Starity

A művészek felének semmi baja a fájlcserélőkkel!

Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!
2004. december 06. 20:10 #1
Freeze
Freeze
**********
    Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 04.10.06.
Hozzászólás: 6470
Csatolások: 2512
Azonosító: 1
Offline offline
A művészek felének semmi baja a fájlcserélőkkel

2004. december 6., hétfő 16:49

Bár a lemezkiadók szinte minden lehetséges jogi eszközt bevetnek a netes fájlcserélő-hálózatok fenntartói és használói ellen, egy frissen megjelent tanulmányból kiderül: a zenészeknek és általában a művészeknek csupán fele gondolja, hogy az internet komoly veszélyt jelentene szerzői jogaira. Mi több, szerintük a fájlcserélők nemhogy gonoszak lennének, hanem egyenesen hasznosak.

A művészek mindössze 3 százaléka tartja úgy, hogy az internet veszélyezteti alkotásaihoz fűződő jogait, derül ki egy non profit szervezet, a Pew Internet & American Life Project megbízásából készült felmérésből. A telefonon megkérdezett 809, önmagát zenésznek, írónak vagy filmművésznek valló alkotó több mint háromnegyede internetezik, és többségük úgy gondolja, a médium létfontosságú eszköz az alkotó folyamat során és az elkészült művek terjesztésekor is.

Fele szerint csekély veszély, fele szerint jelentős

Meglepő ugyanakkor, hogy a művészek 43 százalékának semmi baja a Kazaá-val, a Groksterrel és a lemezkiadók által nagy elánnal támadott többi fájlcserélő hálózattal - ők azt mondják, a p2p-technika egyenesen segítségükre van műveik reklámozásában. És bár a megkérdezettek 47 százaléka úgy gondolja, a fájlcserélők miatt nem jut hozzá a neki járó jogdíjakhoz, kétharmaduk mégis úgy nyilatkozott, hogy a fájlmegosztás "csekély veszélyt" jelent a művészekre. A tanulmányból az is kiderül, hogy a válaszadók 64 százaléka egyenesen azt szeretné, ha a kiadók helyett maguk a művészek rendelkeznének alkotásaik szerzői jogaival.

Lopni is a netre járnak

Amellett, hogy az internet jelentős mértékben javította a művészek kapcsolatát egymással és közönségükkel, a válaszadók csaknem fele bevallja, hogy inspiráció híján is gyakran nyúl az egér után: 45 százalékuk vadászik a neten új ötletekre. Az is gyakran előfordul, hogy a művészek online néznek utána, milyen alkotásokat használhatnak fel munkájukhoz legálisan.

A megkérdezetteknek mindössze 16 százalékának van saját weboldala; közülük viszont viszonylag sokan (57 %) tesznek elérhetővé részleteket műveikből. A weboldal-tulajdonosok 39 százaléka linkel művésztársai szájtjára, 37 százalékuk árulja alkotásait, 15 százalékuk teszi elérhetővé más művész ingyenes anyagait, és egytizedük még attól sem riad vissza, hogy bögrét, pólót és egyéb kapcsolt árut igyekezzen online a rajongókra sózni.

Index
2004. december 07. 07:59 #2
doncartouch
doncartouch
    Csoport: Tag
Csatlakozott: 04.10.09.
Hozzászólás: 1188
Csatolások: 192
Azonosító: 54
Offline offline
Szerintem ebből is látszik, hogy a KIADÓK ( mad.gif reklamalo.gif mad.gif ) akarnak a művészek alkotásaiból megélni (tisztelet a kivételnek).
Jó régen, 1-2 éve vettem utoljára műsoros hanglemezt, hát majd' hanyattestem. 6000 forint volt!!! Az üres CD meg kb. 100. Azt ne mondják, hogy ennyi rajta a "költség". Most akkor hogy is van ez? unsure.gif
2004. december 08. 00:09 #3
Freeze
Freeze
**********
    Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 04.10.06.
Hozzászólás: 6470
Csatolások: 2512
Azonosító: 1
Offline offline
Idézet(doncartouch @ 2004, December 7. - 07:59)
Szerintem ebből is látszik, hogy a KIADÓK ( mad.gif  reklamalo.gif  mad.gif ) akarnak a művészek alkotásaiból megélni (tisztelet a kivételnek).

Naja, meg ha lecsökken pár százalékkal a többmilliárdos bevételük, akkor már paráznak is.mad.gif
Egyébként ha kicsivel olcsóbbak lennének a lemezek sokkal többen vennék meg. Ebben azért vagyok ilyen biztos, mert akkor magam is vennék albumokat, talán 2000 Ft lenne az a határ amennyit hajlandó lennék áldozni egy igényes műsoros AudioCD-re, csak azért hogy támogassam vele a művészt, nomeg nem mindegy, hogy néhány rosszminőségű fileként vagy eredeti cd-n van e meg az ember kedvenc zenéje, legalábbis én így látom.
De amíg ennyibe kerül, addig maradnak a filecserélők. sad.gif Mert ez nem arról szól, hogy hűdejó nemkell megvennem a cdket, mert szvsz aki eddig is megvette az ezután is meg fogja venni, én meg eddig se vettem és eztán se fogok, mivel nincs miből. Najó van 3 eredeti műsoros CD-m, de azokat is ezresér vettem, a részleteket inkább hagyjuk! biggrin.gif
A válogatás cdknek viszont nemsok értelmét látom, hacsaknem valami régi klasszikusok vannak rajt... unsure.gif
2004. december 08. 07:50 #4
ViC
ViC
CAP-tain
    Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 04.10.07.
Hozzászólás: 5588
Csatolások: 96
Azonosító: 11
Offline offline
A zenészek szerint a fájlcsere inkább hasznos mint káros
írta: Bodnár Ádám , idő: 09:05

[HWSW] A zenészek úgy gondolják, az internet nélkülözhetetlen a műveik létrehozásához és terjesztéséhez, és a megkérdezetteknek csak alig több mint fele szerint kellene büntetni a fájlcserét -- derül ki egy felmérésből, amelyet Pew Internet & American Life Project készített.

Csak keveseket érint igazán hátrányosan a fájlcsere

A "Művészek, Zenészek és az Internet" című jelentésben az áll, hogy a művészeknek csak 28 százaléka szerint jelent fenyegetést az internetes fájlcsere, 43 százalékuk szerint inkább hasznos mint káros, ugyanis segít abban, hogy a művek széles körben ismertek és elterjedtek legyenek. "Azt találtuk, hogy a művészek túlnyomó része pozitívanan értékeli az internet hatását a karrierjére. Általánosságban úgy vélik, az internet hasznos eszköze a kreativitásuk kibontatkoztatásának" -- mondta Mary Madden, a kutatás készítője.

A felmérés keretén belül 809 véletlenszerűen kiválasztott, magát művésznek valló embert kérdeztek meg telefonon és további 2793 zenész, zeneszerző vagy zenekiadó töltött ki egy internetes kérdőívet. A megkérdezetteknek csupán 3 százaléka állította, hogy az internet jelentősen hátráltatja őket műveikhez fűződő jogaik megvédésében. A kutatásban részt vevők 37 százaléka szerint a jogvédett anyagok cseréjét nem kellene büntetni, 52 százalék szerint azonban ez a tevékenység illegális.

Az internet kulcsfontosságú

A megkérdezett művészek több mint háromnegyede rendszeresen használja az internetet, a legtöbbjük úgy véli, a világháló kulcsfontosságú szerepet tölt be a rajongók elérésében. A válaszadók fele talált új ötleteket az internetes barangolás során. A művészek túlnyomó többsége valamilyen formában jelen van az interneten és ott műveiből elérhetővé tesz egyes részeket, például dalrészleteket vagy akár teljes dalokat is, ugyanis vélekedésük szerint növeli a CD-eladásokat, a koncertek látogatottságát. A megkérdezettek kétharmada az interneten is értékesíti műveit.

A felmérés éppen abban az időben látott napvilágot, amikor a lemezkiadók a művészek érdekeire hivatkozva óriási kampányt indítanak a fájlcsere ellen. Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) az elmúlt hónapok során számos internetezőt fogott perbe fájlcsere miatt. Egyes vélemények szerint a fájlcsere óriási jövő előtt áll, mint újfajta terjesztési médium, de a zenészekre kellene bízni, hogy részt akarnak-e venni ebben. A RIAA nem kommentálta a felmérés eredményeit.

http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=27615
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!