Starity

Elkészült a Balkan Fanatik negyedik lemeze

2011. október 06. 12:12   |   Szerző: MTI

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ölelj magadhoz címmel elkészítette negyedik lemezét a Balkan Fanatik, a népzene és az elektronika elegyítésével sajátos stílust kialakított formáció. Jorgosz Tzortzoglou és Lepe projektje szombaton a fővárosi A38 hajón mutatja be a friss anyagot, mely népdalközpontú és kevesebb elektronikus elemet tartalmaz.

hirdetés
Elkészült a Balkan Fanatik negyedik lemeze

„Az albumon szereplő valamennyi felvétel alapját egy-egy népdal képezte. Ez korábban nem így volt, de úgy láttuk, hogy az elsősorban a külföldi piacot célzó korábbi lemezeink brutálisabb, elektronikusabb hangzása után nyitnunk kell a hazai közönség felé. A hangszerelésben a hallgatóbarátabb elemeket erősítettük, az elektronika helyett a brit indie pop stílus volt az irányadó, és előtérbe került az akusztikus gitár, amely passzolt a lírai dalokhoz” – fejtette ki a billentyűs hangszereken és egyéb kütyükön játszó Lepe (Lepés Gábor) az MTI-nek.

A lemez nyitódala, a Repülj, madár igazi U2-s, Coldplay-es bevezető gitárrésszel indul Czifra Miklós előadásában. A számot az idei Sziget fesztiválon kétszer is előadta a Balkan Fanatik Geszti Péter közreműködésével (Gesztivál, MR Szimfonik Live), ő ezen a verzión viszont nem hallható.

„A dolognak az a magyarázata, hogy a Gesztivel rögzített változatot eladtuk a Sony Musicnak, és mivel a mi albumunk magánkiadásban jön ki, nem szeretnénk jogvitába keveredni senkivel. Egyébként írtunk egy-két balkáni hangulatú dalt Geszti mostani projektje, a Gringo Sztár hamarosan megjelenő anyagára is” – mondta Lepe.

A líraibb dalok mellett a Csiripeltem bébi, a Leánykérős és a Csá című szám a slágeresebb vonulathoz tartozik; mindhárom mulatós hangulatú, ska- és reggae-elemeket tartalmaz.

Az albumon ezúttal nem énekel Ferenczi Szonja, azaz MC Sonita énekes-rapper, aki a Balkan Fanatik előző albuma, a 2009-es American Perestroika szövegeinek jó részét írta. Lepe ezzel kapcsolatban elmondta, hogy mivel Szonja angolul rappel, a mostani, magyar nyelvű anyaggal ez nem volt összeegyeztethető.

„Ezúttal a dzsessz világából érkezett énekesnő, Hajdu Klára (Ha én szabad lennék, Fúvom az énekem) egyensúlyozza ki az autentikus népdalelőadó, Kovács Nóri stílusát. A férfiakat Jorgosz mellett az egyik legjobb hazai rapper, Copy Con, valamint a fiatal MC Pita Ramos képviselte a mikrofonnál. Utóbbira, aki már számos magyar versklasszikust megrappesített, a YouTube-on leltünk rá” – mesélte Lepe.

Jorgosz Tzortzoglou 2002-ben a korábban Ákossal, Pierrot-val és Ganxsta Zolee-val is együtt dolgozó Lepével alapította a Balkan Fanatikot. A még a hetvenes években a Gépfolklórból, majd a Barbaróból ismert etno-rock énekes mostanában keveset énekel, inkább a zeneszerzésben vesz részt.

„Jorgosz érzékeny alkat, a szerelem gyakran megihleti, jól kipécézi a kellemesen szomorú melódiákat a népdalokban, amelyekre aztán közösen elkezdjük a hangszerelési munkát” – fogalmazott Lepe az MTI-nek.

Az új Balkan Fanatik-albumon újra feltűnik Prophet Los Angeles-i rapper, aki az American Perestroika egyik vendégközreműködője volt. „A két évvel ezelőtti anyagon már szerepelt a Ha te tudnád című dal, de nagyon illett az új lemezre is, ezért újra ráraktuk” – jegyezte meg Lepe.

A szombati lemezbemutató koncerten az A38-on az első részben az új dalok, a másodikban a régebbi számok hangzanak el. A Jorgosz-Lepe duó és az említettek mellett színpadra lép még például a hegedűs Major László, valamint MC Jammin (Pásztor Anna) és Tarján Zsófia énekes-rapper is.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek