Starity

Öt indok, amiért a tinédzserek anorexiások lesznek

2012. április 16. 02:02   |   Szerző: Misao

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyre több tinédzser válik anorexiássá. Kitartó koplalással érik el ezt az állapotot, de vajon mi állhat az éhezés hátterében?

hirdetés
Öt indok, amiért a tinédzserek anorexiások lesznek

Manapság egyre több ember éhezteti magát, legtöbbjük pedig tinédzser. Sok közülük már olyan messzire megy, hogy szinte semmilyen táplálékot nem juttat a szervezetébe, egészen addig, míg csontsovánnyá nem válik, de az illető még így is kövérnek látja magát, mikor tükörbe néz. De vajon mi állhat az önsanyargatás hátterében, és miért tagadja meg sok fiatalkorú az evés örömét? Íme, öt indok:

Megfelelési vágy

Általában lányok esetében fordul elő. Túl nagy bizonyítási vágyuk van, nem tudják elfogadni, hogy van, aki bármiben is jobb náluk – legyen szó tanulásról, sportról vagy akár kinézetről. Az utóbbiban a média is nagy szerepet játszik, és néhány kamaszra kifejezetten rossz hatással vannak a karcsú celebek, akik kirobbanó formájukat hihetetlenül gyorsan érték el, sok tinédzser pedig éppen ezért akar rájuk hasonlítani.

Külső stressz

Egy boldogtalan családi élet vagy problémák az iskolában – bőven elég, hogy a gyerek koplalásba kezdjen. Ezek olyan külső körülmények, amiket nem mindig tudnak irányítani, viszont sokan éppen ezért a tökéletességet a testsúlyban találják meg: így kompenzálják az egészségtelen családi hátteret vagy a gondokat.

Belső szorongás

A serdülőkor még a legmagabiztosabb gyereknek is egy nehéz időszak lehet. Sok érzékeny tini úgy érzi, nem tartozik a többiek közé vagy azok nem szeretik, ezért – mint a megfelelési vágyban szenvedő társaik – úgy gondolja, kemény diétával változtathat ezen.

Vágyódás az elfogadásra

Bár akadnak a környezetében túlsúlyos emberek, egy anorexiás arra figyel fel, hogy az osztálytársa kisebb méretű ruhákat hord, ezért mindent megtesz, hogy az ő alkata is megfeleljen annak a bizonyos méretnek, abban a hitben, hogy ezáltal több lesz, és jobban elfogadják majd társai. A kis önbecsülés is közrejátszik ebben, melynek köszönhetően az illető sosem fogja magát elég jónak találni.

Harag

A fiatalok számtalanszor dühösek magukra egy rosszul elsült cselekedet vagy kihagyott lehetőség miatt. Olykor egy képzeletbeli űrt vagy hiányt éreznek, így megfosztják maguktól az élelmiszert, hogy büntessék testüket, amiért nem elég tökéletesek. Ezzel közben nem veszik észre, hogy ártanak maguknak, és kockáztatják az egészségüket.

Szerencsére a legtöbb szülő ezt nem hagyja annyiban, és még időben megállítja gyermekét. A többsége ezeknek a betegeknek kigyógyul, előfordul az is, hogy visszaesik, de volt olyan eset is, akin már nem lehetett segíteni.

A fogyás egy nem könnyű és hosszú folyamat, de a tartós eredményt sporttal és egészséges táplálkozással lehet elérni, anélkül hogy ártanál magadnak.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek