Starity

A Facebook-függőség: 7 lépésben a függőség ellen

2012. július 19. 16:04   |   Szerző: judy91

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sorozatunk harmadik és egyben utolsó részében a Facebook-függőség leküzdéséhez szeretnénk nektek néhány tippel szolgálni.

hirdetés
A Facebook-függőség: 7 lépésben a függőség ellen
Fotó: Thinkstock

Már két korábbi cikkünk is foglalkozott a Facebook-függőség kérdéskörével – az első részben a jelenség okait tártuk fel, a másodikban pedig a tünetekről írtunk nektek. Ezen két összetevő nélkül aligha találhatnánk megoldást magára a problémára, azaz a Facebook-függőségre.

Sokunknak fel sem tűnik, mennyire rabjává váltunk a Facebooknak. Hosszú órákon át képesek vagyunk az ismerőseink fotóit böngészni, „like”-okat szórni és begyűjteni, általunk hasznosnak vélt cikkeket megosztani, és életünk minden apró-cseprő mozzanatáról az üzenőfalunkon tudósítani. Ha sikeresen felismertük a megszállottság tüneteit, néhány egyszerű lépéssel úrrá is lehetünk a Facebook-függőségünkön!

Természetesen a lépések betartása még nem jelenti azt, hogy fel kellene hagynunk a facebookozással – a cikk inkább arra próbál buzdítani, hogy vegyük észre, mikor visszük túlzásba a használatát, és e helyett inkább építő jelleggel, számunkra hasznos módon csatlakozzunk rá.

1. Ismerd fel a függőség jeleit!
Egy napnál tovább képtelen vagy meglenni anélkül, hogy bejelentkeznél a Facebookodra? Inkább későn fekszel le és korán kelsz, csak hogy minél kevesebb üzenőfali bejegyzésről maradj le? A barátaiddal alig beszélgetsz a Facebookon kívül? Akkor bizony függő vagy! A legnehezebb feladat a tünetek felismerése, azonban ez a „gyógyulás” első lépése. Múlt heti cikkünk ehhez nyújt számodra segítséget.

2. Kérdezd meg magadtól, mit csinálsz a Facebookon!
Ahelyett, hogy felmész a Facebookra, és időről időre a bűvkörébe kerülsz, inkább tudatosítsd magadban, hogy mi köt téged a közösségi oldalhoz. Kérdezd meg magadtól, hogy milyen hatással van az életedre, például az egészségedet illetően. Ne feledkezz meg arról sem, hogy milyen előnyei lehetnek a böngészésnek – próbáld meg kizárólag ezekkel a valóban értékes és hasznos dolgokkal tölteni az idődet, és erre is csak meghatározott időt „engedélyezz” magadnak! Jegyezd fel egy teljes héten át, hogy mit csinálsz a Facebookon! Válaszolj őszintén a következő kérdésekre:

  • Csak azért lépsz fel a Facebookra, hogy visszaigazold a jelöléseket, megnézd, milyen új képeket, videókat vagy bejegyzéseket osztottak meg az ismerőseid az üzenőfalukon? Akkor te bizony a jelentéktelen dolgok rabja vagy! És hagyni, hogy ezek a lényegtelen események töltsék ki az egész napunkat, hosszú távon nem hat kedvezően az életünkre.
  • Céltalanul bolyongsz a Facebookon? Épphogy visszaigazolta a jelölésedet az egyik barátod, máris az ő ismerősei közt böngészel, azt keresed, melyikük lehetne a te ismerősöd is, és megöl a kíváncsiság, hogy mit csinálnak éppen? Ha mindez túl ismerősen hangzik számodra, akkor több mint valószínű, hogy a Facebookon töltött időd céltalanná vált.
  • Elnéző vagy magaddal szemben a munka vagy a tanulás miatt? Még ha valaki csupán üzleti okokból is használja a Facebookot, az ügyfelekkel való kapcsolattartás „munka” címszó alatt könnyedén átfordulhat hagyományos ismerkedésbe. A tanulásra is igaz ez: amikor a házi feladat megírásához kérsz segítséget a barátaidtól a Facebookon, észre sem veszed, hogy bár a leckéd még közel sincs kész, de te már réges-rég másról cseverészel a chaten. A fenti helyzetek elkerülése érdekében muszáj elkülönítenünk egymástól a munkát és a szórakozást úgy, hogy mindkét tevékenységre meghatározott időt hagyunk magunknak.
  • Az a bizonyos barát tényleg barát? Mennyire kifizetődő barátságot fenntartani olyasvalakivel, akivel még sosem találkoztál, és csak azért álltok kapcsolatban egymással, mert az egyik személyes ismerősöd barátjának a barátja? Ezek a kapcsolatok ahelyett, hogy segítenének téged valóban értékes időt a Facebookon tölteni, inkább csak függővé tesznek.
  • Van olyan Facebookos tevékenység, amely személyes vagy szakmai szempontból hasznos számodra? Légy őszinte magaddal!

3. Döntsd el, ezek közül melyik értékes tevékenység!
Akármi is legyen az oka a Facebookon töltött időnek, a határok számítanak, és az, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mi értékes és mi az, ami nem segít megfékezni a rossz internetezési szokásainkat. Kapcsolattartás a távol élő rokonokkal? Segítség a munkában vagy a tanulmányainkban? Szinte mindegy, milyen ürüggyel ülünk le a közösségi oldalak elé, a lényeg a mértéktartás, és hogy tisztázzuk magunkban az alábbi kérdéseket:

  • Élvezed, amit csinálsz? Ez az élvezet arányban van a többi tevékenységgel, amit az életed más területein űzöl?
  • Úgy érzed, köteles vagy az ismerőseid Facebookos üzeneteire válaszolni, még akkor is, ha nem szeretnél?
  • Melyek a Facebook azon területei, amelyeket személyes vagy szakmai szempontból hasznosnak tartasz önmagadra nézve? Nagy segítséget nyújthat, ha ezekről listát írsz, kiszűrve általa a negatív hatású és jelentéktelen tevékenységeket.

4. Próbálj meg időnként elszakadni a Facebooktól, és nézd meg, hogyan boldogulsz!
A cikk célja természetesen nem az, hogy teljes mértékben lebeszéljen a Facebook használatáról, kivéve persze, ha te magad ezt szeretnéd elérni. Az viszont nagyon előnyös lehet számodra, ha időnként választasz egy különleges találkozót vagy bulit, és kikötöd magadnak, hogy az esemény teljes időtartama alatt mellőzöd a Facebookot. Olykor az előkészületek vagy az utazás is igényelhet extra időt, amelyet szintén a Facebook nélkül érdemes eltölteni – tortasütés egy születésnapi bulira vagy nagytakarítás, mielőtt megérkeznének a vendégek – felejtsd el a Facebookot, és helyette koncentrálj a feladataidra!

5. Iktass ki minden Facebookos „kényszertevékenységet”!
A lenti tippek segítségével nem kell lemondanod a Facebook nyújtotta örömökről, mégis könnyedén átállhatsz a mértékletes használatára:

  • Szokj le az adatlapod állandó módosításáról! Ha mindennap variálod a profilképedet, azzal csak azt mutatod a külvilág felé, hogy túlzottan aggódsz a Facebookon rólad kialakult imázs miatt. Ha elégedett vagy a profiloddal, hagyd úgy, ha nem, változtasd meg, a képeidet is beleértve. Egyszer végezz teljes körű módosítást, aztán ne nyúlj hozzá huzamosabb ideig. Rengeteg felesleges bíbelődést spórolhatsz meg magadnak azzal, ha békén hagyod egy időre!
  • Hagyj fel a folyamatos állapotfrissítéssel! Mielőtt kiteszel egy újabb „unatkozom” vagy „elegem van” kezdetű bejegyzést a Facebookra, gondold át, hogy van-e értelme ilyenekkel elárasztani az ismerőseid üzenőfalát. Azzal, hogy értelmetlenségeket írsz ki, még nem fognak megoldódni a problémáid, sőt, ennek tetejébe az ismerőseid is megelégelhetik a folyamatos személyes „tudósításodat”.
  • Gondolkodj el azon, milyen gyakran használsz Facebookos alkalmazásokat. Ahhoz, hogy egy-egy ilyet kipróbálhass, engedélyezned kell számára, hogy hozzáférjen a te és a barátaid adataihoz. Mielőtt bármilyen alkalmazást is feltelepítenél, kérdezd meg magadtól: mi haszna van? Ha nem látod értelmét, jusson eszedbe, az ismerőseidnek mennyi kellemetlenséget okozhatsz az állandó játékfelkérésekkel, hiszen nekik minden egyes alkalommal el kell fogadniuk vagy el kell utasítaniuk ezeket az invitációkat. Éppen ezért csak olyan alkalmazást válassz, amelyet hasznosnak és feltétlenül szükségesnek találsz!

6. Ne csinálj versenyt abból, hány ismerősöd van Facebookon!
Ha arra hajtasz, hogy több ismerőst gyűjts össze Facebookon, mint amennyivel a való életben tartod a kapcsolatot, akkor szintén komoly függőségről beszélhetünk. Ha több ismerősöd van a közösségi oldalon, mint a valóságban, az megfelelési kényszert szül, nem pedig öröm forrásául szolgál. Élvezd a meglévő barátaid társaságát, és ne feledd: sosem késő megszabadulnod azoktól az ismerőseidtől, akik semmivel sem járulnak hozzá ahhoz, hogy élmény legyen számodra a Facebookon töltött idő.

7. Ne légy Facebook-robot!
Ha azon a mondaton kapod magad, hogy „később találkozunk Facebookon” vagy „megyek, facebookozom kicsit”, akkor itt az ideje, hogy tarts egy kis szünetet, és az internet helyett a való életben találkozz a barátaiddal. Minden egyes alkalommal, amikor azt mondod, „majd Facebookon beszélünk”, javítsd ki magad, és mondd, azt, hogy „majd találkozunk” vagy „majd felhívlak”. Ugyan kis lépések ezek, mégis hozzásegíthetnek téged ahhoz, hogy a Facebook ne az életed, csupán annak egy része legyen.

Cikksorozatunk korábbi részeit itt találod:

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek