Starity

A depresszióból való kilábalás — és annak megelőzése

2012. január 05. 12:12   |   Szerző: Karina197

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A depresszió a tinédzserek körében nagyon elszaporodott. Hogy mi is okozza, és hogyan lábaljunk ki belőle? A cikkben pár tapasztalatot elolvashatsz.

hirdetés
A depresszióból való kilábalás — és annak megelőzése

Manapság egyre több fiatal küzd a depresszióval. Két éle oka van, amiért ez előjöhet: a test vitaminhiánya miatt (endogén, illetve az exodén). Ami a leggyakoribb: egy családtag vagy barát elvesztése, magány, csúfolódás az iskolában, egy rosszul sikerült dolgozat vagy vizsga, szerelmi bánat, de akár a nemzetiség miatt kirekesztettség. Az ember gyakran észre sem veszi, de ha szerencséje van, akkor van mellette egy jó barát, aki kisegíti a bajból, de ha nem, akkor csak magára számíthat.

Ha egy barátodon észreveszed, hogy szomorúbb, mint általában, esetleg ha elkezdett alkoholt fogyasztani, cigarettázni vagy tablettákat szedni – elég komoly a baj, de semmi sem lehetetlen. Kezdj vele törődni, de ne kérd tőle, hogy rögtön lemondjon mindenről, mert a nikotin- és alkoholfüggők már nehezen bírnak lemondani ezekről a dolgokról, és hiányuk ingerlékenységet okoz, tehát lassan, naponta csak egy kicsivel kell csökkenteni akár a cigaretta, akár a pohár alkohol számát. Ha ezeket a dolgokat saját magadon veszed észre, íme néhány tipp, amivel segíthetsz magadon, de ezt neked is teljes mértékben akarnod kell:

Senki sem tökéletes!

Ne akarj olyan lenni, mint a divatmagazinok címlapján lévő lányok! A legtöbbjük csontsovány, Photoshop nélkül sehol sem lennének, és hidd el, többen ítélik el őket, mint a kövérebbeket. Ha egy fiúnak akarsz tetszeni, nem kell sem koplalnod, sem hánytatni magad. A fiúk jobban szeretik a teltebb idomokat, mint a deszkára hasonlító lányokat.

Suli, dolgozatok, vizsgák – no para!

Nem kell mindenből tökéletes jegyeket kapnod. Koncentrálj arra, amit igazán szeretsz – de azért a többi tantárgyat se hanyagold el. Ha a szüleid azt akarják, hogy színötös legyél, mondd meg nekik, hogy mindent beleadsz, de te sem vagy robot. Biztosan megértik. Ha valami komoly dolgozatra vagy vizsgára kell magolnod, jól készülj fel a tanulásra, mert nem mindegy, hogyan tanul meg az ember valamit. Készítsd el a kedvenc kajáidat, és vegyél magadnak csokit, mert az tényleg segít koncentrálni, és próbálj minél zajmentesebb helyre menni, hogy a dolgodra tudj összpontosítani. Jegyezd meg: a tabletták nem segítenek!

Szerelmi bánat

Szerelmes vagy abba, aki észre sem vesz? Szakítottatok azzal, akivel úgy érezted, le tudnád élni az életed? Ebben a témakörben aligha lehet tanácsot adni, csak te tudod megoldani a saját módszereiddel. Ilyenkor tanulja meg az ember, hogy az élet megy tovább. A bánatodat nem folythatod az italba – ettől nem felejted el sem a kérdést, sem a választ – ráadásul kinek kell még szervrendszeri probléma még a magánéleti mellé is? Ennyit nem ér meg az, aki fájdalmat okoz neked. Foglald le magad: sportolj, rajzolj, kezdj el énekelni, írj verseket, dalokat vagy kezdj bele egy regénybe. A lényeg, hogy a gondolataid máshol járjanak, és ne az érzelmeken.

Egy barát, családtag elvesztése

Az összes közül ez a legrosszabb. Ez ellen nem lehet mit tenni, és ezt te is tudod. „Az ember addig él, ameddig emlékeznek rá.” Óriási traumát okozhat, hogy elveszítetted azt, akit nagyon szerettél, és hidd el, mindenki meg fog érteni, ha egy kis magányra vágysz. Az időt úgy sem fogod tudni visszatekerni, akármit szedsz be. Beletörődni nem biztos, de elfogadni kénytelen vagy. Egyesek szerint minden halott embernek van egy saját csillaga – ha hiszel az ilyen dolgokban, találd meg az ő csillagát, a legfényesebbet, és tudd, hogy örökké melletted marad. Sokan nem hisznek az ilyenekben, de néha megnyugtató.

Szakember segítsége

Van, amikor nincs kivel megbeszélni ezeket a problémákat. Ilyenkor jön képbe a pszichológus. Nem, egyáltalán nem ciki olyan tanácsát kérni, aki ebben már profi. Ha úgy érzed, valami nyomja a lelked, és már nem tudsz magadon segíteni, nyugodtan kérd az iskolai pszichológus segítségét, vagy kérd meg szüleidet, hogy keressenek egy igazán megbízhatót. Hidd el, ők is csak örülni fognak, hogy meg akarsz gyógyulni.

Figyelem! Akármilyen segítséget is kérsz, a legfontosabb, hogy tényleg változtatni akarj.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek