Starity

Hitted volna, mi mindenre jó az Aspirin?

2012. február 21. 19:07   |   Szerző: Kokonuth

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Amellett, hogy egy kellemetlen hidegfront jöttével elmulasztja kínzó fejfájásod, még a korpát is képes kordában tartani.

hirdetés
Hitted volna, mi mindenre jó az Aspirin?

Vajon ki ne hallott volna már a legnagyobb mennyiségben előállított gyógyszerek közé tartozó Aspirinről, amelynek természetes hatóanyagát az indiánok, de még maga Hippokratész is ismerte? A fűzfa kérge szalicilban gazdag, mely az Aspirin vegyületének egyik származéka. Ezt a régi időkben fájdalom- és lázcsillapítóként használták, ám a világnak egészen 1899-ig kellett várnia, amíg Felix Hoffman kifejlessze azt a módosított vegyületet, amit ma acetil-szalicilsavnak, avagy Aspirinnak ismerünk.

De mire is jó ez a kicsi, fehér tabletta még a lüktető fejfájás elmúlasztásán túl?

A korpás haj karbantartására! Porrá őrölve két darabot elkeverünk annyi samponnal, amennyit minden alkalommal használni szoktunk! Másfél-két percig hagyjuk hajunkon, amíg a keverék kifejti jótékony hatását, majd jó alaposan leöblítjük. Végül mossuk meg újra, ám ezúttal csak sampont használjunk!

Az uszodák, fürdők, gyógyfürdők és aquaticumok rendszeres látogatói szembetalálhatják magukat azzal a kellemetlen problémával, hogy hajuk színtelenné, fényevesztetté válhat. Ki hinné, hogy az Aspirin képes visszaállítani a haj eredeti színét? 6-8 darabot egy pohár meleg vízben oldjunk fel, ezt alaposan dörzsöljük bele a hajunkba, majd 10-15 perc után mossuk le, mindezt közvetlenül hajmosás előtt!

Mindemellett még a pattanásokat is leszárítja! Valószínűleg kellemetlen meglepetésként érint bennünket, mikor egy várva várt buli előtti estén megjelennek bőrünkön ezek a nem kívánt látogatók, akiktől minél hamarabb, fájdalommentesen szeretnénk megszabadulni. Ez esetben elő az Aspirinnel, zúzzunk össze egy tablettát, kevés vízzel nedvesítsük meg a port, s az így keletkezett krémszerű anyaggal fedjük be a pattanás felületét! Pár perc múltán öblítsük le szappan és bő víz segítségével. Ha makacskodik, ismételjük meg, míg el nem tűnik!

Viszont amellett, hogy csodaszer, a súlyosan asztmás betegek 10%-a allergiás rá, mivel szalicilsav alkotja az alapanyagát. Az akut aszpirinérzékenyek számára is tiltott szer, ezért mielőtt belemerülnénk a használatába, alaposan győzödjünk meg arról, szabad-e egyáltalán!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek