Starity

Új kulisszatitkok a Jóbarátokról

2012. május 05. 20:08   |   Szerző: ophely88

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Minden idők egyik legnézettebb sorozatát, a Jóbarátokat sok munkával és rengeteg befektetett energiával tudták megalkotni. Kidobált forgatókönyvek, hosszú hónapokig tartó casting, színház, majdnem megbukott pilot stb., minden, ami megtörténhet és negatív előjelzést ad, megtörtént.

hirdetés
Új kulisszatitkok a Jóbarátokról

Az NBC 1994 és 2004 között sugározta először a Jóbarátokat, óriási sikerrel. A nagy érdeklődést kiváltó sorozat az egész világot bejárta, és nem egy Emmy-díjat is nyert, ami a sorozatok világában a legnagyobb elismerésnek számít. Ez szép és jó, de a sikert hosszú, göröngyös út előzte meg. Az NBC egykori fejese, a sorozat írója, rendezője és a színészek nosztalgiáztak nemrégen és megosztottak olyan információkat is, amiket eddig nem igazán hangoztattak.

A csatorna egykori fejese szerint az ER mellé terveztek egy másik, nagy nézettséget vonzó sorozatot, ám nem volt elég pénzük ahhoz, hogy több helyszínen, neves színészeket foglalkoztassanak. Warren szerint úgy vágtak bele a pilotba, hogy tudták, ha készül is sorozat belőle, nem sokáig lesz képernyőn, mert a műsor témája bizonyos határokat feszeget. Jól gondolták. Warren szerint félve fektették bele pénzüket a projektbe. és kétszer majdnem fel is hagytak a tervvel.

A pilot forgatókönyve elkészült, a költségekből faragni kellett, és senkit nem találtak alkalmasnak arra, hogy Chandler szerepét eljátsza. Az eredetileg Six of One elnevezésű projektben több huszas éveik végét járó ember életét követhettük volna nyomon, annak tudatában, hogy a történet a karakterek sikertelen életére koncentrált volna. Hat barát története, akik egy nagy amerikai városban élnek, de nem jött nekik össze az élet, sem meló, sem barátok. Ezt túl depressziós témának találták, majdnem eldobták a forgatókönyvet, átírták és megszületett a Jóbarátok.


Fotó: Warner Bros / Neal Peters

Megkezdődött a casting, és újabb problémák elé néztek. Chandler jól megírt karakterét rengetegen próbálták meg elsajátítani, de nem jártak sikerrel. A producerek Matthew Perryt is behívták, ám ő akkor foglalt volt, másik tévénél, másik sorozatban játszott. Legalább húsz színészt megnéztek, és majdnem Craig Berkot választották Chandler szerepére, akit Matt LeBlanc ajánlott be. Craig elolvasta a forgatókönyvet, és lepasszolta a projektet, mint utólag kiderült, elvesztette azt. Mindenki biztos volt abban, hogy Chandlert lesz a legkönnyebb kicastingolni, akkor még nem is sejtették, hogy mennyi pénzbe és energiába fog fájni nekik Jennifer Aniston megszerzése. Matthew-t kiírták sorozatából, és elsőre meggyőzte a casting menedzsereket.

Monica karaktere következett. A rendező Monicát nimfomán elmebetegnek képzelte el, és sok színészt rendelt oda a castingra. Courtney Cox ügynökén keresztül jutott be a sorozatba, és levette a lábáról a zsűrit, akik Rachel szerepét szánták neki, ám ő Monicát szerette volna alakítani.

Joey szerepére két színészt hívtak, és egyöntetűleg Matt LeBlancot választották ki, aki sebes orral ment a szereplőválogatásra. Előző nap szólt neki ügynöke ez ügyben, és igent mondott a válogatásra, de aznap már annyira be volt rúgva, hogy elesett, és sebbel az orrán csinált magából bolondot, sikeresen. Joey egyébként a pilot előtti vázlatokban még okos és talpraesett személyként volt jellemezve, de Matt annyira jól játszotta Joey komikus oldalát, hogy átírták az alapkoncepciót. A castingon cowboy kalapban, magasszárú csizmában és szakadt farmerben küzdött meg Joey szerepéért.

Rachel karakterére már előre kinéztek egy fiatal hölgyet, aki nem volt hajlandó otthagyni jól menő sorozatát, így teljesen váratlanul esett a választás Jennifer Anistonra. Jennifer – ahogyan George Clooney is – rengeteg pilottal próbálkozott, és mindet eltörölték. A rendező belebotlott a lesújtott Anistonba, akinek megígérte, hogy keresnek neki valami melót náluk. A kinézett személy nemet mondott, jött Jennifer, és kiharcolta magának a szerepet, amit követően a CBS-csatorna fejéhez ment egyenesen, és sírva kérte, hogy írják ki ottani sorozatából.

Nem voltak biztosak Jenniferben, ezért a másodvágáshoz kicastingoltak egy másik színésznőt, Lisa Kudrow-t, aki Rachelként nem volt meggyőző, de a producer a kezébe nyomott egy papírt, amin Phoebe szövege volt. Sikeresen castingolt a bolond lány alakítására.

David Schwimmer már a Jóbarátok előtt is mindig el tudta magát foglalni valamivel. A színész-rendező éppen színházban játszott, és ügynökét is arra kérte, semmilyen ajánlatra ne mondjon igent, mikor ügynöke felhívta figyelmét a projektre. Ross alakítására David volt az első és egyetlen jelölt, őt elsőként, a hivatalos castingok megkezdése előtt beválogatták, körülbelül egy évvel a pilot forgatása előtt.

A stáb és a színészgárda készen állt, leforgatták a pilotot, ami elég negatív visszajelzést kapott. Sokan nemtetszésüket fejezték ki az intro és az érthetetlen poénok miatt. Akkor – mint minden más amerikai sorozatot, aminek a tesztvetítése nem ér el sikereket –, megpróbálták kisebb csatornáknak eladni, nem sok sikerrel. A színészeket hónapokra lekötötték, és újabb hónapokat vett igénybe az új pilot elkészítése, a reklámok és a jogok, a tesztelés a nagyközönségen. Másfél évnyi szenvedés után az NBC-csatorna döntött, 1994-ben berendelte a sorozatot, és 2004-ben óriási szívfájdalommal, de véget vetett neki.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek