Starity

Kitiltották a rendezőt a Filmfesztiválról

2011. május 20. 22:10   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lars Von Trier rendezőt nemkívánatos személynek ítélték Cannes-ban a Filmfesztiválon.

hirdetés
Kitiltották a rendezőt a Filmfesztiválról

A legendás dán rendezőt gondolkodás nélkül távolíttatták el a Cannes-i Filmfesztiválról, ugyanis sokkoló kijelentést tett. Persze híres arról, hogy sokakat megbotránkoztat, de most talán túl messzire ment. A botrány május 19-én, csütörtökön robbant ki, amikor új filmje, a Melancholia sajtótájékoztatóján azt a kijelentést tette, miszerint megérti, és együtt érez Hitlerrel.

Persze ha az ember kínos szituációba kerül, akkor próbálja kimagyarázni magát, ám ez az esetek többségében csak ront a helyzeten – Von Triernél sem történt másként. A közvélemény felháborodását látva azonnal bocsánatot kért, s próbálta megmagyarázni a történteket: „Nem vagyok antiszemita, egyáltalán nincsenek faji előítéleteim, és nem vagyok náci.”

Ez azonban a szakembereket nem hatotta meg, és persona non grata, vagyis nemkívánatos személy lett.

A rendező nem dühöng emiatt, sőt, büszke is rá, csak hogy ismét borzolja a kedélyeket: „Biztos vagyok abban, hogy a Cannes-i Filmfesztivál vezetői bölcs döntést hoztak, amit teljes mértékig elfogadok. Egy kicsit büszke vagyok rá, hogy persona non grata lettem… a családom nagyon büszke lesz rám.” Ez utóbbiban azonban már nem vagyunk teljesen biztosak.

Lars az egyik komoly pillanatában végül megnyugtatott mindenkit, hogy tud ő normális is lenni, ha akar, viszont a poénokról nem tud lemondani – bár a határokkal nem mindig van tisztában: „Ha ott ül velem szemben egy egész teremnnyi ember, nem tehetek róla, de szórakoztatni akarom őket. Hiszen úgy érkeztek oda, hogy vajon mikor mond Lars valami provokatív dolgot. Nem találtam semmi olyan témát, ami fontos lett volna, ezért csak beszéltem, és valahogy belekeveredtem ebbe a mondatba. Biztosan mások is tudják milyen az, amikor megpróbálsz kijönni valamiből, de csak még rosszabb lesz. Csak azt akartam kifejezni, hogy bele tudom magam képzelni Hitler helyzetébe, látom magam előtt, ahogy ült a bunkerében és döntéseket hozott. Természetesen szó sincs arról, hogy én is azt tettem volna a helyében, amit ő.”

Ez a hajó elment, sem magyarázattal, sem anélkül nem kerülhet már vissza a Filmfesztiválra, majd jövőre újra próbálkozhat.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek