Starity

A filmek miatt kezdik korán a nemi életet a fiatalok

2012. július 25. 12:12   |   Szerző: ophely88

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Illegálisan letöltött filmekből vagy klasszikusokból látott jeleneteket másolnak a fiatalok, kérdéseik esetén nem a szülőkhöz fordulnak – közölte egy nemrégiben elkészült felmérés.

hirdetés
A filmek miatt kezdik korán a nemi életet a fiatalok

Egy amerikai felmérés szerint a mai fiatalok érettnek tartják magukat a nagy betűs élethez, beleértve a nemi életet is. A felmérésben 1228 gyereket kérdeztek meg hat éve, akik akkoriban 12-14 évesek voltak. Arról faggatták őket, hogy mit tudnak a nemi életről, betegségekről, fogamzásgátlókról. Idén, hat évvel később ismét megkérdezték tőlük ugyanezeket a kérdéseket. A résztvevő fiatalok nagy többsége már 14 évesen elégedett volt azzal a tudással, amit az iskolában és otthon kapott, a megkérdezettek közel fele válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy gyerekként létesítene-e szexuális kapcsolatot valakivel. Úgy tűnik, sokat változott a világ, az újból megkérdezett fiatalok csaknem 65%-a vallotta be, hogy 16 évesek sem voltak, mikor elkezdték élni nemi életüket, és mindezt a média hatására kezdték el.

A fiatalok érettnek tartják magukat, a rohanó és változó világra fogva, ám a felmérés egyértelműen kimutatta, hogy az érettség még nem egyenlő náluk a mersszel. Az utolsó lökést a médiából kapják. A most felnőtté vált vagy egy két évvel idősebb emberek azt mondták, hogy a filmeket részesítik előnyben, nem vesznek újságot, és kérdéseikkel sem szüleiket vagy tanárjaikat nyaggattják, ami azért történik, mert sokak szerint kínos a beszélgetés vagy szóbeli magyarázat nem elég, látni akarják mit, s hogyan kell csinálni. A megkérdezettek többsége azt felelte, hogy kisebb korukban megtaníttatták velük, hogy kamera előtt pénzért szexuális kapcsolatot létesíteni nem szabad. Többnyire ezen okokból nem néznek pornófilmet kíváncsiságuk csillapítása érdekében, bár a felmérésben szereplő emberek azt is mondták, hogy régebben nem mertek felnőtt filmeket nézni, vagy nem tetszett nekik, mert nagyon megrendezettnek tűnt.

A héten megjelent eredmények azt mutatják, hogy a fiatalok haladnak a korral és filmeket töltettek le, az azokban látható jeleneteket próbálják pontosan lemásolni. A baj nagyobb mint azt gondolták, sokan életük első csókjára is úgy készültek, hogy előtte filmeket néztek, és megpróbálták újrateremteni a filmbéli környezetet, mozdulatokat. Egy érzelmekkel túlfűtött film nem tűnik számukra megrendezettnek, sőt tanúlságosak is. Mint kiderült, 1228 ember véleményét összevetve, sikerült 700 filmet összegyűjteni, ami segített nekik kérdéseik megválaszolásában. Népszerű volt az Amerikai szépség című film Kevin Spacey-vel, a Sztárom a párom Hugh Grant és Julia Roberts főszereplésével, a 40 nap és 40 éjszaka, az Amerikai pite, a James Bond: A Világ Nem Elég.

Nemcsak a nemi élet kapcsán, de csajozási, pasizási kérdésekben és flörtölésben is szeretnek a filmek felé fordulni, mert az levetíti az esetleges reakciókat, amiket a való életben is megtapasztalhatunk. A felmérés újból kezdetét vette, a mostani 12-14 évesektől is megkérdezték, mit tudnak a témáról, és ők már most azt mondták, hogy kíváncsiságukat csakis olyan filmek enyhíthetik, amiket ők még nem nézhetnek meg, ezért ha kell, illegálisan töltenek le filmeket, többnyire művészfilmeket. Letöltéskor nem igazán nézik a szereplőket vagy a film műfaját, a fél füllel hallott pletykák alapján töltötték le nemrégiben elég sokan a Szégyentelen és a Fekete Hattyú című filmet. Népszerű volt még körükben Ewan McGregor Young Adamje. A mostani tizenévesek elfogadóbbak a pornó filmekkel kapcsolatban, bár pár gyerek bevallotta, hogy sokszor a nemi és/vagy a szexuális hovatartozásukkal sincsenek tisztában, és mivel nem tudnak dűlőre jutni, egy filmre bízzák a dolgot.

Dr Ross O'Hara, a felmérés kiagyalója szerint az eredmények azt sugározzák, hogy a fiatalok már a rokonok szavaiban sem hisznek, a mostani fiatal generáció pedig abszolút nem érzi kötelességének, hogy gondoskodjanak a fogamzásgátlásról, mert az nem volt a filmben.

Ross szerint elszomorító, hogy a mai fiatalság már filmekből akarja tanulmányozni hogyan kell csókolózni, vagy annak megtekintése után tudja valaki eldönteni, hogy melyik nemhez vonzódik. O'Hara a hollywoodi és Hollywoodban bemutatott filmek korhatáros besorolását tartja a legnagyobb hibának, a szülők felelőtlenségét másodszámú problémaként emlegeti. Ross elmondta, hogy a gyermeki kíváncsiság nem ismer határokat, és annak ellenére, hogy egy művészfilm, mint például a Szégyentelen vagy a Young Adam választ adhat a felmerülő kérdésekre, elkeserítő a helyzet.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek