Starity

Elbukott az ACTA - nem kémkednek a felhasználók után

2012. július 04. 21:09   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hamisítás elleni kereskedelmi megállapodást elutasította az Európai Parlament. A stúdiók dühöngenek, hiszen rengeteg pénzt öltek az egyezmény megalkotásába.

hirdetés
Elbukott az ACTA - nem kémkednek a felhasználók után

Fellélegezhetnek az internetezők, az Európai Parlament nagy többséggel elutasította az ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement- hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás) egyezményt. Korábban Magyarország is aláírta a paktumot, érvénybe mégsem fog lépni.

Az ACTA 2011 októberében született meg, és kezdettől fogva nagy vitát váltott ki, főleg emberi jogi aggályossága miatt. Európa-szerte tüntettek ellene, többek között Lengyelországban, és hazánkban is. Amennyiben életbe lépett volna az egyezmény, az internet ellenőrzése az állami hatóságok kezébe került volna. A szolgáltatók átvizsgálhatták volna a felhasználok adatforgalmát illegálisan megszerzett, vagy megosztott jogdíjas tartalmak után kutatva.

Mivel az illegális fogalma nem volt pontosan meghatározva az egyezményben, akár az is illegálisnak minősülhetett volna, ha a Starityról letöltöd a kedvenced fényképét.

A szankciók a pénzbírságtól az internetről való letiltáson keresztül a börtönbüntetésig terjedtek az elképzelés szerint. Az egyezmény homályos megfogalmazása és a polgári szabadságjogok erős korlátozása miatt nem csoda, hogy az Európai Parlament képviselői nagy arányban leszavazták.

Az Amerikai Moziszövetség, amely aktívan közreműködött az egyezmény létrejöttében, csalódásként könyvelte el az európai döntést, hozzátéve, hogy a paktum elutasítása érdemben nem változtat semmin.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek