Starity

Európa egyik rocknemzete: Finnország

2012. március 13. 15:03   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Finnországban igencsak elterjedt a rockzene bármely ága. A finnek pedig előszeretettel alapítanak zenekart, még gimis korukban, hála a kitűnő zenei oktatásuknak.

hirdetés
Európa egyik rocknemzete: Finnország

Finnországban az ének-zene oktatást évekkel ezelőtt kötelezővé tették, még a gimnáziumban is, ennek köszönhetően pedig rengeteg fiatal alapít zenekart. Meg persze az sem hátrány, hogy Helsinkiben van Észak-Európa vagy talán az egész kontinens legjobb zenei felsőoktatási intézménye, a Sibelius Akadémia, melyben egyébként az itt említett zenekartagok többsége is tanult. De nézzük Finnország öt leghíresebb zenekarát!

Elsőként a Lauri Ylönen által vezetett, alternatív rockot játszó The Rasmus jöjjjön! A banda 1994-ben tartotta az első koncertjét egy helsinki gimnáziumban. A srácoknak nem voltak világmegváltó terveik, mindössze egy kicsit frissíteni akarták a skandináv könnyűzenét. Debütáló lemezük 1996-ban jelent meg Peep címmel. A korong rövid időn belül aranylemez lett Finnországban. Ezek után természetesen nem volt megállás: a finn Grammyként is ismert Emma-díjat '97-ben vették át, majd olyan zenekarok előtt léphettek fel hazai pályán, mint a Red Hot Chilli Peppers. 2001-ben pedig készek voltak a nemzetközi debütálásra is, a HIM és a Roxette kísérőiként több országba is eljutottak. Legnagyobb slágerüket 2004-ben jelentették meg, In The Shadows címmel. A dal angol Kerrang!-jelölést kapott, és az MTV az év legjobb európai klipjévé választotta. Legutoljára 2009-ben hallattak magukról, amikor Lauri felénekelte az October & April című dalt a Nightwish énekesnőjével, Anette Olzonnal.

A következő zenekar a Nightwish, amely 1996 júliusában alakult meg Tarja Turunen, Tuomas Holopainen és Erno Vuorinen alkotta formációban. Ám ekkor még nem volt dobos, de később csatlakozott Tuomasékhoz Jukka Nevelainen. A Nightwisht az egész világ az operametál leghíresebb együtteseként tartja számon, de szokták őket még szimfonikus metál zenekarként is emlegetni. A nagy áttörésüket a 2004-es Once című lemezüknek köszönhetik, annak ellenére, hogy a korong előtt már rutinos, kétlemezes bandának számítottak. 2005-ben a Nightwish fellépett a Helsinkiben megrendezett atlétikai világbajnokságon, ez pedig igencsak nagy elismerésnek számított és még számít is. Azonban 2005 nem emiatt lett emlékezetes a Nightwish-rajongóknak: a zenekar tagjai nyílt levélben kérték fel Tarja Turunent, hogy megváltozott viselkedése miatt hagyja el a zenekart. A 2006-os korongon Marco Hietela, a zenekar basszistája jutott énekesi szerephez, mely abszolút pozitív kritikákat kapott. Az új énekesnővel lezárult a Nightwish operametál korszaka: 2007-ben a poposabb vonalat képviselő Anette Olzon lett a banda énekese. A Nightwish szekere pedig a váltás óta is töretlenül robog előre...

Harmadikként az Apocalyptica kerül sorra. A négytagú zenekar rendre nagy meglepettséget generál a metálzene kedvelőiben, ugyanis a tagok nem a hagyományos vonalat követik: három tag csellón zúz, egy dobossal kiegészülve. A bandát 1993-ban alapította Eicca Toppinen a barátaival. Cselló iránti elkötelezettsége sem akadályozhatta meg a szabadszellemű Eiccát abban, hogy metálzenész legyen, így az Apocalyptica a szimfonikus metál elismert képviselője lett, hisz – bár komolyzenei tanulmányokat folytattak a tagok, és a szó tágabb értelmében komolyzenét is játszanak – metáldalokat dolgoztak át a saját műfajukra. Első lemezük, a Plays Metallica by Four Cellos sikeres lett. Az Apocalyptica egyébként előszeretettel készít vendég-közreműködőkkel dalokat: példaként említsük meg Lauri Ylönent (Rasmus), Ville Valót (HIM), Till Lindemannt (Rammstein) és Corey Taylort (Slipknot).

A Lordi egy heavy metál zenekar, melyet 1996-ban alapított Tomi Putaansuu, alias Mr. Lordi. A Slipknot nevű amerikai bandához hasonlóan, egyedi maszkokban és jelmezekben lépnek színpadra. A zenekarban rengeteg zenész megfordult már az évek során, de a leghíresebb felállás kétségtelenül a 2006-os Eurovíziós Dalfesztivált nyerő formáció volt: Mr. Lordi, Amen, Ox, Awa és Kita. A Lordi a fesztivált követően kapott hideget és meleget is: egyesek szerint a tagok sátánista tanokat terjesztenek, mások szerint pedig a heavy metál egyik legjobb európai képviselői. Mindenesetre a következőket mindenkinek el kell ismernie: a Lordi megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált, ezzel megszerezve Finnország első aranyát a fesztivál történelmében. Valamint öt darab kiadott nagylemezzel és fantasztikus színpadi show-val rendelkeznek.

Utolsóként pedig jöjjön Finnország rockzenei ikonja, a HIM! Az 1991-ben Mikko „Linde” Lindström és Ville Hermanni Valo által alapított zenekar könyvelheti el innen a legnagyobb sikereket. Az öttagú alternatív rock/metált játszó bandát egyébként stílusalapítóként is szokás emlegetni, hiszen elég kevés zenekar ötvözi a heavy metál stílusú játékot az érzelmes, szerelmes, leginkább a szerelem és a halál gondolatával foglalkozó dalszövegekkel. A banda 1996-ban adta ki az első kislemezét, majd utána következett a híres Chris Isaak-feldolgozás, a Wicked Game. '97-ben jelent meg a HIM első nagylemeze, Greatest Lovesongs Vol. 666 címmel. Következő korongjuk, a Razorblade Romance tartalmazta a hatalmas sikert arató Join Me in Death című kislemezt. Ez az album megjelent néhány amerikai boltban is, de nem volt joguk a HIM-névhez, melyet előttük használt már egy banda az Államokban. A név később le lett védetve. Amerika 2004-ben kapta fel az együttest a Love Metalnak köszönhetően. Ezután a HIM kiadott még hat lemezt, és a következő korong idén, 2012-ben jön a boltokba. A HIM egyébként több okból is Finnország és Skandinávia legsikeresebb zenekara: eddig még csak ennek a bandának sikerült finnként az USA-ban is aranylemez státuszt elérni, Ville Valo, a HIM énekese pedig 13. lett a „Minden idők legnagyobb finn személyiségei” elnevezésű listán. A HIM logója a híres heartagram.

Szóval, amint itt is láthatjuk, Európa, azon belül pedig Finnország bővelkedik az igényes és jó rockzenét játszó csapatokban, most már csak az embereken múlik, hogy felfedezik-e őket vagy sem.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek