Starity

7 sztár, akinek meggyűlt a baja a droggal

2012. szeptember 13. 11:11   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Számos híresség válik valamilyen káros szokás, drogproblémák vagy alkoholizmus áldozatává. Sokan azért hódolnak függőségüknek, mert a színpadon, a kamerák és a nézők előtt maximálisan kell teljesíteniük – ez pedig hatalmas lelki nyomást jelent. A szerencsésebb sztárok felismerték és legyőzték a függőséget, akadtak azonban, akik teljesen egyedül maradtak a problémájukkal, s sajnos ez lett a vesztük.

hirdetés
7 sztár, akinek meggyűlt a baja a droggal

Manapság alig találni olyan hírességet, akinek a múltján nem díszeleg egy-egy sötét folt. Az alkohol- és drogbotrányok mára megszokott dolognak számítanak a sztárvilágban. A függő hírességek egy része nem maradt segítség nélkül, és képesek voltak felhagyni káros szenvedélyükkel, azonban jó pár celeb nem tudott idejében leszokni, és sajnos végül ez lett a vesztük. Cikkünkben felsorolunk néhány sztárt, akik, ha idejében segítséget kaptak volna, még ma is köztünk lehetnének, illetve említést teszünk olyan hírességekről is, akik szembeszálltak a veszélyes szenvedélyekkel.

Amy Winehouse

A legendás énekesnő egyedi hangjával és stílusával valószínűleg örökre beírta magát a zene történelmébe. Bár a színpadon eleinte csak a csillogás és a jólét látszott, a híresség komoly magánéleti problémákkal küzdött. Karrierje kezdete óta alkohol- és drogproblémái voltak – többször hallhattuk, hogy elvonókúrára kényszerült, később azonban ismét a káros szerekért nyúlt. Utolsó fellépése is botrányba fulladt – Amy tudatmósosító szerek hatása alatt lépett a színpadra, többször elfelejtette a szöveget, és abbahagyta az éneklést – a tömeg csúnyán kifütyülte. Ezt követően a sztár sorra mondta le a koncerteket. Tavaly, július 23-án pedig megtörtént a tragédia: minden zeneszerető gyászolt – az énekesnőt holtan találták a lakásában. A vizsgálatok szerint Amy haláláért az alkohol tehető felelőssé. Amy Winehouse rendívül fiatalon, mindössze 27 évesen hunyt el.

Marylin Monroe

Az ötvenes évek szexszimbóluma nem dicsekedhetett fényűző gyermekkorral: testvére és nagyanyja öngyilkos lett, anyja alkalmatlan volt a gyereknevelésre, így intézetbe küldték. Haláláról mai napig megszámlálhatatlan teória kering. Egyesek szerint jól kitervelt gyilkosság áldozata lett, mások azt állítják, fullladás okozta a halálát. A leglogikusabbnak tűnő feltételezés azonban a gyógyszereket vonja felelősségre – a sztár korábban is híres volt drogbotrányairól, de soha nem vett be annyi pirulát, mint azon a bizonyos augusztusi éjszakán. A híresség szervezetében ugyanis nem kevesebb, mint húsz ember megölésére alkalmas altatót találtak. 1962. augusztus 4-én az egész világ gyászolt – Marilyn Monroe 36 évesen távozott az élők sorából.

Judy Garland

Judy Garland neve elsősorban az Óz, a nagy varázsló című filmből lehet ismerős, ahol Dorothy karakterét eljátszva világhírnévre tett szert. A fenti szerepe azonban csak egy volt a rengeteg siker és elismerés közül, amelyeket a színésznő pályafutása során elért. A híresség egyre több és több filmben kapott szerepet, s hogy tartani tudja a tempót, még gyerekként különféle drogokra szoktatták. Az embertelen hajtásnak köszönhetően 25 évesen végleg kiégett, és öngyilkossággal is próbálkozott. Ezek után többnyire csak színházakban játszott, a drogokról azonban képtelen volt leszokni. Végül 1969. június 22-én holtan találták az otthonában, szervezetében gyilkos mennyiségű nyugtatóval. Judy Garland 47 évesen hunyt el.

Anissa Jones

A lány színészi tehetségére nyolcéves korában figyeltek fel, s szinte azonnal az amerikai sorozatok sztárjává vált. Legismertebb szerepe a Family Affair -ben alakított Buffy, a kishúg. A sorozatból összesen 138 részt forgattak le, és a záróepizód után Anissa felhagyott a színészkedéssel. 18 éves kora körül rossz társaságba keveredett, melynek eredményeképpen elszökött otthonról, és rászokott a kábítószerekre. 1976. augusztus 28 -án, lakásában találtak rá az élettelen Anissára. A vizsgálatokat végző orvos az embertelen mennyiségű kokainon kívül még három másféle drogot talált a színésznő szervezetében. Állítása szerint még életében nem látott ilyen súlyos túladagolást. Anissa Jones a húszéves kort sem érte meg, mindössze 18 évesen távozott az élők közül.

Janis Joplin

A hatvanas évek kiemelkedő blues-énekesnője mindössze 19 éves volt, mikor eljött az egyetemről, ezzel párhuzamosan drogproblémái is elkezdődtek. Közeli ismerősei a speed és a heroin megszállotjának tartották Janist, aki emellett rendszeresen ivott is – nem keveset. 1966-ban, egyetlen nap leforgása alatt tett szert világhírnévre egy popfesztiválon, ahol minden idők legerőteljesebb énekesnőjeként ünnepelte a tömeg. Hiába a siker és ragyogás, a sztár nem hagyott fel sem az ivászattal, sem a drogokkal. Naponta 200 dollárt költött heroinra, és csupán néhány rövid időszakra tudott leállni vele. 1970. október 3-án, Janis utolsó napján részegre itta magát otthonában, majd a drogokhoz nyúlt, azonban a függőség teljesen leépítette az énekeső szervezetét. 27 évesen hunyt el.

Napjainkban szerencsére akadnak még, akik keményen harcolnak, harcoltak a drog- és alkoholfüggőség ellen. Lássunk néhány hírességet, akik nemet mondtak a káros szenvedélyekre!

Lady GaGa

Napjaink egyik legsikeresebb énekesnője egy időben valóban rákapott a kábítószerekre. A családja hamarosan felismerte, hogy a sztár komoly gondokkal küzd, ám mivel sehogy sem tudták rábírni, hogy felhagyjon a drogokkal, közölték vele: egészen addig elzárkóznak az énekesnőtől, amíg az össze nem szedi magát, és le nem teszi a káros szereket. Gagának tehát választania kellett családja és a drogok között. Hosszas erőfeszítésének hála, állítása szerint ma már nem él az illegális szerekkel, és soha többé nem is fog.

Robert Downey Jr.

A Sherlock Holmes sztárja drogbotrányai miatt 1996 és 2000 között gyakorlatilag több időt töltött a börtönben, mint szabadlábon. Állítása szerint a kábítószerek hatása miatt alig emlékszik azokra a filmekre, amelyeket a kilencvenes években forgatott. Bár mára sikerült leszoknia a káros szerekről, és ügyel az egészségére, még mindig retteg attól, hogy egyszer visszaesik.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek