Starity

Kenneth Branagh újabb Shakespeare-művet dolgoz fel

2012. május 15. 15:03   |   Szerző: ophely88

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kenneth a San Fransisco Filmfesztiválon életműdíjat vehetett át rendezéseiért és nyilatkozott jövőbeli projektjeiről, amelyek közt a Macbeth feldolgozása is szerepel.

hirdetés
Kenneth Branagh újabb Shakespeare-művet dolgoz fel

A Shakespeare-művek feldolgozásaival elhíresült Kenneth, akit legutoljára az Egy hét Marilynnel című filmben láthattunk, Sir Laurence Olivier szerepében, életműdíjat kapott kíváló rendezési munkájáért a San Francisco Filmfesztiválon. A rendező, producer, színész a legismertebb személyiségek egyike, akik Shakespeare remekműveit dolgozzák fel és elismerik munkájukat.

Branagh, aki örömmel vette át a díjat, mesélt arról, hogy mi ösztökélte arra annak idején, hogy rendezzen.

„Filmeket nézve és színházakat látogatva nőttem fel -- szóval ez része önmagamnak, a kényszer, hogy elmeséljek egy sztorit. Nagy filmek kisgyerekek szemében, óriási díszletek és érzelmek, erre emlékszik a gyerekkorából a filmezésről és színházról. És ha már színház: nagy terem, nagy díszlet, hangos zajok. A Thor című filmet például azért vállaltam el, mert emlékeztetett arra az időre, mikor a családommal A nagy szökés vagy A muzsika hangja című filmet néztük a moziban. Raquel Welch volt akkoriban a mindenem, legalább 5 évet komolyodtam és idősödtem tinédzserkoromban, mikor megismertem a munkásságát.”

A színész színházban eltöltött fiatalkora után rendezni kezdett, és filmes céget hozott létre, ami a mai napig sem profitál túl jól. Azt mondja, veszteséges a cége.

“Filmes céget alapítottam, ésszerűnek és jó lépésnek tűnt, de soha nem gondoltam bele, hogy mi lesz akkor, ha majd szinte senkit nem fog érdekelni a munkám. Oka van annak, hogy továbbra is rendezek és nem szüntetem meg a céget, és ez nem a pénz. Soha nem boldogultunk de legalább volt mit csinálnunk„ – mondta a sztár, aki azt is bevallotta, hogy mellélőtt a Thor című filmmel és nem vállalta a második rész rendezését.

Producerként 1993-ban a Sok hűhő semmiért című filmet készítette el, rendezőként pedig az V. Henrik elnevésű projektet valósította meg 1989-ben. Mindkét alkalommal ő maga volt a főszereplő is. Első produceri munkájaként beszerezte maga mellé Keanu Reeves, Thompson=„" title=" Thompson”> Thompson és Kate Beckinsale színészeket, míg Derek Jacobit a V. Henrik nevű filmjébe sikerült elnyernie. Julie Christie beválogatásával 1996-ban elkészült a Hamlet, 2000-ben a Lóvátett Lovagok, 2006-ban az Ahogy tetszik és most, a Macbeth című mestermű készül el Branagh feldolgozásban.

“Szeretnék több Shakespeare filmet készíteni. A film, amit kinéztem, annak nevét nem mondhatom ki ebben az épületben. De ez egy Shakespeare film és egy skót királyról szól.”

Kenneth tehát talán babonás, de őt ez sem tartja vissza attól, hogy filmre vigye a kinézett sztorit, és szerinte a nézőnek sem kellene félnie a Macbeth- átoktól. Mint az köztudott, a Macbeth-átok azokat a művészeket éri, akik nevüket adják a műhöz, legyen az akármelyik földrészen vagy akármelyik országban. Sokan magát a címet sem merik kimondani, ezért gyakran ”az a darab„ vagy ”az a skót tragédia" néven emlegetik. Sokan vállaltak már szerepet színdarab vagy filmfeldogozásban, Ian McKellen, Jeremy Brett, Sean Bean, nemrégiben Sir Patrick Stewart és tavaly Kállay Molnár Péter is arról panaszkodott, hogy utólérte őt is a macbethi-átok.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek