Starity

Jövő héttől újít az RTL Klub és a TV2-csoport

2011. augusztus 28. 20:08   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jövő hét hétfőtől, augusztus 29-étől az RTL Klub, szeptember 1-jétől, csütörtöktől pedig a TV2-csoport tagjai is átváltanak a hagyományos 4:3 képarányú adásról a 16:9-es sugárzásra.

hirdetés
Jövő héttől újít az RTL Klub és a TV2-csoport

A két vezető kereskedelmitelevízió-társaság, az RTL Klub hétfőtől, augusztus 29-étől, a TV2, a FEM3 és a PRO4, vagyis az MTM-SBS Televízió Zrt. csatornái csütörtöktől, szeptember 1-jétől állnak át a hagyományos 4:3 képarányról a mozivászonnak megfelelő szélességű, 16:9 képarányú sugárzásra. Az RTL Klub ezenkívül arculatváltáson is keresztülmegy.

Mit is jelent ez pontosan? A hagyományos tévékészülékek képernyője egy 4:3 oldalarányú téglalap, s a műsorokat nagyon sokáig szintén ilyen arányú képpel sugározták. A mozivászon azonban ennél szélesebb: a mozifilmeket legalább 16:9 oldalarányú képekkel vetítik. Azonban ha a hagyományos televíziónkon ilyen filmet néztünk, alul és felül sötét sáv volt látható, mert a kép laposabb volt, mint a képernyő oldalaránya. A modernebb (LCD-, LED- és plazma-) tévékészülékek képernyője azonban már a mozivászon arányainak felel meg, így az átállással a kép már e készülékek teljes képernyőjét ki fogja tölteni (hagyományos 4:3 arányú kép esetén a modern televíziókon a kép két oldalán volt látható egy-egy széles függőleges fekete sáv, mivel a kép keskenyebb volt, mint a képernyő). Az állami televíziós csatornák – M1, M2, Duna TV, Autonomia – már régebben átváltottak az új képarányra.

A képek oldalarányait szemléltető ábra
A kép oldalarányait szemléltető ábra

Akinek tehát már modern, „szélesvásznú” tévékészüléke van, annak kedvez a változás, akinek még hagyományos, az a váltás után fekete csíkot fog látni a kép alatt és felett, mintha mozifilmet nézne.

A váltás természetesen nem jelenti azt, hogy ezentúl minden műsor és film ilyen képaránnyal lesz látható, hiszen azokat a régi filmeket, melyeket hagyományos televízióra készítettek, nem lehet átkonvertálni, így ezek továbbra is a hagyományos, 4:3 képaránnyal kerülnek vetítésre.

Viszont már biztos, hogy az új, 16:9 képarányban élvezhetjük a TV2 szeptember 1-jén induló új sorozatát, A katedrálist!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek