Starity

Kultúraközvetítő szerepben a Kávészünet

2011. január 21. 00:12   |   Szerző: Freeze

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Csillag születikben feltűnt tehetségek a „Kultúra fiatal ngykövetei” lettek. Egyedülálló könnyűzenei programmal indítják az évet.

hirdetés
Kultúraközvetítő szerepben a Kávészünet

A Kávészünet neve mára egyet jelent a megzenésített versekkel; ezt a kultúraközvetítő szerepvállalást komolyan gondolják a formáció alapítói: Popovics Gyuri és Németh Fecó.

Olyan igényes könnyűzenei formába öntik a verseket, amely a mai fiatalok ízlésvilágának is kedves – nem véletlenül teszik ezt.

„Célunk, hogy megszerettessük a verseket, és ezen keresztül az irodalmat az emberekkel” – mondja Gyuri, az együttes énekestagja. „Ebben a formában azokhoz is el tudjuk vinni a kultúrát – folytatja Fecó, a gitáros –, akik máskülönben nem vesznek a kezükbe például egy verseskötetet, illetve legfeljebb a kötelező tananyag kedvéért. Legtöbbször éppen a kötelező jelleg az, ami miatt kevésbé kedves a fiatalok számára a költészet, a Kávészünet zenéje jelenti az összekötőhidat a diákok ízlése felé.”

Ennek okán nagyszabású programot dolgozott ki a Kávészünet és menedzsmentje: egy olyan turnét „Trendhagyó irodalomóra" néven, amely mérhetővé teszi a megzenésített versek verstanulásra gyakorolt hatását –mindezt rövid és hosszú távon egyaránt. Terveik szerint (ha találnak forrást a megvalósításra) elviszik a programot az ország összes általános és középiskolájába, örömöt okozva ezzel (tapasztalataik alapján) a diákoknak és tanáraiknak egyaránt. A nebulók egyfelől élvezik a koncertet, másrészt a számukra „ajándékba adott” megzenésített verset (amelyet rövidesen számon is kérnek tőlük) a tanároknak a koncertélmény mellett, a fiatalok irodalomórákhoz fűződő javuló viszonya is megelégedésére szolgál.

A turné évente akár 400 iskolát is érinthet(ne), a februártól működő támogatói háttér havi 6 iskola tanulóinak jelent új kulturális élményhez jutást.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés


Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek