Starity

A sötétben tapogatózott Görög Zita

2012. augusztus 27. 09:09   |   Szerző: Red Lemon

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Minden bátorságra szüksége volt a gyönyörű hírességeknek: Görög Zita, Harcsa Veronika, Kovács Patrícia, Pásztory Dóra, Sütő Enikő és Tompos Kátya egymás kezét fogva indultak a sötétség birodalmába, hogy a Millenárison újranyíló Láthatatlan Kiállítást elsőként járhassák végig. A merész sztárok kipróbálták, milyen úgy fizetni egy bárban, vagy átkelni a zajos városban a zebrán, ha kizárólag a hallásukra, szaglásukra és tapintásukra hagyatkozhatnak.

hirdetés
A sötétben tapogatózott Görög Zita
Fotó: Red Lemon

Vak vezet világtalant – a sokszor emlegetett szólás vált valóssá a Millenárison, ahol közismert hölgyek mentek végig az újranyíló Láthatatlan Kiállításon. Görög Zita, Harcsa Veronika, Kovács Patrícia, Pásztory Dóra, Sütő Enikő és Tompos Kátya elsőként ismerhették meg a tágasabb helyszínre költöző rendhagyó tárlatot, amelyen egy világtalan hölgy kísérte végig őket. A lányok, kiérve az éjsötétségből, az első sokk után magukhoz térve meséltek tapasztalataikról.

„Kísérőnk, Margit példája bizonyítja, hogy lehet teljes életet élni látás nélkül is – kezdte élménybeszámolóját Pásztory Dóra paralimpikon úszó, aki maga is tudja, milyen nehézségekkel szembesülnek a fogyatékkal élők hétköznapjaik során. – Végtaghiányosként teljesen más élmény a tárlat, amelyen egyébként korábban már jártam, ám ezt sokkal intenzívebben éltem meg. Akkor voltam a legelveszettebb, amikor a tér közepén álltam, önkéntelenül is a falat kerestem. Azt gondolom, tinédzsereknek nagyon hasznos lehet, ha végig mennek ezen a kiállításon, csapatépítőnek is remek, de a vakok világát is közelebb hozza” – tette hozzá Dóri.

Dórihoz hasonlóan Görög Zitának is volt alkalma kipróbálni a régi kiállítást, így örömmel vállalkozott az új helyszín bejárására.


Red Lemon

„Mindig is érdekelt, hogyan élik életüket, hogyan birkóznak meg a különböző problémákkal mindennapjaik során azok, akik valamiért mások, akik valamilyen fogyatékkal kénytelenek élni. A korábbi kiállítást, amelynek még a Népliget adott otthont, számtalanszor bejártam, több barátomat is elvittem, mert úgy gondoltam, feltétlenül át kellett élniük ezt a sötétben töltött egy órát” – árulta el a gyönyörű modell, aki nagyfokú szociális érzékenységről tett tanúbizonyságot.

Harcsa Veronika személyes érintettségéből fakadóan tudja, mennyire fontos, hogy odafigyeljünk azokra, akik valamilyen fogyatékkal élnek. Ám a teljes sötétséget most tapasztalta meg először, amely felnyitotta szemét a fény nélkül élők problémáival kapcsolatban is.


Red Lemon

„A húgom mozgássérült, így a vele átélt nehézségekből merítve sokkal toleránsabbá váltam. Neki hála már tapasztaltam azt, amit most a kiállítás során is, azaz hogy mennyire fontos odafigyelni azokra, akik korlátokkal küzdenek – mesélte a bájos énekesnő, aki jelenleg két lemezen is dolgozik. – Markáns élményben volt részem a tárlat során, amely azért lehet hasznos, mert a bőrünkön tapasztaljuk meg mások problémáját. A sötétben jobban megéltem a saját ügyetlenségem, tehetetlenségem, s rá kellett döbbennem, hogy világtalan vezetőnk többet tud és ügyesebben birkózik meg a feladatokkal” – tette hozzá Veronika, aki ősszel Brüsszelbe költözik, hogy a Királyi Konzervatórium kétéves mesterképzésén tanuljon tovább.


Sipos Péter és kisfia (Fotó: Red Lemon)

A megnyitó konferansziéjaként komolyabb oldalát megmutató Sipos Péter kisfia is tesztelte a Millenárison immáron tágasabb otthonra lelő különleges kiállítást, amely hamarosan kibővül a Láthatatlan Vacsorával és Masszázzsal is.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek