Starity

Tökéletes énekhang élőben: az igazi tehetségek kiváltsága II.

2012. május 12. 11:11   |   Szerző: Holly Keller

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újabban csak a tehetségre és az eredetiségre szeretnénk a hangsúlyt fektetni. A fellépéseket elnézegetve, vajon, ki az, aki igazán nagy tehetség, s ki az, aki csak egy megkreált valaki? Ki az, aki nagyobb dicsőséget élvezhetne, de elnyomja őket az auto-tune általi hangok tulajdonosai?

hirdetés
Tökéletes énekhang élőben: az igazi tehetségek kiváltsága II.

Előző cikkünkben nyolc énekesnőt vettünk gorcső alá, s bíráltuk vagy éppen dicsértük meg őket. Most újabb nyolc énekesnőre esett a választás, akik elképzelhető, hogy meglepetést fognak számotokra okozni. Mégis kik azok, akik valóban a saját hangjukra támaszkodnak? S kik azok, akik valóban ugyanazt előtudják adni a színpadon, mint a stúdióban? Erre keressük a választ még mindig, és cikkünk második felvonásában ismét a te kezedben van a döntés, bár a fellépések önmagukért beszélnek.

Auto-tune – avagy, ámítás a stúdióból

Ashley Tisdale neve talán mindenkinek ismerős. Még, ha énekesként nem is, de egykoron évekkel ezelőtt Sharpay karaktereként tört be a sztárok világába a High School Musical című film által. A karaktere olyannyira híressé tette, hogy miután ott hagyta a Disney Channelt szóló karrierbe kezdett. A hölgyemény két szóló albummal is rendelkezik. De vajon az ő hangja is csak mű? Ha belehallgatunk az alábbi fellépésbe, akkor felfedezhetjük, hogy Tisdale hangtónusa merőben másabb, mint amit az eredeti dalban halhatunk.

Lindsay Lohan zűrös botrányairól már szinte mindenki hallott a földön. A börtönviselt celeb egykoron mindennel próbálkozott, hiszen a Sors megadta számára az esélyt. A színészkedés mellett azonban belekóstolt a zene világába. Három szóló albumot sikerült kiadnia, de zűrös magánélete miatt sehogy sem sikerült befutnia a zeneiparban. Ki tudja, az is elképzelhető, hogy nem véletlenül. Lindsay egyik legsikeresebb száma, a Rumors 2004-ben debütált. De vajon a fellépés is olyan fergeteges, mint maga a dal? Hamissága ellenére a hangja nem a legrosszabb, de merőben másabb, mint amit az eredeti dalban hallhatunk.

Nicki Minaj neve mindenkinek Ismerős, nem igaz? Egy minden lében kanál hölgyemény, aki mindig szereti felborzolni az emberek kedélyét egy színes parókával, nem mindennapi sminkkel vagy éppen egy nagyon furcsa, Lady Gaga stílusára emlékeztető ruhakölteménnyel. Nicki Minaj nemrég robbant be az amerikai zeneiparba, s nem sokkal később David Guetta és Flo Rida közreműködésével elkészítette a Where Dem Girls At című slágert. A fellépésen Guetta hozta a formáját, sőt még Flo Rida is tűrhető szinten lavírozott. De mi a helyzet Nickivel? A hangján fellelhető az auto-tune teljes hatása, de az el nem talált hangokat még a technika sem képes feljavítani. A fellépést, a dj és Flo Rida mentett meg.

Shakira a világ egyik legjobb énekesnője. Hangzik el minden második lány szájából a válasz. Tény, hogy valóban a legnagyobbak közé tartozik, aki nem hiába tart ott, ahol tart. Már a kilencvenes években imádták őt is és a zenéjét is az emberek. Mi lehet az oka annak, hogy egyre szörnyűbb és szörnyűbb fellépéseket produkál? Az alábbi fellépésen ismét a látványra és Shakira hastánc tudására tették a hangsúlyt. Miért? Vajon azért, mert képtelen a testének látványa nélkül megbolondítani az embereket?

Igazi hangok – tuningolás nélküli tiszta hangok élőben

Christina Aguilera megmutatja, hogy mit tud. Anno Britney Spears kíséretében robbant be a zeneiparba, s landolt a top listák élén a Dirty, a Fighter, a Candyman és számos olyan fantasztikus nótája, amire nem csak bulizni lehet, de képes megdobogtatni az emberek szívét is. Példamutató magatartása mellett, a dalszövegei értelmesek, gyönyörűek, amelyeket megfűszerez egy érces, nőies, ám annál zseniálisabb hanggal. Mit lehetne még mondani róla? Az alábbi fellépésen szívszaggatóan adja elő a Hurt című szerzeményét. Átéled te is a fájdalmat ezt hallgatva?

Taylor Swift nevét még csak alig pár éve ismerjük, aki a fiatalságot, s egyben az idősebb korosztályt is megbolondította a modern, ám annál visszafogottabb country zenéjével. Zenéje mellett hihetetlen sokat hallatott a magánéletéről. Kapcsolatot ápolt Joe Jonasszal, a Jonas Brothers szívtiprójával, de összeszűrte a levelet a Twilight széria vérfarkasával, Taylor Lautnerrel, valamint egy kis időt együtt töltött a zseniális színész Jake Gyllenhaal mellett. Taylor arról tanúsít bizonyítványt, hogy a hangja gyönyörű, de annál eredetibb, annak ellenére, hogy a huszonegyedik század egyik tinisztárjává van elkönyvelve.

Van egy tipped arra, hogy ki lehet a playbackek királynője? Britney Spearsre gondoltál? Naná, hogy ő! Rengetegszer vádolták meg a pop hercegnőjét azzal, hogy nincs hangja, s énekelni egyáltalán nem tud, mivel a koncertjei 99%-át tátogva adja elő. Miss Spearsről bőven elég annyit tudni, hogy ő maga is 1999-ben robbant be a popiparba, s számos listavezető dalok köthetők a nevéhez. Például a ...Baby One More Time, Oops!... I Did It Again vagy éppen a Toxic. Ám az interneten mégis csak lehet kincseket találni, és az egyik fellépését hallgatva rá lehet jönni, hogy a hölgyeménynek nagyon is van hangja, és igen is tud énekelni. Nem értjük miért kell erőltetni azt a playbacket.

Végül, de nem utolsó sorban jöjjön Beyoncé, aki a Destiny’s Child nevezetű poplánybandával lett közismert. Miután az együttes feloszlott, Beyoncé szóló karrierbe kezdett, ami bizony szépen ível felfelé. Na, de mégis minek köszönhető vajon ez? Naná, hogy a gyönyörű, erős hangjának és páratlan tehetségének. Miss Knowles, mint ahogyan a rengeteg színes tehetség mellett, ő maga is viszi felfelé az amerikai zeneipar színvonalát. Reméljük, hogy kislánya megszületése miatt nem adja fel az éneklést, hiszen akkor egy hihetetlen nagy tehetséget veszítene el a világ.

Nos, hogy ki az, akit dicséret illet, és ki az, akit le kéne korholni? Ki az, akire azt mondod, hogy tehetséges, miközben igazából, amit tesz az csak a stúdió ámítása? A huszonegyedik századi technikai vívmányainak kihasználása nem feltétlenül jelenthet eredetiséget és tehetséget. De persze a döntés, megint csak a te kezedben van.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek