Starity

Így használd a kontaktlencsét: tippek kezdőknek

2012. szeptember 13. 11:11   |   Szerző: mayaa.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyre több fiatal fordul a láthatatlan szemüveghez, ám sokan a kezdetekkor még elég bizonytalanul használják a látásjavító eszközt, így egy kis segítséget szeretnénk nyújtani nekik ebben a cikkben.

hirdetés
Így használd a kontaktlencsét: tippek kezdőknek

Sajnos egyre több embernek romlik meg a látása egyre fiatalabb korban, amiről nagyrészt a multimédiás szórakoztatóeszközök – tévé, számítógép, mobiltelefon – gyakori használata tehet, de sok embernél a genetika, a fejlődési rendellenesség vagy egyéb okok felelnek a látásromlásért.

Mivel a technika fejlődése és az emberek hiúsága a szemüvegnél többet igényelt, így – a kényelmi szempontokat is figyelembe véve – több mint 40 évvel ezelőtt megalkották a lágy kontaktlencsét, népszerűsége pedig azóta is töretlen – bár a kezdőknek először eléggé meggyűlik a bajuk vele.

Most pár olyan alaptippet szeretnénk adni friss lencsehasználóknak, amivel könnyebb lesz a használata, és megszokása is egyszerűbbé válik.

Higénia

Az első és talán legfontosabb dolog, hogy soha ne nyúljunk se a szemünkbe, sem pedig a lencséhez koszos ujjal, tehát mindenképp mossunk kezet a berakás / kiszedés előtt.

Tárolás / tisztítás

Lehetőleg minden nap cseréljük az erre a célra kifejlesztett folyadékot, és vigyázzunk rá, hogy ne kerüljön kosz vagy por a tárolóba. Ne tartsuk sem a folyadékot, sem a tartót meleg, napfényes helyen, mivel ez sem tesz jót a lencsének.

Behelyezés

Ugyan általában az optikákban részletesen elmondják, és meg is mutatják a lágy kontaktlencse behelyezésének módját, a kezdőknek még így is nehéz procedúra a berakás, főleg az első napokban.

Óvatosan fogjuk meg a lencsét, majd helyezzük a mutató- vagy középső ujjunkra – ahogy kényelmesebb, eközben másik kezünkkel húzzuk fel a szemhéjat. Helyezzük a lencsét a szem közepére, miközben előre vagy felfelé nézünk, ezután pedig pár pislogással segítsük a behelyezést.

Egyéb tippek

  • Mindig sminkelés előtt rakd be a lencsét, és a smink lemosása előtt vedd ki!
  • Nem szerencsés a hosszú, hegyesre reszelt köröm, sem a műköröm, mivel sérülhet vele a szem és a lencse is.
  • Ha berakás után bepirosodik a szemed, és szúr, azonnal vedd ki, és inkább tedd fel a szemüveget.
  • Soha ne használd tovább a kontaktlencsét a megszabott időnél, hiszen nem véletlenül hívják a napilencsét napinak, a havilencsét havinak.
  • Behelyezésnél figyeld meg a lencse formáját. Ha szabályos félgömb alakú, akkor helyesen áll, viszont ha inkább egy levesestányérhoz hasonlít, akkor próbáld meg kifordítani, mivel kényelmetlenné válhat.
  • Úszásnál, strandon vagy fürdésnél inkább vedd ki, mert lehet, hogy a vízben kicsúszik, és nehéz lesz megtalálni.
  • Semmiképp se hagyd bent a szemedben 12 óránál tovább.
  • Ha nincs semmi fontos dolgod, és otthon vagy, inkább viseld a szemüvegedet, ezzel is pihenteted a szemed.
  • Semmiképp ne felejtsd el kivenni elalvás előtt!

Ha az itt felsoroltak nagy részét betartod, valószínűleg nem fog meggyűlni a bajod a kontaktlencse használatával.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek