Starity

Cannes-i Filmfesztivál összefoglaló — I. rész

2012. május 30. 11:11   |   Szerző: ophely88

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Terítéken a gazdasági válság, a filmipar, kommersz kontra független filmek. Érkeznek az animált Bosszúállók, Az éhezők viadala-paródia, regényadaptációk és életrajzi filmek a kínálatban. Filmberendelések dögivel.

hirdetés
Cannes-i Filmfesztivál összefoglaló — I. rész

Május 16-án kezdődött és 27-én ért véget a Cannes-i Filmfesztivál. Sem az időjárás, sem a filmipar pénzügyi helyzete nem segített a szervezőknek. Az eső eláztatta a sztárokat és riportereket, bedöglött vásznak és elmaradt vetítések vártak a megjelentekre. A nyitó és záró est ceremóniáját Bérénice Bejo tartotta, idén Nanni Moretti lett a filmfesztivál elnöke, a zsűriben ott ült még Diane Kruger, Ewan McGregor és Tim Roth is. Természetesen ez a rendezvény sem zajlott botránymentesen. Az idei fesztiválon a díjra jelölt filmek mindegyikének férfi rendezője volt, ezért a filmes rendezvény a szexizmus vádjainak elsimításával kezdődött. Majd jött az eső, ami elmosta a ceremóniát, és megérkezett egy váratlan vendég, a lesifotósok kedvence, az általuk Csigusz névre elkeresztelt csiga, ami a riporterek szerint a dán Slug Invasion (Csiga invázió) című film premierjére mehetett, ám azt lekéste, mivel a vörös szőnyeges lépcsőket annak elejétől két nap alatt érte el. Sztárrá vált, senki nem lépett rá.

Életjelet adott Sacha Baron Cohen is, aki új, A Diktátor című filmjét lett volna hivatott reklámozni ahelyett, hogy bohócot csinál magából.

Körülbelül ennyi poén jutott a ceremóniára, amely azzal vette kezdetét, hogy a fesztivál rendezői a válság filmiparra való hatásáról beszéltek. A baj nagyobb, mint az gondoltuk, most már Amerika is szűkmarkúan válogat a levetített filmek között, és csak azt veszi meg, amit nagyon muszáj. Forgalmazóra és terjesztőre talált a Lawless című film (Shia LaBeouf, Gary Oldman, Tom Hardy, Jessica Chastain) és a Kristen Stewart főszereplésével készített On The Road. A Dead Man Down, Noomi Rapace és Colin Farrell szereplésével most már biztosan eljut az amerikai mozikba, ahogyan Liam Hemsworth, Gary Oldman, Harrison Ford thrillerje, a Paranoia is.

Díjat nyert Az élet fája és Robert Pattinson Cosmopolisa, amit David Cronenberg rendezett, azon kevesek közé tartozik, amelyeket amerikai forgalmazók és terjesztők segítenek az érvényesülésben. Osztatlan sikert aratott a Holdfény királyság, melynek főbb szerepeit Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Tilda Swinton és Harvey Keitel kapta. Audrey Tautou új projektje, a Thérèse Desqueyroux kevésbé lett sikeres. Bemutatták a Rust & Bone című drámát Marion Cotillard és Matthias Schoenaerts főszereplésével, akit már most Jean Dujardin Oscar-díjas utódjaként emlegetnek. 13 felújított kópiájú nagyjátékfilmet, két rövidfilmet és négy dokumentumfilmet mutattak be a már említett filmeken kívül a klasszikusok között, mint például Spielberg Cápája. A rendezvény a filmes berendelésekről is szól, amiben dúskálhatunk.

Pierce Brosnan és Dominic Cooper a November Rain című drámában lesz látható, míg dokumentumfilm készül Nelson Mandela életéről is a jövő évben ugyanannál a filmstúdiónál.

Amy Adams a Dark Places című könyv filmfeldolgozásában kap szerepet, míg Nicole Kidmant szemelték ki Rebekah Brooks alakítójának. Rebekah angol újságíró, aki egy nagy politikussal együtt sztárok és a királyi család tagjainak telefonját törette fel évek óta.

Alec Baldwin bejelentette, hogy a tavalyi legprofitálóbb filmes műfaja az animációs film és mese, ennek örömére elkészül az animált Bosszúállók, Rise of the Guardians néven, amelyben ő, Jude Law és más egyelőre meg nem nevezett nagy sztárok adják hangjaikat olyan nagy hősöknek, mint a húsvéti nyuszi, télapó, fogtündér, stb, akik a világot mentik meg a filmben.

Érkezik a Sikoly, a Vámpírok szívnak és a Bazi Nagy Filmek fekete humoros íróinak új filmje, Starving Games címen, ami Az éhezők viadala alapján készült, de a legutolsó Harry Potter- és Sherlock Holmes-filmből is láthatunk majd kigúnyolt szereplőket, rövidebb cselekményeket, vegyítve a paródia történetével, amelyben Miss Fatevina versenyzik egy másik kiválasztott fiatallal, hogy a kormány őt nevezze ki a legodaadóbb hősnek. A feladat nem egyszerű, a szatírikus filmben az nyer, aki egy gyorsétkezdében a legtöbb kaját tudja megenni két nap alatt.

Jude Law Richard E. Grant társaságában fog széfeket feltörni új fekete komédiájában, ami a Dom Hemingway címet kapta. Jude egy londoni rabló lesz, aki 12 évet töltött a sitten, és onnan kiszabadulva bosszút áll mindenkin, akit annak idején nem sikerült kifosztania.

Pedro Almodovar új filmjét, a Los Amantes Pasajerost Javier Camara és Cecilia Roth szereplésével fogja forgatni. A történet szerint egy Mexikóba induló repülőjáraton életveszélyes helyzetbe kerülnek az utasok, és az ő érzéseiket, talán utolsó óráikat követhetjük nyomon. Az alapötletet már árulták, amiből Amerika nem kért, ellentétben az Egyesült Királysággal és Kanadával.

Colin Firth együtt dolgozik majd Reese Witherspoon színésznővel a Devil's Knot című krimiben, és Rupert Everett rendezi az Oscar Wilde életéről szóló The Happy Prince életrajzi drámát, egykori kollégájával, Colinnal a főszerepben. Az Oscar-díjas színész Mad Dogs and Englishmen projektjében Noel Cowardot fogja alakítani.

Cate Blanchett és Mia Wasikowska főszerepeket alakít majd a Carol című filmben, ami a Só ára elnevezésű könyv filmadaptációja. Mia Richard Ayoade Dosztojevszkij feldolgozásában, A hasonmásban játszik Jesse Eisenberg mellett, amelynek forgatása nemsokára kezdődik.

Duncan Jones életrajzi filmet készít a Bond-könyvek írójáról, Ian Flemingről. A színészekről még nem tudni semmit.

Az eseményen több trailert is bemutattak még meg nem jelent filmekhez, így például az Only God Forgives (Ryan Gosling – Nicolas Winding Refn) és a Filth (James McAvoy) című dráma előzetesét is leadták a nagyérdeműnek az első napokban.

Ryan az Only God Forgives című filmben

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek