Starity

Megkülönböztetve érzik magukat az amerikai tévénézők

2012. június 15. 09:09   |   Szerző: ophely88

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nemrégiben a kritikusok indították el a lavinát, de most már a nézőket is zavarja, hogy nem találnak olyan műsort a tévében, amiben megfelelő lenne a casting bőrszín és a karakterek szexuális hovatartozása szempontjából.

hirdetés
Megkülönböztetve érzik magukat az amerikai tévénézők

Az HBO Csajok című sorozata ráébresztette a nézőket arra, hogy nem szívesen néznek televíziót, mert az abban szereplő színészek bőrszíne nem egyezik meg az övékével vagy a karakterek szexuális hovatartozása miatt kapcsolnak el. A népszerű sorozat, amiben néhány huszonéves lány életébe nézhetünk bele, a kritikusok nagy kedvence lett. A sok brooklyni szereplőt felvonultató szériában minden színész fehér bőrű, akik szexuális hovatartozásukkal sincsenek tisztában és nem is foglalkoznak azzal.

Néhány napja debütált a Bunheads, balerinákról szóló sorozat, amelyben szintén csak fehér bőrű főszereplők vannak. Sokan azóta is lázonganak a közösségi oldalakon és panaszlevelekkel bombázzák a TV csatornákat, hogy jelezzék, ők és gyermekeik mennyire megsértve érzik magukat, és milyen rossz érzést kelt bennük, amiért ők úgymond meg vannak különböztetve.

A Bunheads című sorozat jól nyitott ám egyből kereszttűzbe került, amiért a nem fehér bőrű színészeknek egyetlen sornyi szöveg sem jutott és balett közben is ők szorultak a hátsó sorokba. A Grace Klinika című sorozat megalkotója, Shonda Rimes látványosan támadta az ABC-csatornát, és ezzel egy lavinát indított el. A Csajok forgatókönyvírója, rendezője, vágója és egyben főszereplője, Lena Dunham nem győz magyarázkodni ez ügyben.

Dunham elmondta, hogy a történetet saját tapasztalataiból merítette, és mivel életében addig nem volt dolga nem fehér bőrű emberrel, nem is vitte bele azt a szálat a sorozatba. A magyarázatot megtámadták és egyenesen a csatornának küldték panaszkodó leveleiket az aggódó szülők, akik akkor már azt is hozzá tették, hogy nem fognak egy olyan műsort nézni vagy engedni gyerekeiknek, hogy nézzék, amiben mindenki fehér bőrű és néhány főbb karakter szexuális hovatartozása nem tisztázott, zavarba ejtő.

Egy olyan világban, ahol a média formálja a közízlést, nem fogadhatják el a nézők, hogy egy kövér lány félmeztelenül mutatkozzon valaki más combján feküdve vagy két rockernek kinéző fiatal férfi csókolózzon a kamerák kedvéért mert az összezavarja a gyermek értékrendjét, mindamellett bőrszín, szexuális hovatartozás vagy vallás miatt kirekesztve érezhetik magukat a fiatal nézők.

Shonda szerint a Bunheads ugyan családi műsor, amiben nincsenek drogos fiatalok és szexjelenetek, de a probléma továbbra is megmarad. Rimes a sorozatkészítő cégeket hibáztatja és kiemeli, hogy a mai világban, amikor az etnikumok keverednek és a fiatalok megszállottan bámulják a tévét, nem lenne szabad befolyásolni a fiatal nézőket.

Utólag azt is megemlíti, hogy szégyenszemre, aki nem érzi magát rosszul bőrszíne vagy vallása miatt, tisztában van nemi és szexuális hovatartozásával, az sem feltétlenül szeretne melegeket látni minden sorozatban. Fejezte be mondandóját Shonda, aki szerint vérlázító, hogy a mostanság tévében mutatott sorozatokban többnyire melegek vannak a főszerepekben.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek