Starity

Nyelvvizsga tapasztalatok

3 oldal 1 2 3
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!
2010. május 10. 18:05 #1
- törölt felhasználó -    
Sziasztok!

Nyitottam egy ilyen témát, hátha lesz rá érdeklődő. smileeee.gif
Jöhet minden, ami nyelvvizsgával kapcsolatos, kinek milyen van, mennyire volt nehéz, stb.
Nekem személy szerint eddig egy ECL angol középfokom van, május 29-én pedig franciából megyek TELC-re, szintén középfokra.

Anno azért választottam az ECL-t mert nincs külön benne nyelvtani teszt és fordítás, valamint nemzetközi. A szóbeli és az íráskészség része egyszerű, ha valaki normálisan felkészül, akkor simán megoldható. A hallgatási feladat az, ami nehezebb, azon buknak el a legtöbben.

A francia meg hát...Eredetileg DELF-re készültem, de olyan nehéz, hogy inkább úgy döntöttem nem próbálom meg. Ettől az évtől a ponthatárt is felemelték részkészségenként. A TELC középfok franciából ugyan nem akkreditált, de 5000 forintért honosíttatható, így az államilag elismerttel egyenértékű lesz, ennyit meg nekem megér.

Szóval várom mindenki válaszát, aki szeretné megosztani a tapasztalatait. smileeee.gif
2010. május 16. 16:33 #2
Sugarbird
Sugarbird
    Csoport: Tag
Csatlakozott: 08.07.23.
Hozzászólás: 11153
Csatolások: 120184
Azonosító: 67006
Offline offline
Nekem alapfokú angol PITMAN nyelvvizsgám van egy éve.(8.-os vagyok)
2010. július 02. 11:48 #3
- törölt felhasználó -    
én is voltam tavaly nyelvvizsgán sajnos nem sikerült sem a szóbeli sem az írásbeli:S
mind a kettő 2 ponton múlott unsure.gif
aztán megint megpróbáltam és a szóbeli sikerült biggrin.gif
de az írásbeli megint 2 ponton múlott sad.gif
de nem búsulok mert ez csak alapfok volt angolból:S
viszont jövőre megpróbálom a középfokút angolból:D
amúgy én az alapfokot az ORIGÓ-n csináltam:D
a középfokot meg szerintem a TELC-en fogom biggrin.gif
2010. szeptember 16. 12:01 #4
Sally Sparrow
Sally Sparrow
Londonb*zi chenoista
 
StátuszSoy una chica húngara, chenoísta y apasionada por Londres.
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 10.05.26.
Hozzászólás: 10974
Csatolások: 8081
Azonosító: 128114
Offline offline
Hát én tavaly augusztusban voltam életemben először nyelvvizsgázni. TELC. Előtte jártam felkészítőre. (Amúgy németből.) Szükségét éreztem, ugyanis kimaradt nekem 3 év, előtte pedig óvodás korom óta már németeztem. Szóval szükség volt visszarázódni.

A tanfolyam végén írtunk TELC-es próbanyelvvizsgát. A szóbelin megbuktam, az írásbelim meglett. A felkészítőtanárom azt mondta, hogy az írásbelivel szerinte nem lesz gondom, a szóbelire viszont gyúrjak rá, mert könnyen elhasalhatok...

Ehhez képest a nyelvvizsgán a szóbelim lett meg, az írásbelim pedig nem. Pedig meg voltam győződve, hogy nagyon jó lett az írásbelim, a szóbelim meg harmatgyenge és kizárt, hogy át fognak engedni... Ehhez képest teljesen fordítva sült el.

Azóta még háromszor próbálkoztam a TELC-en az írásbelivel, mindhárom alkalommal meghúztak...

Elegem lett, és úgy döntöttem, hogy megpróbálom az ECL-t. Olcsóbb is, meg pozitív tapasztalatokat hallottam vissza róla. Októberben megyek, aztán majd kiderül... Mindenesetre sikerülhetne már végre, hiszen elég szép kis összeget elköltöttem már a nyelvvizsgázgatásra...

100.000 (tanfolyam + könyvek) + 29.000 (vizsga) + 29.000 (vizsga) + 29.000 (vizsga) + 29.000 (vizsga). Ez akárhogy is számolom, durván 220.000 ezer forint. És még csak egy nyamvadt szóbelim van.

Szerencsére ez a legutóbbi vizsga csak 14.000 forint volt, amire most megyek majd...
2010. szeptember 16. 12:45 #5
- törölt felhasználó -    
Fiatalok vagytok... tongue.gif

– spanyol középfok (1994)
– angol középfok (2001)

Ezekről van papírom. Bár az anyanyelvűek azt mondják, hogy a spanyolt ennél jobban beszélem (ill. majdnem anyanyelvi szinten írom), viszont az angolom ma már tényleg csak papír; megszólalni nem nagyon tudok (ahogy az amerikaiak beszélnek, azt nem is értem, a britet kicsivel jobban), írásban meg tudom magam értetni, ha muszáj... de nem szeretem, így nem nagyon használom.

A véleményem a magyar nyelvvizsga-rendszerről nem túl jó. Nem tudom, azóta mennyit változott, de nem tartom korreketnek azt, főleg szóbeli nyelvvizsgán, hogy a felelet után az embert kiküldik, utána pedig azt írnak be arra a papírra, amit akarnak. Soha nem tudod meg, miben hibáztál, és miért kaptál annyi pontot, amennyit, mivel a beszélgetést nem rögzítik.

Egyébként meg az állami nyelvvizsga igazából – a gyakorlatban – nem ér semmit. Ahol a nyelvtudás kell, ott vagy egyáltalán nem elég az állami nyelvvizsga, vagy senkit nem érdekel a papír; ahol pedig a papír kell, ott meg a nyelvtudás nem számít. Összességében tehát nem jogosít fel semmire, még arra sem önmagában, hogy az ember tanítson. Arra jó, hogy legyen egy papírod, hogy tanultad az adott nyelvet.

A mostani munkahelyem előtt fordítóírodáknál akartam próbálkozni, de amikor kiderült, hogy még a felsőfokú nyelvvizsga sem elég, mert ELTE tolmácsszakot és szakvizsgát kérnek, akkor lemondtam arról, hogy a nyelvek irányába menjek tovább (egyébként műszaki végzettségem van). Így aztán megmaradt az egész hobbinak, amit igazából nem is bánok, mert akkor foglalkozom vele, amikor akarok, felelősséget meg nem kell semmiért vállalnom.
1 felhasználónak tetszik: Sally Sparrow
2010. szeptember 16. 12:55 #6
Sally Sparrow
Sally Sparrow
Londonb*zi chenoista
 
StátuszSoy una chica húngara, chenoísta y apasionada por Londres.
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 10.05.26.
Hozzászólás: 10974
Csatolások: 8081
Azonosító: 128114
Offline offline
Idézet (El Mexicano @ 2010.09.16. 12:45)
Fiatalok vagytok... tongue.gif [...] A véleményem a magyar nyelvvizsga-rendszerről nem túl jó. Nem tudom, azóta mennyit változott, de nem tartom korreketnek azt, főleg szóbeli nyelvvizsgán, hogy a felelet után az embert kiküldik, utána pedig azt írnak be arra a papírra, amit akarnak. Soha nem tudod meg, miben hibáztál, és miért kaptál annyi pontot, amennyit, mivel a beszélgetést nem rögzítik.
Egyébként meg az állami nyelvvizsga igazából – a gyakorlatban – nem ér semmit. Ahol a nyelvtudás kell, ott vagy egyáltalán nem elég az állami nyelvvizsga, vagy senkit nem érdekel a papír; ahol pedig a papír kell, ott meg a nyelvtudás nem számít.
A mostani munkahelyem előtt fordítóírodáknál akartam próbálkozni, de amikor kiderült, hogy még a felsőfokú nyelvvizsga sem elég, mert ELTE tolmácsszakot és szakvizsgát kérnek, akkor lemondtam arról, hogy a nyelvek irányába menjek tovább (egyébként műszaki végzettségem van). Így aztán megmaradt az egész hobbinak, amit igazából nem is bánok, mert akkor foglalkozom vele, amikor akarok, felelősséget meg nem kell semmiért vállalnom.


Azért annyira nem. Én akkor mentem nyelvvizsggázni, amikor már elvégeztem a fősulit. Nekem csak a diploma miatt kell a (német) nyelvvizsga, utána kétlem, hogy bármit is kezdenék vele. Viszont nagyon szeretnék végre rendesen angolul meg spanyolul tanulni. Előbbit azért, mert világnyelv és ezzel tulajdonképpen bárhol megértetheted magad, a spanyolt meg azért, mert szerelmetes vagyok a nyelvbe. heart.gif blush.gif

Én úgy tudom, hogy készül felvétel a szóbelikről is. Legalábbis az olyanoknál biztos, mint a TELC vagy az ECL. (ezek nemzetközi nyelvvizsgát is adnak, ha rögtön sikerül a komplex)

Teljesen egyetértek. Ezért is háborgok, hogy miért kötelező a diplomához a nyelvvizsga. Mert akinek olyan a munkája, vagyis hogy amelyik területen szükség van a nyelvre, ott úgyis le fogják tesztelni a delikvenst, hogy tényleg tud-e, vagy csak papírja van...

Viszont sokszor ha nincs diplomád (jelen esetben ez egyet jelent azzal, hogy nyelvvizsgád sincs), de szuperül értesz valamihez, akkor viszont szóba sem állnak veled, be sem hívnak interjúra. Hiába beszéled mondjuk jól a nyelvet, de ha nincs végzettséged, illetve papírod, nem fogod őket érdekelni. A szakmai tapasztalatról nem is beszélve. blink.gif Egy pályakezdőtől hogy várhatnak már el ilyesmit? Azon meg szintén csak felhúzom magam, amikor a nyugdíjas nyanyák ott ülnek valami irodában adminisztrátorkodni vagy hasonló, mert unatkoznak odahaza. A sok fiatalnak meg nincs állása... dry.gif Mondjuk én még szerencsés vagyok, mert még el sem végeztem a sulit, de már felvettek valahová (bár ez is határozott idős), de akkor sincs ez így jól. sad.gif
2010. szeptember 16. 13:05 #7
- törölt felhasználó -    
Idézet (Sally Sparrow @ 2010.09.16. 12:55)
Viszont sokszor ha nincs diplomád (jelen esetben ez egyet jelent azzal, hogy nyelvvizsgád sincs), de szuperül értesz valamihez, akkor viszont szóba sem állnak veled, be sem hívnak interjúra. Hiába beszéled mondjuk jól a nyelvet, de ha nincs végzettséged, illetve papírod, nem fogod őket érdekelni. A szakmai tapasztalatról nem is beszélve.  blink.gif Egy pályakezdőtől hogy várhatnak már el ilyesmit? Azon meg szintén csak felhúzom magam, amikor a nyugdíjas nyanyák ott ülnek valami irodában adminisztrátorkodni vagy hasonló, mert unatkoznak odahaza. A sok fiatalnak meg nincs állása...  dry.gif Mondjuk én még szerencsés vagyok, mert még el sem végeztem a sulit, de már felvettek valahová (bár ez is határozott idős), de akkor sincs ez így jól. sad.gif


Én bizonyos fokig azzal egyetértek, hogy ma már ne kerüljön ki úgy fiatal egy felsőoktatási intézményből, hogy életében nem tanult meg semmilyen nyelvet bizonyos szinten, mert a nyelvtudás már mindenhol szükséges (mivel sajnos nem világnyelvet beszélünk). Viszont ezt meg lehetne oldani egy nyelvi záróvizsgával is, nem kellene állami nyelvvizsgát megkövetelni. Ezt egyébként ha jól emlékszem, épp akkor akarták bevezetni, mielőtt én diplomáztam, bár szerencsére nem érintett volna akkor sem, mivel már 2 éve megvolt a spanyolom.

Mert azért azt valljuk be, enyhén szólva szégyen, és már hivatalosan is kimondták, hogy Európában a magyarok állnak az utolsó helyen az idegennyelv-tudásban.
1 felhasználónak tetszik: Sally Sparrow
2010. szeptember 16. 13:12 #8
Sally Sparrow
Sally Sparrow
Londonb*zi chenoista
 
StátuszSoy una chica húngara, chenoísta y apasionada por Londres.
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 10.05.26.
Hozzászólás: 10974
Csatolások: 8081
Azonosító: 128114
Offline offline
Idézet (El Mexicano @ 2010.09.16. 13:05)
Én bizonyos fokig azzal egyetértek, hogy ma már ne kerüljön ki úgy fiatal egy felsőoktatási intézményből, hogy életében nem tanult meg semmilyen nyelvet bizonyos szinten, mert a nyelvtudás már mindenhol szükséges (mivel sajnos nem világnyelvet beszélünk). Viszont ezt meg lehetne oldani egy nyelvi záróvizsgával is, nem kellene állami nyelvvizsgát megkövetelni. Ezt egyébként ha jól emlékszem, épp akkor akarták bevezetni, mielőtt én diplomáztam, bár szerencsére nem érintett volna akkor sem, mivel már 2 éve megvolt a spanyolom.
Mert azért azt valljuk be, enyhén szólva szégyen, és már hivatalosan is kimondták, hogy Európában a magyarok állnak az utolsó helyen az idegennyelv-tudásban.


A nyelvi záróvizsgával maximálisan egyetértek. Egyébként ma már annyira elértéktelenedett tényleg a nyelvvizsga, hogy elképesztő. Régen legalább (amikor nem volt kötelező) jelentett valamit. Hogy akinek megvan ez a papírja, az valóban érti/beszéli is. Most, hogy eltörölték a felvételi-rendszert a felsőoktatásban, de a nyelvvizsga plusz pontot ér a bekerülésnél, nagyon megnyomta a számukat. A felsőoktatásba ma már szinte bárki bekerülhet, akár csupa kettessel is, ebből kifolyólag ha össze is kapar egy nyelvvizsgát, és megkapja a diplomát... Áááá, rossz ez így nagyon. És előnyben fogják részesíteni a hülye, 2-es diplomást, csak azért, mert összejött neki a nyelvvizsga és megkapta az oklevelet, mint azt, aki mondjuk kitűnőre államvizsgázott, jól teljesített, tud is, csak valahogy a nyelvvizsgán folyton elhasal. Nekem van olyan ismerősöm, aki 6x-7x próbálkozott az angollal, mire meglett neki. A vicc az egészben, hogy mindeközben angol szakra járt az egyetemen és ott jó volt... Most meg épp doktorál angolból... De őt szivatták meg... Aki meg hülye hozzá, annak elsőre meglesz... blink.gif Piszok mázlisták... dry.gif
2010. szeptember 16. 13:19 #9
- törölt felhasználó -    
Idézet (Sally Sparrow @ 2010.09.16. 13:12)
A nyelvi záróvizsgával maximálisan egyetértek. Egyébként ma már annyira elértéktelenedett tényleg a nyelvvizsga, hogy elképesztő. Régen legalább (amikor nem volt kötelező) jelentett valamit. Hogy akinek megvan ez a papírja, az valóban érti/beszéli is. Most, hogy eltörölték a felvételi-rendszert a felsőoktatásban, de a nyelvvizsga plusz pontot ér a bekerülésnél, nagyon megnyomta a számukat. A felsőoktatásba ma már szinte bárki bekerülhet, akár csupa kettessel is, ebből kifolyólag ha össze is kapar egy nyelvvizsgát, és megkapja a diplomát... Áááá, rossz ez így nagyon. És előnyben fogják részesíteni a hülye, 2-es diplomást, csak azért, mert összejött neki a nyelvvizsga és megkapta az oklevelet, mint azt, aki mondjuk kitűnőre államvizsgázott, jól teljesített, tud is, csak valahogy a nyelvvizsgán folyton elhasal. Nekem van olyan ismerősöm, aki 6x-7x próbálkozott az angollal, mire meglett neki. A vicc az egészben, hogy mindeközben angol szakra járt az egyetemen és ott jó volt... Most meg épp doktorál angolból... De őt szivatták meg... Aki meg hülye hozzá, annak elsőre meglesz...  blink.gif Piszok mázlisták...  dry.gif


A diploma is sajnos legalább ugyanennyire elértéktelenedett. Amikor én elkezdtem a fősulit, akkor még szinte kiváltságnak számított diplomásnak lenni; ma már lassan a titkárnőknek is van, én pedig az egyetlen főiskolai diplomámmal és a két nyelvvizsgával már nem vagyok senki.

Hasonló történetem nekem is van, annak idején még a spanyoltanárnőm mesélte, amikor először próbálkoztam. Egy ismerőse Latin-Amerikában élt 10 évig, utána itt kivágták a nyelvvizsgán (kellett a pénz)... majd reklamált és átengedték. Meg sokszor előfordul, hogy azért vágják ki az illetőt, mert a vizsgáztató nem érti... vagy nem azt a nyelvjárást beszéli, amit követelnek.
1 felhasználónak tetszik: Sally Sparrow
2010. szeptember 16. 14:10 #10
- törölt felhasználó -    
Én 4 éve tettem le a BME közép szóbeli angolt és nagyon féltem, annak ellenére hogy mindenki azt mondogatta hogy sikerülni fog. Nem éreztem magabiztosságot, ami meg is látszódott rajtam az első próba nyelvvizsgán. Az én felkészítő tanárom az UK-ból (ott született és élt is 3 éves koráig. Olyan akcentusa volt hogy először azt sem tudtam merről hány méter) jött és azt a jótanácsot adta nekem hogy ne a könyvekből 'magold' a nyelvet mert az nem jó. Addig különböző könyvek segítségével fejlesztettem az angol tudásomat, de a magnónál rendesen megijedtem mert nem fordítottam elég időt a hallás utáni szövegértésre. Akkor döntöttem el hogy ez így nem lesz jó.

Lehet hogy ez most nem lesz túl jó példa, de nekem így nagyon bevált, mindössze 60 órányit tanultam (60 X 45 perc) egy az igeidőkre és a beszélgetésre koncentráló iskolai kurzuson és ennyi volt a tanulás része. Szeretném hozzátenni hogy világ életemben az angol volt az erősségem és a leckék megcsinálása után soha nem ültem le angol tanulni mert nem volt rá szükségem, kivétel az igeidők mert az nem ment. Töredelmesen bevallom, a többi csak film és sorozatnézés volt, megteremtettem a magam kis 'angol' világát ahol mindent csak angolul néztem/hallgattam. Az én életemből fél év ment erre rá, 1 hónap volt a tanfolyam azért fizettem 30.000 Ft-ot és Augusztusban pedig 14.000Ft-ot a nyelvvizsga árát. Az utolsó próbavizsgán pedig jól rámijesztettek mert a beszélgetős résznél kiderült hogy sok 'szleng' maradt meg bennem a nézett amerikai angol nyelvű filmekből. Akkor beidegesedtem, újra elővettem a könyveket és angol filmeket néztem. Elérkezett a nagy nap és olyan jót elbeszélgettünk (én és a vizsgáztatók) hogy majdnem kifutottunk a 15 percből.

Az írásbelimet múlt évben csináltam és én nyugodtan ültem be a padba annak ellenére hogy még akkor sem voltam biztos magamban. Talán a remény vagy a hit, nem tudom. Csak úgy írtam amit kellett de megfeledkeztem egy nagyon fontos dologról. Nem vittem órát _nevet.gif így nem tudtam mennyi idő maradt még különböző feladatrészekből. Hülyeség, de így van. Majdnem ennyin múlott a dolog, 20 percem volt átmásolni a levelet meg a fordítást a vizsgalapra, nagyon gyorsan kellett írnom. Attól függetlenül simán megvolt az áhított 60%, sőt, több is mint én gondoltam biggrin.gif . Nem tanárnál tanultam erre hanem egy kisvállalatnál dolgozó menedzsernél aki napi szinten tartotta a kapcsolatokat külföldiekkel és sokkal jobb volt mint a tanár.
50.000 Ft volt a különóra és a nyelvvizsga együtt (csak az írásbeli), szóval én még szerencsésnek mondhatom magam hogy csak ennyibe került.

Ezek az én tapasztalataim remélem valaki okul belőle rohog.gif biggrin.gif
1 felhasználónak tetszik: Sally Sparrow
2010. szeptember 16. 14:43 #11
- törölt felhasználó -    
Idézet (***aiden*** @ 2010.05.10. 18:05)
Sziasztok! 
A francia meg hát...Eredetileg DELF-re készültem, de olyan nehéz, hogy inkább úgy döntöttem nem próbálom meg. Ettől az évtől a ponthatárt is felemelték részkészségenként. A TELC középfok franciából ugyan nem akkreditált, de 5000 forintért honosíttatható, így az államilag elismerttel egyenértékű lesz, ennyit meg nekem megér.
)


Azóta meglett a TELC Français B2. smileeee.gif Az írásbelin a hallgatási feladat volt a legnehezebb. A 200 szavas levél megírására pedig csak 30 percet adtak, ami szerintem kevés volt. A többi nem volt vészes. A szóbelim nagyon jól sikerült, 94% lett.Most belevágok egy harmadik nyelv tanulásába, azt hiszem.
2010. szeptember 16. 14:45 #12
Sally Sparrow
Sally Sparrow
Londonb*zi chenoista
 
StátuszSoy una chica húngara, chenoísta y apasionada por Londres.
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 10.05.26.
Hozzászólás: 10974
Csatolások: 8081
Azonosító: 128114
Offline offline
Idézet (***aiden*** @ 2010.09.16. 14:43)
Azóta meglett a TELC Français B2. smileeee.gif Az írásbelin a hallgatási feladat volt a legnehezebb. A 200 szavas levél megírására pedig csak 30 percet adtak, ami szerintem kevés volt. A többi nem volt vészes. A szóbelim nagyon jól sikerült, 94% lett.Most belevágok egy harmadik nyelv tanulásába, azt hiszem.


TELC-en 150 szavas levelet kell írni. ECL-en van 200 szavas...
Amúgy gratula. Az egyik nyelvvizsgádat igazán lepasszolhatnád nekem... rolleyes.gif
2010. szeptember 16. 14:50 #13
- törölt felhasználó -    
Én még a régimódi "szocialista" módszerrel kezdtem el tanulni az angolt (gimnáziumi tankönyv, csak a nyelvtan és a szavak, a beszéd nem érdekes stb.), a tanárnőnk bár rendes volt és megkövetelt mindent, csak éppen angolul nem nagyon beszélt órán (ha pedig valamit kérdeztem tőle, ami nem volt benne a tankönyvben, arra már természetesen nem tudta a választ), és sajnos meg is van az eredménye, mert egyáltalán nem értem az anyanyelvű angol beszédet... nem azt mondom, hogy semmit nem értek belőle, de pl. egy filmet nem értenék felirat nélkül.

Idézet (kateblock @ 2010.09.16. 14:10)
Én 4 éve tettem le a BME közép szóbeli angolt és nagyon féltem, annak ellenére hogy mindenki azt mondogatta hogy sikerülni fog. Nem éreztem magabiztosságot, ami meg is látszódott rajtam az első próba nyelvvizsgán. Az én felkészítő tanárom az UK-ból (ott született és élt is 3 éves koráig. Olyan akcentusa volt hogy először azt sem tudtam merről hány méter) jött és azt a jótanácsot adta nekem hogy ne a könyvekből 'magold' a nyelvet mert az nem jó. Addig különböző könyvek segítségével fejlesztettem az angol tudásomat, de a magnónál rendesen megijedtem mert nem fordítottam elég időt a hallás utáni szövegértésre. Akkor döntöttem el hogy ez így nem lesz jó. 
Lehet hogy ez most nem lesz túl jó példa, de nekem így nagyon bevált, mindössze 60 órányit tanultam (60 X 45 perc) egy az igeidőkre és a beszélgetésre koncentráló iskolai kurzuson és ennyi volt a tanulás része. Szeretném hozzátenni hogy világ életemben az angol volt az erősségem és a leckék megcsinálása után soha nem ültem le angol tanulni mert nem volt rá szükségem, kivétel az igeidők mert az nem ment. Töredelmesen bevallom, a többi csak film és sorozatnézés volt, megteremtettem a magam kis 'angol' világát ahol mindent csak angolul néztem/hallgattam. Az én életemből fél év ment erre rá, 1 hónap volt a tanfolyam azért fizettem 30.000 Ft-ot és Augusztusban pedig 14.000Ft-ot a nyelvvizsga árát. Az utolsó próbavizsgán pedig jól rámijesztettek mert a beszélgetős résznél kiderült hogy sok 'szleng' maradt meg bennem a nézett amerikai angol nyelvű filmekből. Akkor beidegesedtem, újra elővettem a könyveket és angol filmeket néztem. Elérkezett a nagy nap és olyan jót elbeszélgettünk (én és a vizsgáztatók) hogy majdnem kifutottunk a 15 percből.
Az írásbelimet múlt évben csináltam és én nyugodtan ültem be a padba annak ellenére hogy még akkor sem voltam biztos magamban. Talán a remény vagy a hit, nem tudom. Csak úgy írtam amit kellett de megfeledkeztem egy nagyon fontos dologról. Nem vittem órát  _nevet.gif így nem tudtam mennyi idő maradt még különböző feladatrészekből. Hülyeség, de így van. Majdnem ennyin múlott a dolog, 20 percem volt átmásolni a levelet meg a fordítást a vizsgalapra, nagyon gyorsan kellett írnom. Attól függetlenül simán megvolt az áhított 60%, sőt, több is mint én gondoltam  biggrin.gif . Nem tanárnál tanultam erre hanem egy kisvállalatnál dolgozó menedzsernél aki napi szinten tartotta a kapcsolatokat külföldiekkel és sokkal jobb volt mint a tanár.
50.000 Ft volt a különóra és a nyelvvizsga együtt (csak az írásbeli), szóval én még szerencsésnek mondhatom magam hogy csak ennyibe került.
Ezek az én tapasztalataim remélem valaki okul belőle  rohog.gif  biggrin.gif
2010. szeptember 16. 14:55 #14
- törölt felhasználó -    
Idézet (Sally Sparrow @ 2010.09.16. 14:45)
TELC-en 150 szavas levelet kell írni. ECL-en van 200 szavas...
Amúgy gratula. Az egyik nyelvvizsgádat igazán lepasszolhatnád nekem...  rolleyes.gif


Erre nem is emlékeztem pontosan, hogy 150 szavas a levél.think.gif Rég volt már május, mikor vizsgáztam, azóta kiestek ezek a dolgok. smileeee.gif
Köszi a gratulációt! smileeee.gif
2010. szeptember 16. 15:48 #15
Marvin
Marvin
a paranoid android
    Csoport: Kitiltott
Csatlakozott: 05.07.11.
Hozzászólás: 1349
Csatolások: 30
Azonosító: 7472
Offline offline
Idézet (El Mexicano @ 2010.09.16. 13:05)

Mert azért azt valljuk be, enyhén szólva szégyen, és már hivatalosan is kimondták, hogy Európában a magyarok állnak az utolsó helyen az idegennyelv-tudásban.


ezzel leginkább csak a hazai liberál-média oltogatja a népet, azért én erre túl sok lóvét nem tennék wink.gif szerinted a brittek milyen arányban beszélnek bármilyen idegen nyelvet is? wink.gif Azokban az országokban, ahol a lakosság nagyarányban beszél valamilyen más nyelven annak elsődlegesen gazdasági okai vannak és nem intellektuális. Magyarán, ha az adott személynek szüksége van a nyelvre megtanulja, ha nincs, akkor nem, ezt minden nemzet így csinálja. Csak mivel a nyelvoktatás nálunk baromi nagy biznisz, mert befolyásolja a közalkalmazottak fizuját, annak ellenére, hogy senki sem csekkolja, hogy valóban beszélik e azt a nyelvet, amiről éppen papírjuk van, mert miért is tennék, hiszen nagyon jól tudják, hogy a feladatukhoz semmi szükség rá, csak a havi lóvéban jelent előnyt számukra. És ezt a piti előnyt próbálják azzal legalizálni, hogy a médiájukon keresztül kamu felmérésekre és összehasonlításokra hivatkozva, kissebbrendőségi érzéseket ültessenek el a lakosságban, azzal a céllal, hogy minél többen vegyék igénybe a piacon kínált nyelvoktatási szolgáltatást, mert összeségében ez milliárdos biznisz. wink.gif
2010. szeptember 16. 15:49 #16
- törölt felhasználó -    
Idézet (El Mexicano @ 2010.09.16. 14:50)
Én még a régimódi "szocialista" módszerrel kezdtem el tanulni az angolt (gimnáziumi tankönyv, csak a nyelvtan és a szavak, a beszéd nem érdekes stb.), a tanárnőnk bár rendes volt és megkövetelt mindent, csak éppen angolul nem nagyon beszélt órán (ha pedig valamit kérdeztem tőle, ami nem volt benne a tankönyvben, arra már természetesen nem tudta a választ), és sajnos meg is van az eredménye, mert egyáltalán nem értem az anyanyelvű angol beszédet... nem azt mondom, hogy semmit nem értek belőle, de pl. egy filmet nem értenék felirat nélkül.


Látod ez az. Az egész tanítási rendszer nem jó. Most is nagyon sok olyan tanár van, aki ledarálja neked ami le van írva a könyvbe, de ha rékérdezel valamire, nem tudja a választ. Fontos ki milyen tanárt kap. Én 11 éves korom óta tanulok (3-ik osztályos korom óta) angolt, általánosban 4 !!! különböző angol tanárom volt és mindegyik másképpen magyarázta a dolgokat. Sok múlik a tanáron. Én nem bántam meg hogy a nyelvvizsgám előtt nem angol szakos tanárhoz mentem órára, annak a 30 éves pasasnak a szókincse is nagyobb mint az én akkori 45 éves tanárnőmnek volt dry.gif
1 felhasználónak tetszik: Sally Sparrow
2010. szeptember 17. 02:23 #17
Domcicc
Domcicc
Dekker's bitch
 
StátuszAnglia :3
  Csoport: Tag
Csatlakozott: 10.03.23.
Hozzászólás: 3553
Csatolások: 5834
Azonosító: 123419
Offline offline
Huh, nekem még nincs nyelvvizsgám, de szeretnék menni idén angolra, nem tudtok ajánlani egy jót? Nyelvtanból, fordításból jobb vagyok, mint beszédből meg hallásból, bár utóbbi sokat fejlődött az elmúlt két kihagyott évben hála a sorozatoknak. biggrin.gif Csak épp fogalmam sincs az egész nyelvvizsgáztatásról, mi hogy megy, melyiket érdemesebb választani stb.

Idézet (El Mexicano @ 2010.09.16. 12:45)
A mostani munkahelyem előtt fordítóírodáknál akartam próbálkozni, de amikor kiderült, hogy még a felsőfokú nyelvvizsga sem elég, mert ELTE tolmácsszakot és szakvizsgát kérnek, akkor lemondtam arról, hogy a nyelvek irányába menjek tovább (egyébként műszaki végzettségem van). Így aztán megmaradt az egész hobbinak, amit igazából nem is bánok, mert akkor foglalkozom vele, amikor akarok, felelősséget meg nem kell semmiért vállalnom.


Ezt nem mondod komolyan? ohmy.gif Pont azon gondolkodtam, hogy mivel a "szakterületemen" nem kapok munkát, áttérek a másik időtöltésemre, és fordítani szeretnék. Apukám még 35 éve az egyetem mellett (BME) nyelvvizsga nélkül, persze műszaki szövegeken dolgozott, de a lényeg, hogy nyelvvizsgát nem kértek tőle. Ma meg már tolmácsszak? Én abban a hitben éltem, hogy elég lesz egy nyelvvizsga. Jesszus... Nekem erre nincs kapacitásom. blink.gif
2010. szeptember 17. 08:23 #18
- törölt felhasználó -    
Idézet (Marvin @ 2010.09.16. 15:48)
ezzel leginkább csak a hazai liberál-média oltogatja a népet, azért én erre túl sok lóvét nem tennék wink.gif szerinted a brittek milyen arányban beszélnek bármilyen idegen nyelvet is? wink.gif Azokban az országokban, ahol a lakosság nagyarányban beszél valamilyen más nyelven annak elsődlegesen gazdasági okai vannak és nem intellektuális. Magyarán, ha az adott személynek szüksége van a nyelvre megtanulja, ha nincs, akkor nem, ezt minden nemzet így csinálja. Csak mivel a nyelvoktatás nálunk baromi nagy biznisz, mert befolyásolja a közalkalmazottak fizuját, annak ellenére, hogy senki sem csekkolja, hogy valóban beszélik e azt a nyelvet, amiről éppen papírjuk van, mert miért is tennék, hiszen nagyon jól tudják, hogy a feladatukhoz semmi szükség rá, csak a havi lóvéban jelent előnyt számukra. És ezt a piti előnyt próbálják azzal legalizálni, hogy a médiájukon keresztül kamu felmérésekre és összehasonlításokra hivatkozva, kissebbrendőségi érzéseket ültessenek el a lakosságban, azzal a céllal, hogy minél többen vegyék igénybe a piacon kínált nyelvoktatási szolgáltatást, mert összeségében ez milliárdos biznisz. wink.gif


Ami a közszférát illeti (én is ott dolgozom), van benne igazság, amit mondasz. Pont ez a tipikus eset, amit már említettem, ahol a papír kell a pénz miatt. Ha most megszámolnám annak az arányát, hogy hány kollégám kapja a nyelvpótlékot valamilyen nyelvvizsga után, és közülük hányan beszélik valóban a nyelvet, akkor eléggé érdekes szám jönne ki.

Viszont az említett felmérés eredményét nem a magyar média találta ki, hanem tudomásom szerint egy európai szintű, nemzetközi felmérés volt.

Ami pedig a briteket illeti, nyilván az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, vagyis a fejlett nyugati országokban nincs szüksége az embereknek idegen nyelvet tanulni, mivel világnyelvet beszélnek, vagyis (sajnos) ki vannak szolgálva azáltal, hogy mások tanulják meg az ő nyelveiket, így még ők maguk is úgy érzik, hogy nincs szükségük más nyelvet megtanulni.

Idézet (kateblock @ 2010.09.16. 15:49)
Látod ez az. Az egész tanítási rendszer nem jó. Most is nagyon sok olyan tanár van, aki ledarálja neked ami le van írva a könyvbe, de ha rékérdezel valamire, nem tudja a választ. Fontos ki milyen tanárt kap. Én 11 éves korom óta tanulok (3-ik osztályos korom óta) angolt, általánosban 4 !!! különböző angol tanárom volt és mindegyik másképpen magyarázta a dolgokat. Sok múlik a tanáron. Én nem bántam meg hogy a nyelvvizsgám előtt nem angol szakos tanárhoz mentem órára, annak a 30 éves pasasnak a szókincse is nagyobb mint az én akkori 45 éves tanárnőmnek volt dry.gif


Én sokáig nem értettem miért van ez, de aztán rájöttem, hogy azért nem értem az angolt, mert egyszerűen nem úgy tanították meg a szavak kiejtését, ahogy ők valóban beszélnek. Spanyolból viszont az első évet leszámítva anyanyelvi tanárunk volt, és igazából akkor tanultam meg tőle jól a nyelvet.

Idézet (Domcicc @ 2010.09.17. 02:23)
Ezt nem mondod komolyan? ohmy.gif Pont azon gondolkodtam, hogy mivel a "szakterületemen" nem kapok munkát, áttérek a másik időtöltésemre, és fordítani szeretnék. Apukám még 35 éve az egyetem mellett (BME) nyelvvizsga nélkül, persze műszaki szövegeken dolgozott, de a lényeg, hogy nyelvvizsgát nem kértek tőle. Ma meg már tolmácsszak? Én abban a hitben éltem, hogy elég lesz egy nyelvvizsga. Jesszus... Nekem erre nincs kapacitásom. blink.gif


Ha jól emlékszem, ez abban az esetben van így, ha fordítóirodánál, foglalkozásszerűen (alkalmazottként) szeretne valaki dolgozni. Ha magánszemélyként, mint vállalkozó szeretnéd csinálni, külön megbízások alapján, akkor ahhoz nem kell a tolmácsszak, csak felsőfokú nyelvvizsga és fordítói szakengedély. Ezt nekem egy ismerősöm mesélte, aki fordító.
2 felhasználónak tetszik: Sally Sparrow, kateblock
2010. szeptember 17. 08:29 #19
Sally Sparrow
Sally Sparrow
Londonb*zi chenoista
 
StátuszSoy una chica húngara, chenoísta y apasionada por Londres.
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 10.05.26.
Hozzászólás: 10974
Csatolások: 8081
Azonosító: 128114
Offline offline
Idézet (Domcicc @ 2010.09.17. 02:23)
Huh, nekem még nincs nyelvvizsgám, de szeretnék menni idén angolra, nem tudtok ajánlani egy jót? Nyelvtanból, fordításból jobb vagyok, mint beszédből meg hallásból, bár utóbbi sokat fejlődött az elmúlt két kihagyott évben hála a sorozatoknak. biggrin.gif Csak épp fogalmam sincs az egész nyelvvizsgáztatásról, mi hogy megy, melyiket érdemesebb választani stb.


Ha fordításból és nyelvtanból jó vagy, szerintem válaszd az Origót. Ott pont ez a kettő a lényeg. A nyelvtanra és a fordításokra koncentrál. Hátránya, hogy nem ad nemzetközi bizonyítványt. Ha olyat akarsz, akkor talán TELC... ECL-en nincs nyelvtan és fordítás sem, csak két olvasásértés és két levél.
2010. szeptember 17. 08:33 #20
Sally Sparrow
Sally Sparrow
Londonb*zi chenoista
 
StátuszSoy una chica húngara, chenoísta y apasionada por Londres.
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 10.05.26.
Hozzászólás: 10974
Csatolások: 8081
Azonosító: 128114
Offline offline
Egyébként én a gimnáziumig nem is igazán találkoztam igazi német kiejtéssel. Óvodai emlékeim már nincsenek, de általános iskolában szinte végig olyan tanárnőm volt, aki magyaros kiejtéssel ejtette ki a szavakat. Pont akkor, amikor a gyerkőc leginkább fogékony még arra, hogy a kiejtést viszonylag jól elsajátítsa. A német kiejtésem a mai napig elég siralmas. Akkor még megyeget, ha csak egymagam próbálkozom a szobámban, de amikor "élesben" kell használni, úgy zavarba jövök, hogy a szörnyű magyaros kiejtéssel szólalok meg. Na jó, annyira már nem vészes, mint általánosban, mert azóta javított rajta a gimis tanárnőm, meg a tanfolyamon is a felkészítő, meg a tévé, de akkor is... Valóban sokkal jobb lenne, ha anyanyelvi tanárok oktatnák a nyelvet... Akkor kénytelen lenne mindenki az adott nyelvet használni, akár kézzel-lábbal, és előbb utóbb ragadna is rá valami...
3 oldal 1 2 3
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!