Starity

Globális kampány készül a passzív dohányzás ellen

2012. április 06. 14:02   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A dohányzás öl – sokan tudják, mégis folytatják. Most egy újabb kampány segítségével készülnek felvenni a passzív dohányzás ellen a harcot, amely a tervek szerint globális segítséggé is válhat.

hirdetés
Globális kampány készül a passzív dohányzás ellen

A dohányzás öl – sokan tisztában vannak vele, mégis folytatják. De vajon a tényt is ismerik, miszerint ezzel a gyermekeknek is ártanak? A kisgyerekek 98%-a kívánja, hogy a szülei bárcsak abbahagynák a dohányzást, és ebből 41% vallja azt, hogy a füsttől rosszul érzi magát.

Egy egészségügyi titkár, Andrew Lansley állítja: „Mindnyájan tudjuk, hogy a cigaretta öl, de nem jönnek rá elegen a súlyos következményeire, hogy a passzív dohányzás mások, részben a gyermekeink egészségét károsítja.”

Egy új kampány ütötte fel a fejét újabban az antidohányosok körében, amely sokkoló tényeket tár fel a passzív dohányzás kapcsán. „Ez a promóció talán ráébresztheti és cselekedésre késztetheti az embereket. Főleg arra, hogy megvédjenek másokat azzal, hogy leteszik a cigarettát. Ez csak az egyik része a tervünknek. Többet kell tennünk. Éppen ezért a következő héten kiiktatjuk a szupermarketekben található dohányárusokat.”

Angliában már több mint 9.500 kórházi látogatás történik a passzív dohányzás okozta panaszok miatt, és Andrew Lansley szerint ez még magasabbra nőhet, ha nem tesznek ellene valamit. A program már most elég népszerű ahhoz, hogy globális formában is megjelenjen, ezért jó esetben Magyarországon is találkozhatunk majd egy-egy ehhez hasonló plakáttal:

A kampány szerint az egyetlen módja a teljes védelemnek az, ha az otthonokat és az autókat is dohányfüstmentessé tesszük. Lansley szerint az embereknek, akik tényleg figyelni szeretnének a jövő nemzedékeire, bármikor elérhető a segítségnyújtás, a gyorsan fejlődő technika miatt akár online is.

Az új tévés és rádiós reklámok bemutatják majd a passzív dohányzás hátulütőit, hiszen ennek nyolcvan százaléka láthatatlan. Toxikus, rákkeltő hatású és elképesztően káros levegőt szívnak be a gyermekek nap mint nap. „A legtöbb szülő megrémülne, ha egy rövid utazást tennénk egy-egy gyermek szervezetében; körülbelül egy kormos útvesztőre hasonlítana. Ez tökéletesen megmutatná, miért kell elszigetelni és megvédeni őket a passzív dohányzás okozta káros hatások elől.”

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek