, amikor az megállította őt egy közlekedési szabálysértés után. A nagy sajtóvisszhangot kapott tárgyalás során bűnösnek találták és 3 napi börtönbüntetésre, valamint 13 000 dollár bírságra ítélték. Gábor Zsazsa vallomásában elmondta, hogy a reakcióját a rendőr viselkedése provokálta ki, aki durván bánt vele és obszcén szavakkal inzultálta őt. Ennek apropójából szerepelt 1992-ben a Csupasz igazság című vígjátékban is, ahol önmagát alakította.

FILMSZEREPEK
Első filmszerepét 35 évesen a Lovely to Look at (1952) című filmben játszotta, majd a Ginger Rogers főszereplésével készült We're Not Married!-ben szerepelt. Az Oscar-díjas John Huston rendezte Moulin Rouge-ban már a női főszereplőként tünt fel a mozivásznon. 1953-ban a Lili című musicalben Mel Ferrer oldalán szerepelt. 1958-ban Orson Welles A gonosz érintése (Touch of Evil) című filmjében játszott Orson Welles, Charlton Heston, Janet Leigh és Marlene Dietrich oldalán. Ezt követően 65 filmben szerepelt kisebb-nagyobb szerepekben. Legutolsó szerepét 1993-ban, 76 évesen a Beverly Hill-dili (The Beverly Hillbillies) című amerikai vígjátékban játszotta, melyben többek között Rob Schneider és Dolly Parton is szerepet kapott. 1996-ban A Brady család 2 (A Very Brady Sequel) című vígjátékban önmagát alakította.

AZ IDŐSŐDŐ SZÍNÉSZNŐ
Gábor Zsazsa 2002. november 27-én utasként részese volt egy autóbalesetnek, melynek következtében a 85 éves színésznő kómába esett. A kórházat csak 2003 januárjában hagyhatta el, azóta folyamatos ellátásban részesül. A baleset után kártérítési pert indított, melyet megnyert és 2 millió dollárt kapott.

A színésznő 2004 decemberében sikertelen öngyilkosságot hajtott végre, ugyanis jelentős mennyiségű altatót vett be, azonban férje, Friedrich von Anhalt herceg még időben rátalált. A 87 éves művésznőt azonnal kórházba szállították, ahol kimosták a gyomrát. A Bild című német lapnak a herceg akkor azt nyilatkozta, sejtette, hogy felesége öngyilkosságot kísérelhet meg, de remélte, hogy ez mégsem következik be.

A díva 2005. július 7-én, 88 évesen komoly agyvérzésen esett át, ami után megműtötték. A kórházból július 15-én tért haza és az elmondások szerint a felépülése jól halad.

A színésznő férje, Anhalt herceg 2007. február 9-én az AP hírügynökségen keresztül bejelentette, évtizeden át tartó viszonya volt az egy nappal korábban elhunyt Anna Nicole Smith-szel, a Playboy erotikus magazin egykori modell-színésznőjével, és lehet, hogy ő Smith lányának apja. Friedrich von Anhalt ezt február 9-én közölte az AP hírügynökséggel. Smith 5 hónapos lányáért, Dannielynnért apasági per van folyamatban.

A színésznő férje, Anhalt herceg 2010. január 21-én bejelentette, hogy indulni kíván a kaliforniai választásokon, ahol kormányzó akar lenni.

Az idős színésznőt 2010. július 17-én kórházba szállították, miután Bel Air-i otthonában televízió nézés közben kiesett az ágyából, aminek következtében több csontja is eltört.A három és fél órás műtét sikeres volt, de a beteg az eséskor a fejét is beütötte, agyrázkódást kapott. Az orvosok, akik szerint csípőműtétje közben kaphatott agyvérzést, most attól tartanak, hogy romlik az állapota - közölte a férj.

"Megfigyelés alatt akarják tartani a hétvégén, hogy megbizonyosodjanak, javul az állapota, de jelenleg nem jó a helyzet" - tette hozzá.

A színésznő lánya, Francesca Hilton viszont cáfolta, hogy anyja kritikus állapotban volna, vagy hogy ne reagálna a körülötte levőkre. "Nincs kómában, gyógyszereket adnak neki, még minden életfunkciója erős, és beszél is" - mondta.

Gábor Zsazsa az 50-es, 60-as évek nagy sztárja volt, először színésznőként lett ismert az Egyesült Államokban, később a társasági élet híres alakja lett, nem utolsó sorban azért, mert kilencszer kötött házasságot. Férje volt mások mellett Conrad Hilton szállodamágnás és az Oscar-díjas George Sanders színész is. Frederic von Anhalttal 1986-ban házasodott össze. 2002-ben részlegesen megbénult egy autóbaleset következtében, azóta tolószékbe kényszerült, öt évvel ezelőtt pedig már átesett egy agyvérzésen. 

Számos alkalommal szorult kórházi kezelésre.A 2010-es  karácsonyt otthon töltötte de közben egyik lábán lévő seb elkezdett üszkösödni,ezért az orvosok 2011 első felében  eltávolították jobb lábszárának háromnegyedét.

2011. február 1-jén megint kórházba szállították Gábor Zsazsát, miután reggeli után vért köhögött. A mentőket férje, Frederic Von Anhalt herceg hívta ki hozzá, akik azonnal a Ronald Reagan UCLA Medical Centerbe szállították. A 93 éves színésznő egészségügyi állapota aggasztó,magas láza volt, folyadék gyülemlett fel a tüdejében, amputált lába pedig elfertőződött - 67 éves férje szerint felesége csak részben volt öntudatánál.

FÉRJEI
Burhan Belge (1937 – 1941) a török követség sajtóreferense volt, később író és diplomata
Conrad Hilton (1942 – 1947) a Hilton szállodalánc alapítója, tőle van egyetlen gyermeke
George Sanders (1949 – 1954) Oscar-díjas brit színész, aki később Gábor Magdát vette feleségül
Herbert Hutner (1962 – 1966) pénzügyi tanácsadó
Joshua S. Cosden, Jr. (1966 – 1967) üzletember
Jack Ryan (1975 – 1976) a Barbie-baba egyik tervezője
Michael O'Hara (1976 – 1982) ügyvéd
Felipe de Alba (1982) (érvénytelen) a házasság csak egy napig tartott
Friedrich von Anhalt (1986 – nappjainkig)

DÍJAK ÉS KITÜNTETÉSEK
- 1958: Golden Globe-díj: különdíj
- Csillag a Hollywood Walk of Fame-en (6925 Hollywood Blvd.)

HÍRES MONDÁSOK
"Nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam."
"Egy gazdag férfi sosem lehet ronda".
"Elválni valakitől, csak mert nem szereted, legalább olyan butaság, mint megházasodni, csak mert szereted".
"Jó vagyok a háztartásban. Ha elhagyok egy férfit, megtartom a házát."
"Hogy hány férjet fogyasztottam? Csak a sajátjaimra gondol?"
"Mindenkit "kedvesem"-nek szólítok, mert nem emlékszem a nevükre."

1996 A Brady család 2. ... Zsa Zsa Gabor
1993 Csupasz igazság ... The Stewardess
1991 Kaliforniába jöttem (TV series) ... Sonya Lamor
1990 Happily Ever After ... Blossom (voice)
1990 City (TV series) ... Babette Croquette
1987 Johann Strauss - Der König ohne Krone ... Aunt Amalie
1986 Charlie Barnett's Terms of Enrollment (video) ... 'Star Hungry' Celebrity
1985 California Girls (TV movie) ... Zsa Zsa Gabor
1984 Frankenstein's Great Aunt Tillie ... Clara
1983 Matt Houston (TV series) ... Zizi
1981 As the World Turns (TV series) ... Lydia Marlowe
1981 The Facts of Life (TV series) ... Countess Calvet
1980 Szerelemhajó (TV series) ... Annette
1980 Hollywood, ich komme (TV movie) ... Stargast
1979 Supertrain (TV series) ... Audrey
1978 Every Girl Should Have One ... Olivia Wayne
1977 3 Girls 3 (TV series)
1976 Won Ton Ton, Hollywood megmentője ... Premiere Female Star
1972 Up the Front ... Mata Hari
1971 Night Gallery (TV series) ... Mrs. Moore (segment "The Painted Mirror")
1971 Mooch Goes to Hollywood (TV movie) ... Narrator (uncredited)
1969 Bracken's World (TV series) ... Cameo
1968 The Bob Hope Show (TV series)
1968 The Name of the Game (TV series) ... Mira Retzyk
1968 Batman (TV series) ... Minerva
1967 Jack of Diamonds ... Zsa Zsa Gabor
1967 Bonanza (TV series) ... Madame Marova
1966 Drop Dead Darling ... Gigi
1966 Picture Mommy Dead ... Jessica Flagmore Shelley
1966 The Rounders (TV series) ... Ilona Hobson
1966 Alice in Wonderland or What's a Nice Kid Like You Doing in a Place Like This? (TV movie) ... The Queen of Hearts (voice)
1966 F Troop (TV series) ... Marika
1965 Gilligan's Island (TV series) ... Erika Tiffany Smith
1965 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV series) ... Pilot
1963-1964 Burke's Law (TV series) ... Anna, the Maid / Commissar Ilona Buda
1963 The Dick Powell Show (TV series) ... Girl
1962 A fiúk átmulatott éjszakája ... Boss' Girl Friend
1962 Út Hongkongba ... Cameo Appearance (scenes deleted)
1962 Mister Ed (TV series) ... Zsa Zsa
1956-1961 General Electric Theater (TV series) ... Countess Gloria / Sari Sanine
1960 Make Room for Daddy (TV series) ... Lisa Laslow
1960 La contessa azzurra ... Loreley
1960 Ninotchka (TV movie)
1959 Lux Playhouse (TV series) ... Helen
1959 For the First Time ... Gloria De Vadnuz
1958 Queen of Outer Space ... Talleah
1958 A gonosz érintése ... Strip-Club Owner
1956-1958 Matinee Theatre (TV series) ... Eugenia / Mme. Brillon
1958 Shower of Stars (TV series)
1958 The Man Who Wouldn't Talk ... Eve Trent
1957 Playhouse 90 (TV series) ... Erika Segnitz / Marta Lorenz
1957 The Girl in the Kremlin ... Lili Grisenko/Greta Grisenko
1957 The Life of Riley (TV series) ... Gigi
1956 Death of a Scoundrel ... Mrs. Ryan
1956 The Bob Cummings Show (TV series) ... Zsa Zsa
1956 Sneak Preview (TV series)
1956 The Ford Television Theatre (TV series) ... Dara Szabo
1955 The Red Skelton Show (TV series) ... Movie Star
1955 Climax! (TV series) ... Mme. Florizel / Princess Stephanie
1954 Ball der Nationen ... Vera van Loon
1954 3 Ring Circus ... Saadia
1954 Sangre y luces ... Marilena
1953 Elsöszámú közellenség ... Lola la Blonde
1953 Lili ... Rosalie
1953 The Story of Three Loves ... Flirt at Bar (segment "Mademoiselle")
1952 Moulin Rouge ... Jane Avril
1952 We're Not Married! ... Eve Melrose
1952 Lovely to Look at ... Zsa Zsa
1951 This Is Show Business (TV series)  

Utolsó frissítés: 2015.08.17. 19:07 duracell által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace