Starity

Eurovízió: az orosz nagyik is utaznak Bakuba

2012. március 08. 08:08   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idei Eurovíziós Dalfesztivál balladáinak egyhangúságát minden bizonnyal az oroszok is megtörik nagymamakórusukkal, a szlovákok pedig egy rockdalt küldenek.

hirdetés
Eurovízió: az orosz nagyik is utaznak Bakuba

Ma este tartották az orosz nemzeti döntőt, ahol Európa-szerte ismert előadók is versengtek a győzelemért. Timati, Julia Volkova vagy éppen Dima Bilan – a legtöbb ember mindegyik névhez hozzákapcsol valamit: egy szívélyes fogadtatást Saint Tropez-ban, az anno nagy port kavart leszbi lányduót, a t.A.T.u.-t vagy a 2008-as eurovíziós győztest.

A nemzeti döntőt összességében a 2012-es Eurovízióra jellemző balladák uralták, ez alól volt kivétel a Syostry Syo, vagy a győztes, orosz nagymamákból álló énekkar, a Buranovskiye Babushki.

Miután a 25 döntős elénekelte dalát, a korábbi – 2008-as – ukrán eurovíziós versenyző, Ani Lorak szórakoztatta a közönséget Shady Lady című dalával, majd Katya Ryabova lépett fel. A két vendégelőadó után következett az eredményhirdetés, amely a zsűri és a közönségszavazatok alapján állt össze: ennek alapján a Party For Everybody című dallal képviseli a Buranovskiye Babushki Oroszországot. A hat nagymamából álló együttes maga írta a dalt udmurt és angol nyelven.

Kérdés, hogy vajon a hatalmas fölénnyel nyerő orosz nénik egyfajta válasz-e az Egyesült Királyság versenyzőjére, a már szintén aggastyán korú, 75 éves Engelbert Humperdinckre. Erre valószínűleg nem kapunk választ, viszont Bakuban májusban minden kiderül. A nagyik mindenesetre kapnak hideget-meleget, van, akinek kifejezetten tetszik az indulásuk – habár nem először próbálkoznak, 2008-ban harmadikok lettek a nemzeti döntőn –, és van, aki szerint nem az Eurovízióra valók.

Nemcsak az oroszok döntöttek szerda este, hanem a szlovákok is: ők egy rockert, Max Jason Mait küldik, aki a Don't Close Your Eyes című dallal képviseli majd szomszédainkat. Ezt csupán egy közleményben tudatták délelőtt, s nem rendeztek nemzeti döntőt. Emellett az olaszok megerősítették, hogy Nina Zilli biztosan a Per Semprével, a sanremói dalával indul.

A most nyilvánosságra hozott nevek mellett jó néhány versenyző már mini turnéba kezdett, Ivi Adamou és Soluna Samay például a hétvégén a havas Bulgáriába látogatott koncerteket adni.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek