Starity

Eurovízió: Can Bonomo képviseli a törököket

2012. január 13. 12:12   |   Szerző: Mélodrame

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Törökország a minap jelentette be, hogy Can Bonomo képviselheti az országot a 2012-es Eurovíziós Dalfesztiválon – a döntés sokakat meglepett.

hirdetés
Eurovízió: Can Bonomo képviseli a törököket

Mint arról korábban beszámoltunk, Magyarországon a napokban döntött a zsűri arról a 20 dalról, amelyek közül – a nézők és a zsűri szavazatai alapján – egy képviselheti majd hazánkat a 2012-es Eurovíziós Dalfesztiválon. Magyarország mellett természetesen már egész Európa eurovíziós lázban ég, a januári és februári hónapban sorra rendezik a nemzeti döntőket, és folyamatosan bővül a májusban Bakuba utazó előadók névsora.

A TRT török állami televízió január 9-én jelentette be, hogy a 2012-es évben Can Bonomo képviseli Törökországot az Eurovíziós Dalversenyen. A fiatal zenész – aki elmondása szerint maga is igen meglepődött a bejelentést hallva, és élete eddigi legnagyobb feladatának tekinti a dalversenyt – első albuma, a Meczup 2011 januárjában jelent meg.

Can tehát már biztos, hogy ott lesz májusban az azeri fővárosban, a dal, amit elő fog adni azonban még kérdéses: „Három dalon dolgozom, majd később értékeljük őket és döntünk. Lehetséges, hogy törökül énekelek majd, de az eddigi versenydalokat figyelembe véve valószínűbb, hogy angol lesz a dal nyelve. A célom az, hogy egy három percig tartó csodát alkossak” – nyilatkozta Can a Habertürknek, majd azt is elárulta, hogy a dal minden bizonnyal a barátságról, békéről és szeretetről fog szólni.

A zsidó származású énekes személye körül egyébként igencsak megoszlanak a vélemények, Can minderre így reagált: „A zene nem nyelvről, vallásról vagy emberi fajokról szól. Én török vagyok, és Törökországot képviselem.”

A törökök dalára tehát február közepéig még várnunk kell, addig is egy kis ízelítő Can sajátos zenei stílusából:

Törökország 1975-ben debütált az Eurovíziós Dalversenyen, az első komolyabb török siker 1997-ben született meg: Şebnem Paker – Dinle című dala a harmadik helyen végzett. Öt évvel később, 2003-ban Sertab Erener Everyway That I Can című dalának köszönhetően a törökök első győzelmüket is bezsebelték, így a 2004-es dalversenynek Isztambul adott otthont. A győzelmet követően jelentősen megnőtt az érdeklődés az országban az Eurovízió iránt, az elmúlt években Törökország bekerült a legsikeresebb nemzetek közé, Európa pedig olyan előadók nevét ismerhette meg, mint a Mor ve Ötesi, Hadise vagy Kenan Doğulu. 2010-ben a maNga – We could be the same című dala a második helyen végzett a német énekesnő, Lena mögött, az együttes azóta hatalmas rajongótáborral rendelkezik Európa-szerte. A tavalyi évben a Yüksek Sadakat képviselte a törököket, ők azonban csúnyán leszerepeltek, daluk, a Live It Up még a döntőbe sem jutott be. Sokan úgy vélik, idén Törökország mindent vagy semmit alapon választotta meg az országot képviselő előadót: Can Bonomo egyedi, különleges stílusába vagy első hallásra beleszeret Európa, vagy azonnal elutasítja azt.

Törökország mellett eddig a ciprusi és a horvát induló neve biztos, Svájc és Albánia pedig már a dalukat is nyilvánosságra hozták: előbbit a Sinplus – Unbreakable , utóbbit Rona Nishliu – Suus dala képviseli majd a 2012. május 22-25. között, az azerbajdzsáni Bakuban megrendezendő ötvenhetedik Eurovíziós Dalversenyen.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek