Starity

Tökéletes énekhang élőben: az igazi tehetségek kiváltsága

2012. január 30. 11:11   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ki az igazán nagy tehetség, és ki az, akiből tehetséget kreáltak? A XXI. században rengeteg számítógépes szoftver áll rendelkezésünkre, amelyekkel olyanná formázhatjuk a hangunkat, amilyenné csak akarjuk. De ez csak a stúdiókban működik.

hirdetés
Tökéletes énekhang élőben: az igazi tehetségek kiváltsága

Eredeti vagy nem eredeti? Tényleg úgy tud énekelni élőben, mint ahogyan a stúdióban? Ki az, akinek valóban van tehetsége és hangja? Cikkükben ezúttal ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Bizony, vannak súlyos baklövések az amerikai zeneiparban is, amikor valaki a stúdióban megkreált hangjára playbackel, vagy éppen levegő után kapkodva, hamis hangok között próbálja meg ugyanazt előadni élőben, amit a lemezen is hallhatunk. Biztosan emlékszünk Britney Spears vagy akár több neves sztár playback-bakijaira, ám ezúttal a valóban élőben éneklő sztárok produkciói kerülnek nagyító alá, szigorúan a teljesség igénye nélkül.

Auto-tune – avagy, ámítás a stúdióból

Katy Perry neve mindenkinek ismerősen cseng, nem igaz? Ő az, aki pár évvel ezelőtt csókolgatott egy lányt az I kissed a girl című számában, majd olyan remek slágerek fűződtek a nevéhez, mint a hazánkban forgatott Firework vagy éppen a Teenage Dream. Ám az énekesnő bemutatta, hogy élőben már másképp hangzik a hangja, amikor Kanye West oldalán lépett fel az American Idol tehetségkutató műsorban. Katy Perry botrányosan hamis éneklésével örvendeztette meg a közönséget, amelynek nyomán nem csak a hangokat nem találta el, de a hangszíne is teljesen más volt. Talán éppen torokgyulladásban szenvedett? Nem hisszük.

Jennifer Lopez nem ma robbant be a köztudatba. A latin gyönyörűség még az 1990-es években hódította meg a világot. Többek között olyan sikerek futnak a neve alatt, mint a Let’s get loud, a Waiting for tonight vagy éppen a Get right. J.Lo 2011-ben újra felküzdötte magát a csúcsra az On the floor című dalával, amelyben Pitbull is közreműködött. De ugyanúgy, mint Katy Perry esetében, szembesülnünk kell azzal a ténnyel, hogy Lopez sem a régi már. Hogy ezt mégis mi bizonyítja? Szintén egy vendégszereplés az American Idolban, ahol sokkal inkább a látványra fektették a hangsúlyt, mintsem az előadásra, és valljuk be, tényleg nem olyan, mint, amit a CD-n hallhatunk.

Selena Gomez a huszonegyedik század egyik legnagyobb tinisztárjává nőtte ki magát, aki nem csak a Disney világát hódította meg, de rengeteg kisgyermek és tinédzser lány szívébe lopta be magát. Ám amióta próbál kiszabadulni a Disney karmai közül, egyre inkább derül ki, hogy ő sem csodagyerek. Az időközben Justin Bieber barátnőjévé avanzsálódott sztár megpróbálkozott a színészet mellett az énekléssel is, de amíg a hangja a stúdiófelvételeken magabiztosnak és erősnek tűnik, addig élőben már más a helyzet. Előadásait rendre a háttérben éneklő három vagy négy remek hangú vokalista menti meg, ugyanis Selena hangja erőtlen, és sokszor összekeveri a dót a lával. Lehet, hogy ő a világ egyik legmenőbb sztárja, de valljuk be, az élőben való éneklést nem neki találták ki. Mindezt bizonyítja egy People Choice Awards-fellépés, amely a tavalyi évben történt.

Talán sokan megbotránkoztatónak találják a külsejét mindig változtató Rihannát, aki nemrégebben a vörös tűz színében égette ki szemünket hajával egy-egy videóklipjében. A barbadosi énekesnő szintén 2012 egyik legnagyobb popénekese, aki magába bolondította az egész világot slágereivel. De hogyan is áll a vörös démon a fellépésekkel? Nem egyszer fordult elő vele az, hogy teljesen más hangszínt hallottunk tőle, és olykor-olykor ő is hamisan énekel.

Miley Cyrus 2010-ben döntött úgy, hogy megszabadul a Hannah Montana imidzsétől, és válik egy igazi felnőtt nővé, amelyet először pucérkodással, majd később füvezéssel, illetve cigizéssel, majd pénisztorta nyalogatásával próbált elérni. Ő Amerika másik legnagyobb tinisztárja Selena Gomez mellett, akinek a genetikai kódolásában elvégre benne kéne lennie az énektehetségnek, mivel édesapja Billy Ray Cyrus, az USA egyik legnagyobb country előadója még napjainkban is. De Miss Cyrus vajon a stúdióban is olyan hamisan tud énekelni, mint ahogyan azt néhány előadásán teszi?


Igazi hangok – tuningolás nélküli tiszta hangok élőben

Adele egy gyönyörű, pufi énekesnő. Egyedei, remek hangját valószínűleg mindenki rögtön felismeri. Zenei karrierje 2008-ban indult be, ám a legnagyobb sikert csak a második szóló albuma hozta meg számára, amely 2011 januárjában került a lemezboltok polcaira. Először a Rolling in the deep című slágerével, majd a Someone like you-val iratkozott fel világ összes slágerlistájának élére. Ráadásul az angol énekesnő nem csak tehetséggel rendelkezik, de lássuk be, a zenei stílusa is sokkal egyedibb, mint korunk legnagyobb énekesnőinek. Ám a rajongók még mindig úgy érzik, hogy Adele el van nyomva Lady Gaga, Rihanna és a többi sokkal jobban menedzselt botrányhős mellett. Egy biztos, Adele hangja egyedi, és a zenéje pedig rendkívül stílusos. Élőben talán még jobban is teljesít, mint a stúdióban.

Madonna. Ha valaki ezt a szót kiejti, akkor rögtön tudja mindenki, hogy a pop koronázatlan királynőjéről van szó. 1983-ban kezdte meg pályafutását, és azóta nincs megállás. Évről évre nem csak a zenével tud megújulni, de mindig hoz magával valami újat, valami pluszt, amivel többé válik az emberek szemében, mint egy egyszerű előadó. A több mint ötven éves, de fiatalos hölgyemény még napjainkban is rendszeresen vállalja a turnézás fáradalmait, hiszen nem kis tehetséggel áldotta meg a sors. Kell ennél több?

Kelly Clarkson neve 2005-ben lett ismert, amikor sikerült megnyernie az American Idol című amerikai tehetségkutatót. Érces, erős, ám annál magabiztosabb hangjával az egész világot rabul ejtette. Dalai sokszor megríkatják vagy mosolyogtatják a hallgatót. Többek között az ő nevéhez köthető a Because of you című sláger, de ő énekelte a Neveletlen hercegnő második részének a betétdalát Breakaway címen. Kelly azóta is a legelismertebb énekesnők közé tartozik a világon, aki számtalanszor énekelte el egy-egy neves meccs során az amerikai himnuszt. Nem véletlenül érte a megtiszteltetés.

Demi Lovato szintén a Disney-gyárából került ki. Őt kértéke fel a Rocktábor című film főszerepére, és karrierje azóta felfelé ível. Erőteljes hangját a lemezkiadók is felfedezték, és csaknem három szólólemezt készített el, amelyből az utolsó az Unbroken címet viseli. Az élet sok akadályt görgetett a fiatal feltörekvő sztár elő és többek között a droggal, az alkohollal és a depresszióval is meg kellett küzdenie az alig húszéves lánynak. A számtalan Disney-palánta közül Demi Lovatót tartják a kritikusok is a legtehetségesebbnek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a rengeteg díj, amit besöpört a People Choice Awardson nemrég. Demi érzéssel és szenvedéllyel próbálja átadni nekünk üzenetét a dalaiban, így minek is lenne szüksége szoftveres segítségre az énekléshez?

És végül, de nem utolsó sorban Kylie Minogue-ot illeti a dícses szó, hogy köze sincs a hangtuningolás bármely formájához. Kylie, akárcsak Madonna, az 1980-as években indította be zenei karrierjét, azóta pedig nem mindennapi egyéniségével színesíti a mai huszonegyedik századi világ zenei palettáját. Nevéhez fűződik a Can’t get you out of my head, a Locomotion vagy éppen a Spinning around. Annyi listavezető slágere van, hogy nehéz lenne mindet felsorolni. Minogue szintén azon énekesnők közé tartozik, akik legyőzték a mellrákot, felépültek, és folytatják ott, ahol eredetileg abbahagyták. Az énekesnő mézes-mázos hangja az 1980-as évektől a mai napig nem változott semmit, így nincs szüksége különböző technikai megoldásokra ahhoz, hogy eladható legyen.

Nos, bár a tények magukért beszélnek, az olvasóra bízzuk annak eldöntését, hogy melyik példában említett előadó mellett teszi le a voksát. Az biztos, hogy az énekesek minden bizonnyal ki fogják használni a technika adta lehetőségeket céljaik elérése érdekében, hiszen manapság már tökéletes énektudás nélkül is hatalmas hírnévre lehet szert tenni, ha az elóadó mögött megfelelő marketingcsapat áll. Azt, hogy kinek melyik előadók dalai értékesebbek, melyiket hallgatja szívesebben, azt mindenki csak saját maga döntheti el.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek