Starity

Az iráni paralimpikon nem fogott kezet Katalinnal

2012. szeptember 04. 10:10   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A mai világban szokatlan dolog történt szombaton, amikor a londoni paralimpiai atlétikai játékok éremceremóniáját tartották. Az ezüstérmes versenyző visszautasította az angol királyi család egyik tagjának kézfogását.

hirdetés
Az iráni paralimpikon nem fogott kezet Katalinnal

Napjainkban nem szokás egy-egy kézfogást visszautasítani, ha valaki mégis így tesz, annak általában komoly politikai döntések állnak a hátterében. Szombaton viszont nem ez történt – mint utólag kiderült – hiszen a 30 éves iráni atléta, Mehrdad Karam Zadeh kulturális okokból kifolyólag nem rázott kezet Katalin hercegnével.

A paralimpiai diszkoszvetést a brit Aled Davies nyerte, aki büszkén fogadta, hogy a királyi család tagja teszi a nyakába aranyérmét, majd pedig kezet fog vele. A bronzérmes Lezheng Wang valószínűleg hasonlóképp érzett, ám Mehrdad Karam Zadeh nem nyújtotta vissza kezét.

A történteket most magyarázták meg: „Sok iszlám államból származó atléta nem ráz kezet publikusan egy nővel, ha nem a rokona, vagy nem azonos kulturális vagy vallási közegből származnak.” A hercegné szóvivője továbbá azt is elmondta, hogy örült Katalin, hogy miatta nem szegte meg hitét az atléta, illetve megtiszteltetésnek érezte, hogy ő adhatta át az érmeket.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek