Starity

Fültágító: divat vagy ennél több?

2012. szeptember 17. 09:09   |   Szerző: Trinda

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A fültágító nemcsak a mai fiatalok körében elterjedt, népszerű önkifejezési forma, de eredete egészen az ókorig, Tutankhamon egyiptomi fáraóig (i. e. kb. 1343–1325), és Buddháig (i. e. 563 – i. e. 483) visszavezethető.

hirdetés
Fültágító: divat vagy ennél több?

Talán sokak számára meglepő, de a napjainkban oly divatos testékszer eredete egészen az ókorig visszavezethető. Sok helyen találkozhattunk már Buddha és az egyiptomi fáraó, Tutankhamon ábározlásával, de valószínű, hogy egyikünk sem fordított túl nagy figyelmet a fülükben található testékszerre.

Míg a Buddha fülében lévő fültágítónak néhányan szimbólikus jelentőséget tulajdonítanak: a nagyobb fül, jobb hallás, és ezáltal a tökéletesebb meditáció elérését jelképezhette, egyes primitív népeknél a viselőjük társadalomban betöltött helyét fejezi ki, másoknál az ellenség elijesztésére szolgált.


Már az ókori szobrokon is megjelenik ennek a sajátos testékszernek az ábrázolása

A tágított piercingek az amerikai, afrikai, óceániai törzsek körében mind a mai napig igen népszerűek. A tágítást már korán, csecsemőkorban megkezdik. Ekkor a gyermek fülét vékony csonttal vagy halszálkával kiszúrják. Amikor ehhez a mérethez már hozzászokott a fül, akkor következhetnek az egyre nagyobb ékszerek, amik készülhetnek csontból, fából, de akár még kőből is. Ezzel a módszerrel gyakran hatalmas méretet érnek el.

Az etiópoknál a fiatal asszonyok ajkának tágítása terjedt el. A módszer hasonló a fent leírtakhoz. Itt először egy lyukat vágnak az ajakba, majd kb. 2 cm vastag fadarabkát, „fatányért” raknak a lyukba. A fájdalmas, és hosszú gyógyulást követően a tányért egyre nagyobbra, és nagyobbra cserélik. A végső méret akár elérheti a 25 cenitmétert. A szokás szerint a lyukakat általában egy női rokon készíti, viszont a fiatal asszony saját maga cseréli a faékszert.

A fejlett társadalmakban, így nálunk is a divat része, kiegészítő, az önkifejezés eszköze. Elmondhatjuk, hogy a mai fiatalság divateleme lett a fültágító. Nemtől függetlenül elsősorban az igazi egyéniségek fülét díszíti.

Néhány jó tanács azoknak, akik cikkünk olvasása közben kaptak kedvet a fültágításhoz:

  • Ha teljesen szűz valakinek a fülcimpája, akkor először fülbevalót kell hordani.
  • A belövéssel roncsolódnak a szövetek, ezért javasolt inkább kiszúratni a lyukat.
  • Amikor már bent van a fülbevaló, és a fülcimpa is begyúgyult, akkor elekzdődhet a fültágítás.

A fültágításhoz nincs szükség másra, csak türelemre, ugyanis mindig csak 1-2 millimétert szabad tágítani, különben fájdalom, gennyezés lép fel. A fülbevaló után jöhet a fogpiszkáló, majd a nyalókapálcika és így tovább. A folyamat akár hetekig, hónapokig eltarthat, míg a kívánt eredményt el nem érjük. Ne felejtsük el, hogy nagyon fontos közben a seb rendszeres fertőtlenítése.

Türelmetleneknek javasoljuk, hogy keressenek fel szakembert, aki nagyon gyorsan megoldja a folyamatot azzal, hogy szikével vág egy lyukat a fülbe, ráhúzza a tágítót, és már kész is. Nem hangzik túl jól, viszont gyors, és nem utolsó sorban megvan az az előnye, hogy ha ráununk az ékszerre, akkor egyszerűen kivesszük a tágítót, és a helyén csak egy kis vonal marad.

A fültágító bármennyire szép, divatos, ne felejtsük azért el, hogy nem teljesen veszélymentes, és arra is ügyeljünk, hogy ne essünk túlzásokba.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek