Starity

Fültágító: divat vagy ennél több?

2012. szeptember 17. 09:09   |   Szerző: Trinda

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A fültágító nemcsak a mai fiatalok körében elterjedt, népszerű önkifejezési forma, de eredete egészen az ókorig, Tutankhamon egyiptomi fáraóig (i. e. kb. 1343–1325), és Buddháig (i. e. 563 – i. e. 483) visszavezethető.

hirdetés
Fültágító: divat vagy ennél több?

Talán sokak számára meglepő, de a napjainkban oly divatos testékszer eredete egészen az ókorig visszavezethető. Sok helyen találkozhattunk már Buddha és az egyiptomi fáraó, Tutankhamon ábározlásával, de valószínű, hogy egyikünk sem fordított túl nagy figyelmet a fülükben található testékszerre.

Míg a Buddha fülében lévő fültágítónak néhányan szimbólikus jelentőséget tulajdonítanak: a nagyobb fül, jobb hallás, és ezáltal a tökéletesebb meditáció elérését jelképezhette, egyes primitív népeknél a viselőjük társadalomban betöltött helyét fejezi ki, másoknál az ellenség elijesztésére szolgált.


Már az ókori szobrokon is megjelenik ennek a sajátos testékszernek az ábrázolása

A tágított piercingek az amerikai, afrikai, óceániai törzsek körében mind a mai napig igen népszerűek. A tágítást már korán, csecsemőkorban megkezdik. Ekkor a gyermek fülét vékony csonttal vagy halszálkával kiszúrják. Amikor ehhez a mérethez már hozzászokott a fül, akkor következhetnek az egyre nagyobb ékszerek, amik készülhetnek csontból, fából, de akár még kőből is. Ezzel a módszerrel gyakran hatalmas méretet érnek el.

hirdetés

Az etiópoknál a fiatal asszonyok ajkának tágítása terjedt el. A módszer hasonló a fent leírtakhoz. Itt először egy lyukat vágnak az ajakba, majd kb. 2 cm vastag fadarabkát, „fatányért” raknak a lyukba. A fájdalmas, és hosszú gyógyulást követően a tányért egyre nagyobbra, és nagyobbra cserélik. A végső méret akár elérheti a 25 cenitmétert. A szokás szerint a lyukakat általában egy női rokon készíti, viszont a fiatal asszony saját maga cseréli a faékszert.

A fejlett társadalmakban, így nálunk is a divat része, kiegészítő, az önkifejezés eszköze. Elmondhatjuk, hogy a mai fiatalság divateleme lett a fültágító. Nemtől függetlenül elsősorban az igazi egyéniségek fülét díszíti.

Néhány jó tanács azoknak, akik cikkünk olvasása közben kaptak kedvet a fültágításhoz:

  • Ha teljesen szűz valakinek a fülcimpája, akkor először fülbevalót kell hordani.
  • A belövéssel roncsolódnak a szövetek, ezért javasolt inkább kiszúratni a lyukat.
  • Amikor már bent van a fülbevaló, és a fülcimpa is begyúgyult, akkor elekzdődhet a fültágítás.

A fültágításhoz nincs szükség másra, csak türelemre, ugyanis mindig csak 1-2 millimétert szabad tágítani, különben fájdalom, gennyezés lép fel. A fülbevaló után jöhet a fogpiszkáló, majd a nyalókapálcika és így tovább. A folyamat akár hetekig, hónapokig eltarthat, míg a kívánt eredményt el nem érjük. Ne felejtsük el, hogy nagyon fontos közben a seb rendszeres fertőtlenítése.

Türelmetleneknek javasoljuk, hogy keressenek fel szakembert, aki nagyon gyorsan megoldja a folyamatot azzal, hogy szikével vág egy lyukat a fülbe, ráhúzza a tágítót, és már kész is. Nem hangzik túl jól, viszont gyors, és nem utolsó sorban megvan az az előnye, hogy ha ráununk az ékszerre, akkor egyszerűen kivesszük a tágítót, és a helyén csak egy kis vonal marad.

A fültágító bármennyire szép, divatos, ne felejtsük azért el, hogy nem teljesen veszélymentes, és arra is ügyeljünk, hogy ne essünk túlzásokba.

  twitter 
hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek