Starity

A skandináv komikusok nem tudnak betörni a filmiparba

2012. augusztus 12. 12:12   |   Szerző: ophely88

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Edinburgh Fesztiválon beszéltek legnagyobb szívfájdalmukról a komikusok, akik szerint esélyük sincs érvényesülni a filmiparban mert megbélyegezték őket.

hirdetés
A skandináv komikusok nem tudnak betörni a filmiparba

A héten kezdődött Edinburgh Fesztiválon – a szokásokhoz híven – most is bemutatkoztak a meghívott országok komikusai és stand up remekei vagy visszatértek. Az Edinburgh Fesztivált minden évben Augusztus elején tartják meg, amelynek keretében a világ minden részéről érkező nevettetők lépnek fel, és emellett megbeszélik a komédiafilmek világában előző évben történt eseményeket.

Idén is felszólaltak a skandináv nevettetők, akik közönségdíjas szereplésük után szomorúan meséltek arról, hogy tehetségüket kamatoztatnák a filmiparban, de erre nem nagyon adnak nekik esélyt. Elkeseredettségükben elmondták, hogy ügynökeik nagyobb filmekbe próbálják őket beszervezni, de általában elutasítóak velük, és a válogatóra sem hívják be őket, mert a producereknek az a meglátása, hogy a skandinávok a krimihez értenek a leginkább, ha pedig kiemelkedőek a komédiában, az egy több milliós nézősereget viszont nem érdekelne.

A skandináv thriller és krimi egybefonódott, egy ideje sorra készülnek a könyvekből és filmekből kis és nagybüdzsés sorozatok illetve filmek, annak ellenére, hogy nem sok sikert érnek el a feldolgozással vagy azon projektek nem felelnek meg a nézőknek, ezért elkaszálják vagy bukásnak könyvelik azokat. Az egész a Tetovált lány felkapott sikerével kezdődött, amelyből egy amerikai film készült Rooney Mara és Daniel Craig főszereplésével, ami a nagy érdeklődés ellenére is bukás lett. Az ABC akart hasonló témában egy sorozatot készíteni, ám a pilot elkészítéséig sem jutottak el, mert a Sony megfenyegette őket. A skandináv sorozatok szolgáltak alapjául a The Killing kanadai sorozatnak, amit nemrégen elkaszáltak illetve a The Bridge, ami az angoloknál nagy sikerrel megy.

Az angoloknál már évekkel ezelőtt, a Wallander Kenneth Branagh féle feldolgozásánál kezdődött a skandináv filmmánia és azóta is tart. A sorozatok készítői az eredeti szériák íróival és forgatókönyv iróival fognak össze és sikert sikerre halmoznak. Míg az angoloknál felfelé ível a filmek és sorozatok jövője, máshol lefelé. A komikusok nem értik, hogy miért is nem adnak nekik esélyt, ha a kísérletek skandináv filmek és könyvek megvalósítására sorra fuccsolnak be. Megbélyegezve érzik magukat és kedvüket szegve, de továbbra is járnak castingokra – ha néha napján megadatik a lehetőség – hiszen a válság mindenhol válság.

Paavo Arhinmaki, Finnország Sport és Kultúrális minisztere azt nyilatkozta az Independent nevű újságnak, hogy megtörve, de minden erejükkel azon lesznek, hogy bebizonyítsák, ők is tudnak viccesek lenni.

„Nem minden olyan mint a The Killing. Mi is tudunk viccesek lenni. Mi is ki akarjuk magunkat próbálni, jogunk van ehhez.”

Joguk van, csak esélyük nincs, ezért ügynökeik továbbra is szemmel tartják az amerikai filmek castingjaint, de előtérbe helyezik az európai filmeket. A Skandináv nevek most nagynak számítanak csak nem mindegy, hogy milyen műfajban akar érvényesülni az illető.

Daniel Simonsen, norvég stand-up és komikus szerint Norvégia kicsi ahhoz, hogy egy ennyi tehetséget felvonultató seregnek munkát és elismerést adjon, muszáj terjeszkedni és nem esne nehezükre a különböző akcentusok elsajátítása sem, ezért kezdetnek azokat az országokat nézték ki, ahol volna igény tehetségükre. Skóciában, Franciaországban, Walesben és az olaszoknál próbálnak ezúttal szerencsét. Daniel elmondta, hogy évek óta próbálják megdönteni azt a bizonyos falat, ami a külföldi és megbélyegzett színészek útjában áll a siker felé vezető úton.

A skandinávok krimi és thriller remekei nagy hatással vannak a világra és filmiparra ami jó, de egyben rossz is, hiszen a fogalmak összemosódásával egyre kevesebben ülnek le olyan remek vígjátékokat megnézni, mint a Patrik, Age 1.5, vagy a I rymden finns inga känslor (Csajvadászat) – ismerte be az egyik fellépő svéd komikus.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek