Starity

Az okostelefonok károsítják a szemet

2012. június 01. 18:06   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A britek ismét találtak kivetnivalót valamiben: ezúttal az okostelefonok káros hatásait elemezték.

hirdetés
Az okostelefonok károsítják a szemet

Olykor napi több mint tízszer kell ránéznünk a telefonunkra, nem igaz? Nos, a legújabb kutatás szerint legjobb lenne, ha felhagynánk a képernyő bámulásával, mivel az okostelefonok károsítják a szemet!

A britek szerint tízből egy ember (legalább) a telefonja megszállottja, nemcsak iskolába, munkahelyre, hanem illemhelyre és a takaró alá is magával viszi. Sajnos a helyzet kezd egyre elharapózni, hiszen a hazai tulajdonosok körében is egyre elterjedtebb az okostelefon használata, amely a felhasználók körében fejfájást és homályos látást okozhat.

Több cég is bekapcsolódott a kutatómunkába: kiderült, hogy az emberek hetven százaléka előnyben részesíti az óriás képernyővel rendelkező technikai kütyüket, míg a 30-44 éves korosztály preferálja inkább a régi kinézetű, apró képernyős mobilokat. A felhasználók naponta átlagosan 10-20 alkalommal nézik meg a telefonjukat hívás, SMS esetén, ám itthon sokkal rosszabb a helyzet: az ingyenes Facebook-szolgáltatásnak köszönhetően a tinédzserek le sem tudnak szállni a mobilról, sokszor még a tanórák alatt is az interneten lógnak, ami amellett, hogy megnehezíti a jó érdemjegyek szerzését, még a kutatás szerint szemroncsoló hatással bír.

A szemorvosok nagy része meg van győződve arról, hogy az ilyen súlyos telefonfüggőség rövidesen azt fogja eredményezni, hogy a tulajdonosok negyedének szemüvegre lesz szüksége (csakúgy, mint az állandó számítógéphasználat miatt).

De mi is az oka, hogy egy apró készülék káros hatással van a szemre?

Először nevetségesnek hangozhat, azonban ha jobban belegondolunk, bármekkora képernyővel is rendelkezik az okostelefonunk, a betűk többnyire rendkívül aprók. Jó esetben persze ezek nagyíthatóak, azonban legtöbbször ezt a funkciót nem használják, így hosszú távú használat után előfordulhat, hogy az állandó erőltetés miatt a képernyő olvasása is nehézkesnek bizonyul. A megkérdezettek húsz százaléka például azt kívánja, bárcsak nagyobb betűk jelennének meg telefonjaikon, mert, ha van is nagyító funkció, legtöbbször annyira sietnek, hogy nem élnek vele.

Mr Rob Morris medikus kommentált a hírekre: „A modern technológiának hála élvezhetjük a szociális közösséget, bárhol is vagyunk. Azonban sajnos nem vagyunk figyelemmel arra, hogy hihetetlenül káros hatással van mindez a szemünkre, különösen a farkasvakságban szenvedőknek. Egyre több nyomásnak tesszük ki a szemünk, és egyre több embernek van szüksége fiatalkorban szemüvegre – a legtöbbjük pedig saját akaratából elutasítja a viselését! Egyetlen jó hír van: segítségért bármikor lehet szemészekhez fordulni, csak vannak esetek, amikor bizony késő.”

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek