Starity

Angelina Jolie szíriai menekülteket látogatott meg

2012. szeptember 13. 16:04   |   Szerző: judy91

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Angelina Jolie az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különmegbízottjaként a héten szíriai menekülteket látogatott meg Jordániában és Libanonban.

hirdetés
Angelina Jolie szíriai menekülteket látogatott meg

Angelina Jolie hétfőn szíriai menekülteket látogatott meg Mafraq-ban, Jordániában. A 37 éves színésznő, aki egyben az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különmegbízottja is, számtalan megrázó történetet hallott azoktól a családoktól, akik otthonukat és családtagjaikat hátrahagyva kényszerültek Jordániába menekülni a zavargások elől.

A színésznő és az ENSZ menekültügyi főbiztosa, António Guterres a Szíria és Jordánia határán található Za’atri menekülttáborban is járt, mely idén júliusban nyílt meg, és körülbelül 30 ezer szíriainak ad otthont.

„Hálás vagyok Jordániának és az összes határ menti országnak, amiért nyitva tartják a kapuikat, hogy megmentsék ezeknek az embereknek az életét – mondta a riportereknek a színésznő. – Meghalnak Szíriában. Ha nem lettek volna képesek elmenekülni a családjaikkal, sokan közülük, azok közül, akikkel ma találkoztam, minden bizonnyal már nem élnének. Rendkívüli dolog, amit értük tesznek” – tette hozzá.

Utazásának következő állomása Libanon volt, ahol szerdán – miután bejárta a Bekaa-völgyben található menekülttábort – meglátogatott egy Save the Children (Mentsük meg a gyermekeket) által támogatott iskolát is, ahol olyan fiatal menekültekkel találkozott, akik az erőszak miatt két év kihagyásra kényszerültek, és most folytatják a tanulmányaikat.

Jolie elmondta, hogy beszélt három édesanyával is, akik arra kérték őt, hogy továbbítsa hálájukat a libanoni embereknek. „A menekültek hálásak a libanoniaknak és az országuknak, ahogyan én is az vagyok – mondta, majd hozzátette – Tudatában vagyok azoknak a nehézségeknek, amelyekkel a libanoni lakosságnak meg kell küzdenie, de nagylelkűek és kedvesek, és remélem, hogy ezt a világ is elismeri nekik.”

Ezt követően ő és Guterres részt vett egy megbeszélésen a kormányzói palotában, Bejrútban, ahol Najib Miqati miniszterelnök, a szociális ügyekért felelős miniszter, Wael Abou Faour és az oktatásügyi miniszter, Hassan Diab is jelen volt.

Jolie ma Guterresszel Törökországba érkezett, hogy a határ menti táborokban szíriai menekültekkel találkozzon. A hírek szerint a színésznő később a török fővárosba, Ankarába is el szeretne utazni, hogy tárgyaljon az ottani illetékesekkel. Törökország körülbelül 80 ezer szíriainak ad otthont.

A Szíriában tavaly március óta dúló polgárháború miatt a hét elején körülbelül 200 ezren hagyták el otthonukat, ezzel összesen 1,2 millióra duzzadt a kitelepítettek száma, melyek közül sokan Jordániába, Törökországba, Irakba és Libanonba menekültek a konfliktusok elől. Egyes adatok szerint a hónapok óta zajló a harcoknak eddig 23 ezer halálos áldozata van.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek